DIY // Aquarelle Print

När jag såg att månadens tema hos Monthly Makers var "färg" visste jag direkt att jag ville plocka fram ett material som jag använder alldeles, alldeles för sällan. Akvarell. Därför fick penslar, en burk vatten och färgpaletten åka fram, men trots att färg kanske inte i första hand symboliserar gråskala valde jag att köra på just det. Resutlatet blev ett egengjort print med utgångspunkt från ett handmålat mönster.
 
Jag gjorde helt enkelt så att jag målade mitt mönster med riktigt blöt färg på ett vanligt, vitt A4-papper. Detta var faktiskt tänkt att vara ett första test, och är därför gjort på kopieringspapper, men eftersom jag både gillade själva mönstret och de linjer som framträdde från kopieringspapprets struktur bestämde jag mig för att behålla mönstret som det var och använda det till mitt print. 
 
När det hade torkat ordentligt scannade jag min bild, förde över den till datorn och beskar, lade till text och anpassade mått och kontraster i PS. Efter det skrev jag ut printet i en större skrivare på min mammas jobb och beskar det sedan för hand till 50x70, som ju är standardmått för många ramar.
 
Just nu hänger den i en vit ram från IKEA, men för att inte smälta in i väggen lika mycket funderar jag på att byta till en ram som är snäppet mer markerad. Det får bli nästa steg!
 

Att odla purjolök i vatten

När lagade potatis- och purjolökssoppa för ett par veckor sedan bestämde jag mig för att ta vara på den lilla stump som blev kvar av purjolöken. Jag hade nämligen för mig att man kunde driva upp en ny purjolök av lökens ände.

 
Jag satte helt enkelt den rotade biten i ett litet vattenglas, bytte vatten när det behövdes och väntade. Redan efter någon dag började mittenlagret resa sig, och efter det har lager efter lager börjat bilda nya stjälkar runtom. Med andra ord, en ny lök har börjat växa ur den gamla. Vad som annars hade hamnat i soporna har istället blivit ännu mer mat, på enklast möjliga sätt. Nu har jag planterat ut den i en pallkrage, och håller tummarna att den trivs lika fint där. 
 
 
 

DIY // Wooden Plant Markers With Pyrography

Häromdagen fick jag hem ett verktyg som jag har velat skaffa ända sedan jag gick i grundskolan och hade träslöjd. Det bästa jag visste med just träslöjd (bortsett från trädoften) var när ens lilla projekt var klart och man fick bränna in namn och datum med brännpennan. För det är precis vad jag har fått hem - en brännpenna! 
 
Planen för min brännpenna sträcker sig dock lite längre än att bara skriva namn och datum, då jag ser framför mig att jag kommer bränna in olika detaljerade mönster snarare än bara text. Som första projekt fick det dock bli det sistnämnda, då jag behövde skyltar för att märka ut vad jag odlar.
 
Att bränna mönster i trä är verkligen sjukt kul och därför lite (läs: mycket) beroendeframkallande, så jag känner på mig att majoriteten av alla smörknivar/skärbrädor/träbestick här hemma inom snar framtid har fått ett eller annat mönster på sig. Hehe.
 

 
 
Detta inlägg är i samarbete med CChobby.se som lät mig testa en av deras brännpennor. Tack för det!
 
 
 

DIY // Minimalistic Wooden Hairpin

Mitt hår är lila. LILA. Tillfälligt, men mer om det en annan gång. Istället tänkte jag att vi skulle kika på mitt bidrag till vårtemat hos Monthly Makers, som den här gången fick bli ett lite annorlunda DIY för att komma från mig. Jag har nämligen gjort vad som kan vara världens mest simpla hårspänne, helt och hållet av material jag redan hade hemma.
 
Eftersom våren bjuder på lite mer värme (nåja, åtminstone vissa dagar) tänkte jag att det kunde sitta fint med något hårrelaterat att ersätta vinterns alla mössor med. Jag försöker hålla mitt hår enkelt, och brukar sällan ha mer än någon enstaka hårnål eller tofs, därför fick även denna hårgrej bli så enkel som möjligt i sin utformning. Dessutom känns det som att mitt hår får tillräckligt med uppmärksamhet i sitt nuvarande tillstånd, haha.
 
