Att ta skott från Haworthia

När jag köper nya växter brukar jag hålla utkik efter de med många sidoskott snarare än de som ser allra finast ut, åtminstone när det gäller suckulenter. Anledningen till detta är att sidoskotten kan planteras över i egna krukor och på så vis bilda nya plantor. Denna Haworthia med sex sidoskott hade samma pris som en utan = fler plantor för samma pris.
När man vill få loss skott från en Haworthia kan det vara en bra idé att göra det i samband med omplantering, eftersom de ofta sitter tight inpå moderplantans rot. Det kan med andra ord bli svårt att bara plocka loss skotten när moderplantan sitter kvar i krukan.
 
Det kluriga med skotten är att det kan vara svårt att se vilka som har fått egna rötter och vilka som fortfarande är fästa vid moderplantan. Oavsett hur välutvecklade (eller ickeexisterande) rötterna är finns det fortfarande chans att få dem att växa. Har skottet ett eget rotsystem kan det planteras i jord nästan direkt, men om det har brutits loss från moderplantan måste snittet få "läka" i någon vecka innan den lilla stumpen sätts i jord, lite av samma princip som med förökning av suckulenter från blad. Även här är det bra att vänta ett par dagar med vattning så att plantan hinner vänja sig vid den nya jorden.
Efter ett par veckor ser mina skott ut såhär. Eftersom de inte sitter lika tight har både skotten och moderplantan kunnat bredda ut sig, däremot lär det dröja ett tag till innan alla har rötter stadiga nog att planteras om igen. Undertiden får de bo i små minikrukor. Minst lika fint i mina ögon!
 
 
Läs även: