SOFIAMILK - DIY // gör om en väggklocka

DIY // gör om en väggklocka


DIY, Interior //
Under en tid (hehe) har jag funderat på att knåpa ihop en väggklocka. Jag har klurat på material, hur man lättast får tag i ett urverk utan att behöva köpa en hel klocka och vilket typ av fäste som skulle passa. Tillslut insåg jag att det i slutändan skulle bli betydligt dyrare att göra en egen klocka än att köpa en ny, så planen på den egengjorda väggklockan rann ut i sanden - tills jag hittade den här halvtrista klockan på vinden med den perfekta basen till mitt klockprojekt. Jag hade helt glömt bort att jag hade den, men med sitt trötta shabby chic-motiv kände jag att det inte var mer än rätt att göra den mer personlig.
 
Utöver en gammal klocka behöver du verktygen och materialet på bilden ovan. Dessutom använde jag en liten färgroller för att ge basen samma textur som den vägg där klockan ska hänga. Om du inte har tänkt byta ut visarna kan du skippa träbitarna och superlimmet. 
 
Jag började med att skruva isär urverket från klockan. Det är lite pilligt, så var försiktig. Försök komma ihåg i vilken ordning alla delar ska sitta, så det blir enklare att montera ihop allting sen när du är klar. Ett tips är att fästa alla lösa bitar på en tejpbit i den ordning som de sedan ska monteras tillbaka, så att ingen liten del försvinner. Sedan målade jag så många lager som behövdes för full täckning, och lät torka helt.
 
Med lite inspo från Pinterest kom jag fram till en att jag ville måla min klocka i ett enkelt halvmånemönster - halva vit och halva neongul. Skulle jag tröttna på det gula är det ju bara att måla över! När den vita basen hade torkat helt mätte jag ut mitten och maskerade tvärs över diametern. För att linjen skulle hänga helt vågrätt utgick jag från fästet på baksidan när jag mätte.
 
Eftersom det nästan är omöjligt att maskera cirkulärt ritade jag istället en tunn blyertslinje att följa, ca en cm från kanten. För att hålla samma mått hela vägen lutade jag ett finger mot kanten samtidigt som jag drog linjen, och följde på så vis den redan befintliga formen.
 
Eftersom den gula färgen är lite transparent lade jag färgens kant ett par mm innanför strecket, så att jag i efterhand kunde sudda bort blyertsen. För att få färgkanten någorlunda skarp målade jag med en platt pensel och lät änden på stråna löpa längsmed linjen.
 
Medan färgen torkade formade jag till visarna. Detta är antagligen den knepigaste delen, men det var också den som var roligast att göra. Eftersom jag tyckte att de gamla visarna var lite för snirkliga och i fel stil knipsade jag helt enkelt av dem, men sparade ett par cm för att ha något att fästa de nya visarna på.  De nya visarna klippte jag till av tunna träbitar som jag formade till en lagom bredd. Tänk på att runda av inåt i den ände där visaren ska fästas, så att avslutet smälter in under fästet och inte ser rakt avklippt ut. Ändrana knipsade jag av till pilar. Sedan fäste jag de nya visarna på de gamla med superlim, lät torka, och målade sedan alla synliga smådelar vita.
 
Efter det monterade jag tillbaka urverket, fäste dit alla smådelar samt de nya visarna, och klockan var klar. Det gula är faktiskt ännu mer neon i verkligheten, så himla svårt att fånga på bild. Den färg som min kamera plockade upp är aningen varmare, och halvmånen ser nästan ut som en citronskiva istället, vilket ju inte är helt fel det heller!
 
Förresten! Om du har gjort/inspirerats av något av mina DIYs, eller bara vill visa mig något, får du mer än gärna tagga mig på Instagram @SOFIAMILK och #sofiamilk. Jag tycker det är så himla kul att se vad ni pysslar med!
 
 
16:33 | | ⇣
DIY, DIY wall clock, colour block, half moon clock, klocka
ISA //

haha ääääälskar första ordvitsen *fniss*. Så fin den blev också!

Svar: Hehe, kände mig riktigt vitsig. Tack!
SOFIAMILK

Klara //

Men hallå eller, vad smart (och fint)! Köpte en Marilyn Monroe-klocka för hundra år sedan, men den har jag ju aldrig använt, ehe. Hoppas att jag har sparat den någonstans, hade ju varit superkul att göra om den såhär!