DU BEHÖVER:
- hårspänne (större hårnålar kan nog också funka)
- tunna, formbara träbitar
- limpistol
- avbitartång 
 
GÖR SÅHÄR:
Börja med att mäta ut spännets bredd och knipsa av motsvarande mått på din träbit. Dessa små träbitar är spillbitar som blev över från visarna till den väggklocka jag gjorde för snart ett år sedan. Först hade jag tänkt runda av kanterna lite, men med risk för att få det att se ut som en glasspinne lät jag bli, hehe.
 
Fäst sedan träbiten med smältlim mot spännets ovansida. Tänk på att inte snåla med limmet här, det är bara bra om det pressar igenom lite mellan fästena och liksom omringar dem, för att på så sätt greppa tag bättre...
... ungefär såhär. Vill du kan du fästa andra saker på spännets framsida nu, träbiten är en perfekt grund för andra dekorationer. Jag valde att hålla det trärent i all sin enkelhet.
 
Klart!
 
 

DIY // Eyelash Pillowcases

Ända sedan jag såg den här bilden på två örngott med ögonfransar har jag velat återskapa något liknande. Idén tror jag ursprungligen kommer från Urban Outfitters som sålde ett bäddset med liknande mönster, men eftersom jag varken kände för att lägga pengar på något man så enkelt kan göra själv och dessutom hade två vita örngott att offra blev valet enkelt. Jag gör dem själv!
 
Läs även:
 
Med ett stort mått inspiration har jag alltså gjort ett eget set ögonfransörngott. Väldigt enkelt och kräver relativt få material. Vi kikar!
 
 
DU BEHÖVER:
- två örngott
- mattsvart textilfärg
- pensel
- blyertspenna
- sudd
- strykjärn
- hårt papper
- bakplåtspapper
(+ en sax. Missade visst att få med det på bild)

GÖR SÅHÄR:
Börja med att skissa upp ditt mönster på det hårda pappret. Jag valde att rita på frihand och medvetet göra det lite osymmetriskt för att kunna vända mallen och på så vis få ett höger- och vänsteröga, men om du hellre vill göra formen mer exakt går det såklart också bra. Om du vill får du gärna skriva ut bilden på min mall ovan och använda den!
(Förresten, visst ser det lite ut som en hällristning när man inte ser båda tillsammans?)
 
 
Klipp därefter ut mallen, placera den någorlunda centrerat på örngottet och rita av. Som sagt, tänk på att vända mallen på ena örngottet om du vill få ett höger- och vänsteröga. Lägg sedan bakplåtspapper eller en bit plast inuti örngottet för att förhindra att färgen tränger igenom på andra sidan.
 

Därefter är det bara att fylla i innanför dina blyertslinjer. Mitt tips är att använda en platt pensel för att enklare få skarpa linjer.
 

Just den textilfärg jag använde behöver "låsas in" med strykning, så när färgen torkat helt: lägg ett bakplåtspapper över trycket och stryk i ungefär fem minuter (eller efter de anvisningar din textilfärg har, såklart). Efter det ska örngottet kunna tvättas i 40c.
 
Klart! Om du väljer att återskapa detta får du mer än gärna tagga mig på Instagram, skicka en snap (båda på @SOFIAMILK) eller lämna en kommentar här nedan med länk. Lycka till!
 
 
Inlägget är gjort i samarbete med CChobby.se som var snälla och bidrog med textilfärg. Tack för det!
 
 
 

Succulent Propagation: A Follow-up

Efter en vecka i de norska fjällen kom jag hem för att upptäcka hur mycket som hänt på odlingsfronten här hemma. Utöver att gurka, tomat, chili och diverse andra ätbara saker slåss om en plats i solen har jag sparat en liten, liten yta där jag för första gången provar att föröka suckulenter. HÄR kan du läsa mer om hur du börjar. Nu har det gått lite drygt 1,5 månader sedan dess, så jag tänkte att vi skulle ta en kik på vad som hänt:
 
Läs även:
Det första du antagligen lägger märke till är att hela högersidan där Echeverian låg är borta, vilket har två förklaringar. Ena är att de rosettliknande växterna fick rotsystem som krävde mer djup, och fick därför flytta över till egna krukor ganska direkt. Den andra förklaringen är att de Echeveriablad som låg direkt på jorden helt enkelt inte tog sig. De gulnade helt och hållet, trots att de hade identiska förutsättningar sett till sol och vatten som Apsvansen (som även heter Burro's Tail) bredvid. Jag tror helt enkelt att det handlade om otur med just den typen av Echeveria, för jag har sedan dess försökt göra likadant med andra Echeveriasorter vilket har gett finare resultat.
 
 
Det andra du förhoppningsvis lägger märke till är att nästan alla blad från Apsvansen har börjat bilda egna små miniplantor. Så kul! Bladen har sakteligen börjat skrumpna ihop i takt med att både nya blad och egna rötter har stuckit ut ur ändarna. Helt ärligt hade jag inte förväntat mig att så många av dem skulle ta sig, vilket såklart gör det extra roligt, speciellt med tanke på att Apsvans tappar sina blad så himla lätt. Då är det bara att lägga dem på lite jord, vattna någon gång då och då för att tillslut få helt nya platnor.
 
Har du lyckats få fram nya plantor från suckulenter? Isåfall, vilka sorter och hur gick du tillväga?
 
 
 

DIY // Glittery Copper Easter Eggs [VIDEO]

Glad påsk på er! Kom på att jag helt har glömt bort att visa mitt påskris, som i år fick prydas av bruna äggskal med diverse glittriga kopparnyanser. Jag kände inte för att smacka på med massa färg, jag tycker det blev alldeles lagom färgrikt nu när bladen på påskriset har börjat kika fram, men det är såklart en smaksak. Däremot måste jag erkänna att jag får lite julvibbar av allt glitter, haha.
 
För att göra egna glittriga ägg behöver du:
- tomma äggskal
- skål
- snöre
- lösglitter
- lim som torkar genomskinligt
- pensel
 
 
Börja med att tömma alla ägg på sitt innehåll. Jag gjorde som så att jag pickade ett litet hål i var ände av ägget och blåste ut, men om du känner till en bättre metod får du gärna dela med dig av den! Därefter täckte jag mina ägg i ett transparent lim, antingen halvt eller helt beroende på hur mycket jag ville täcka med glitter. Innan limmet torkade strödde jag sedan över lösglittret, lät torka och fäste ett snöre i toppen.
Klart! Några ägg fick färg istället, mest för att dra ner mängden glitter en aning.
 
Har du gjort något påskpyssel i år? Isåfall får du gärna lämna en kommentar med en länk i kommentarsfältet nedan, vill gärna se!
 
 
Videon är gjord i samarbete med Fyndiq.se som står för material.
 
 

DIY // Miniature Trellis [2]

Minns du minispaljén jag gjorde av grillpinnar förra året? Den visade sig bli väldigt användbar, därför bestämde jag mig för att göra en till nu till årets odlingar, dock med ett annat mönster och av tandpetare istället för grillpinnar. Jag kan tänka mig att många av er också har rangliga små skott som börjar ta fart bland odlingarna, därför tänkte jag visa hur du kan göra en egen spaljé för att stötta upp dina plantor. Detta är mitt bidrag till månadens tema hos Monthly Makers, som passande nog är just "miniatyr".
 
Förresten! Förra året var ni några stycken som taggade mig i bilder på era tolkningar av minispaljén, fortsätt gärna med det! Superkul att se fler mönster och varianter. Instagram: @SOFIAMILK.
 
 
 
Du behöver:
- tandpetare
- limpistol med smältlim
- en värmetålig och glatt yta att arbeta på
 
Själva konstruktionen är i grunden väldigt enkel. Jag började med att lägga ut tandpetarna i några olika mönsterexempel för att se vilket alternativ som gav bäst avstånd, när jag sedan bestämt mig för ett mönster började jag helt enkelt limma ihop alla ändar. För att hålla det någorlunda rakt och symmetriskt lät jag tandpetarna ligga kvar i sitt mönster på en värmetålig glasskiva, och limmade sedan direkt på där ändarna möttes.
I botten fäste jag tre hoplimmade tandpetare för att ge extra stabilitet åt spaljéns fäste. Jag kan tillägga att varianten med tandpetare inte blev riktigt lika stadig som den med grillpinnar, men med tanke på hur tunna mina växter är (och det faktum att de står inomhus) känns det mer än tillräckligt.
 
 
För att ge lite storlektperspektiv kan jag även tillägga jag har planterat i avklippta mjölkpaket, som för övrigt fungerar jättebra att odla i. För att göra dem lite finare har jag målat dem mattsvarta, vilket förvånansvärt nog har hållt sedan förra årets melonodling.
 
 
 
Förra årets minispaljé med fiskbensmönster.
 