Svar: Tusen tack! Ja, kör på! Så himla kul när man kan återanvända saker man ändå inte har nytta av längre!
SOFIAMILK

Maria Ekblad - bröllops & nyföddfotograf //

Men åh det blev supersnyggt!

Svar: Tack snälla rara!
SOFIAMILK

Mikaela //

Vad snygg den blev! Och wow på att göra visarna själv, de är min favoritdel på klockan, så himla fina! Jag gjorde också en klocka en gång, men köpte ett urverk på Clas ohlsson för typ 50 spänn och använde en kartong som bas. Här är min; http://bympv.blogg.se/2014/august/diy-vaggklocka-2.html

Svar: Åh, vad fin! Tänk vad man kan skapa av enkla medel!
SOFIAMILK

Katarina //

Älskar visarna i trä, tror inte jag har sett sådana förr men så snyggt. Och så tycker jag det är roligt med den gula halvcirkeln, för mitt inre ser jag hur tavlan fylls mer och mer ju mer klockan blir för att sedan försvinna igen.

Svar: Åh, tack! Och vilken fin tolkning!
SOFIAMILK

Borgmästaren //

Det blev verkligen något helt annat än det var tidigare. Supersnyggt. Älskar klargult. Så enkelt och stilrent.

Svar: Visst blev det stor skillnad! Tänk vad lite färg kan göra.
SOFIAMILK

Silje //

Så utrolig fin den ble! En enkel og stilren klokke, og den knallgule fargen er jo superstilig :)

Svar: Vad roligt att höra, tack! Ja, det gula piggar verkligen upp!
SOFIAMILK

Sandra Lundin //

Alltså det här är så jäkla snyggt! Älskar den.

Svar: Tack snälla du!
SOFIAMILK

Yohanna af Skovde //

Grymt! :)

Svar: Åh, tack!
SOFIAMILK

Mohammedi's | Art, model & designer //

snyggt!!

Svar: Tusen tack :)
SOFIAMILK

Frida //

Snyggt! Väldigt bra beskrivande också! :)

Svar: Tack, roligt att höra! :)
SOFIAMILK

Smilla //

Snyggt!

Svar: Kul att du gillar den!
SOFIAMILK

emma //

wow! hur snyggt som helst :)

Svar: Tack tack tack!
SOFIAMILK

Alexandra Park //

Så snygg den blev!

Svar: Tack så mycket :)
SOFIAMILK

Amanda Niclasson //

Så snyggt!!

Svar: Åh, tack! Roligt att höra!
SOFIAMILK

Malin //

Så otroligt bra knep! Blev supersnyggt!

Svar: Visst är det kul när man kan ändra saker så enkelt! Tack!
SOFIAMILK

Sofia //

Superfin väggklocka!

Svar: Roligt att du gillar den :)
SOFIAMILK

Ida ☯ the sky under the sea //

Superfint ju! Så kul att göra om saker ^^

Svar: Jag håller med dig, så himla roligt!
SOFIAMILK

Vajb //

Så snygg den blev!! :)

Svar: Jättetack! Kul att höra!
SOFIAMILK

Edyta //

Sommarfräsch :)))

Svar: Ja, visst blev det fint med det gula!
SOFIAMILK

Josefine //

Coolt!

Svar: Tack!
SOFIAMILK

Louie //

Snyggt!

Svar: Tackar!
SOFIAMILK

Mikaela //

Det här inlägget dyker upp i den där sidospalten när man är inlggad på blogg,se du vet :D Kul! Jag blev så inspirerad av det här att jag var tvungen att göra en ny klocka, hehe. Länkade till dig :)

Svar: Ja, så roligt! Vad kul att du har gjort en klocka till, blir så glad att jag kunde få inspirera! Tack!
SOFIAMILK

Angie Lakna //

riktigt coolt, gillar :D

Svar: Åh, tack!
SOFIAMILK

Alicia //

Väldigt pedagogisk och välformulerad tutorial, kul! Jag blev väldigt sugen på att göra en väggklocka - inte minst då den enda jag har stått still i 2,5 år :P

Svar: Tack snälla! Haha, ojdå, då kanske det är dags för en ny ;)
SOFIAMILK

Upp ⇡