 

Att ta skott från Haworthia

När jag köper nya växter brukar jag hålla utkik efter de med många sidoskott snarare än de som ser allra finast ut, åtminstone när det gäller suckulenter. Anledningen till detta är att sidoskotten kan planteras över i egna krukor och på så vis bilda nya plantor. Denna Haworthia med sex sidoskott hade samma pris som en utan = fler plantor för samma pris.
När man vill få loss skott från en Haworthia kan det vara en bra idé att göra det i samband med omplantering, eftersom de ofta sitter tight inpå moderplantans rot. Det kan med andra ord bli svårt att bara plocka loss skotten när moderplantan sitter kvar i krukan.
 
Det kluriga med skotten är att det kan vara svårt att se vilka som har fått egna rötter och vilka som fortfarande är fästa vid moderplantan. Oavsett hur välutvecklade (eller ickeexisterande) rötterna är finns det fortfarande chans att få dem att växa. Har skottet ett eget rotsystem kan det planteras i jord nästan direkt, men om det har brutits loss från moderplantan måste snittet få "läka" i någon vecka innan den lilla stumpen sätts i jord, lite av samma princip som med förökning av suckulenter från blad. Även här är det bra att vänta ett par dagar med vattning så att plantan hinner vänja sig vid den nya jorden.
Efter ett par veckor ser mina skott ut såhär. Eftersom de inte sitter lika tight har både skotten och moderplantan kunnat bredda ut sig, däremot lär det dröja ett tag till innan alla har rötter stadiga nog att planteras om igen. Undertiden får de bo i små minikrukor. Minst lika fint i mina ögon!
 
 
Läs även:
 
 

DIY // Easter Bunny Ears [VIDEO]

Jag brukar inte vara den som gillar alltför söta och gulliga saker, men när jag såg dessa fluffiga kaninöron hos Kim Byers kände jag mig nästan tvungen att göra något liknande. Resultatet blev en tunnare variant av hennes kaninöron samt ett par kattöron, som ju båda passar fint såhär i påsktider. Att göra egna djuröron är verkligen superenkelt, tar några få minuter och känns som ett påskpyssel som passar både stora och små. Hur du går tillväga ser du i videon nedan!
 
För att göra egna djuröron behöver du:
- diadem
- piprensare i valfri färg
- sax
 
 
Börja med att tvinna piprensare runt diademet. Vik sedan till den form du vill att dina öron ska ha, snurra fast ändarna runt diademet och klipp av eventuella bitar som blir för långa. Enkelt! När du vill göra en annan form (eller helt enkelt tröttnar på att vara påskhare) är det bara att plocka bort piprensarna och diademet ska vara helt intakt.
 
 
 
Videon är gjord i samarbete med Fyndiq.se som står för material.
 

Att ta sticklingar från elefantöra

För ungefär ett år sedan fick jag en liten, liten stickling av min faster från hennes elefantöra. Idag har min stickling vuxit sig så stor att den producerar egna små skott - i överflöd. Att ta skicklingar från elefantöra är egentligen så enkelt att det knappt krävs en förklaring, men jag tänkte att vi skulle ta en titt ändå.
 
Elefantöra (Pilea Peperomioides), eller parasollpilea som den också kallas, är en lättskött planta som syns öööverallt nuförtiden. Förr var den ganska svår att få tag i eftersom den enbart spreds via sticklingar, men senast häromdagen såg jag en blomhandel som hade flera stycken till salu. Min planta har gått bananas och fått en helkonstig form då jag har glömt vända på den, vilket har gjort att bladen har dragit sig mot solen och därför gjort stammen lite krokig, men jag gillar den ändå. Här bredvid en liten stickling för att se storleken.
Gör såhär:
Knipsa av de uppstickande skotten så nära stammen du kan, sätt stjälkarna i vatten och låt dem bilda små rotsystem. Byt ut vattnet då och då för att hålla rötterna rena. Sätt dem sedan i vanlig blomjord med lite lecakulor i botten för dränering. Klart klart klart!
 
Jag passade på att knipsa av dem i samband med omplantering, vilket gjorde det lättare att komma åt så nära moderplantan som möjligt. Ju längre sticklingar, desto stabilare planta och vidare rotsystem.
 
Nu är frågan vart jag ska göra av alla!
 

Muggen har jag marmorerat med nagellack, här ovan kan du se hur!