Fredagsmake och ett tack

 
 
Kikar in för att önska er en fin helg! Ni blir fler och fler som kikar in här på bloggen, och ni lämnar så fina och peppande kommentarer att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Stort, stort tack för det! Verkligen! Blir så glad för varenda en av er.
 
RECENSIONER:
 
 

Glasfil - den mest skonsamma nagelfilen

Den här filen ser kanske inte särskilt spännande ut, men är faktiskt ett av de skönhetsverktyg jag använder mest. Detta är alltså en glasfil - ett grymt verktyg som helt och hållet har uteslutit mina vanliga nagelfilar.
 
Glasfilar är gjorda med en superfinkornig ytbehandling, som nästan ser ut som frostat glas. Den mjuka och förhållandevis släta ytan gör den otroligt skonsam mot nagelkanten, och river inte på samma sätt som andra filar kan göra. Även de mest finkorniga sand- och stålfilarna är betydligt grövre än de i glas, och kan därför fläcka upp nagelkanten, vilket gör att nageln lättare skivar sig. Dessutom tycker jag att glasfilen gör det betydligt lättare att få till en jämn, mjuk form på nageln, eftersom den mer eller mindre kan användas i båda riktningar då den känns såpass snäll. I vanliga fall bör man ju undvika att fila i sågande rörelser, eftersom det är just det som gör att nagelkanten lättare fläcker upp sig, men med glasfilen upplever jag att jag inte måste vara lika noga med det (även om det såklart är bäst att arbeta i en riktning).
 
Min kommer från Claudia Cosmetics, men vilket märke du köper spelar nog egentligen ingen större roll. Filen i sig lär vara likvärdig oavsett märke.
 
En annan grym egenskap är att den håller hur. jäkla. länge. som. helst. Jag har haft min i säkert ett år, och den presterar precis lika bra som den dagen jag köpte den. Den tappar alltså inte sin funktion även om den används ofta, och slits ut väldigt, väldigt långsamt, vilket både känns ekonomiskt och snällt mot miljön. Dessutom är den superlätt att hålla ren. Jag tvättar den med vanligt diskmedel och ljummet vatten.
 
De enda små minusen jag kan komma på är att den bara har fil på ena sidan och att den är gjord just i glas, vilket kanske inte är det mest tåliga materialet. Däremot måste jag säga att den har hållt betydligt mycket bättre än förväntat, då den har åkt i golvet några gånger men varken har spruckit eller tappat flisor. Smart är också att just den jag har kommer med ett plasthölje som skyddar filen när den inte används. 
 
Så länge den hålls hel tycker jag att det här är en riktigt, riktigt bra fil för nästan inga pengar alls. Jag är såld!
 
Här bredvid en stålfil.
 
 

Kallpressad kokosolja

Att återfukta hud och hår är viktigt, inte minst nu under sommaren. För flera, flera år sedan läste jag en amerikansk artikel om kokosoljans fördelar inom skönhetsvård. Sedan dess har kokosoljetrenden verkligen exploderat, och kokosolja är idag en olja som jag vet att många använder inom olika områden, inte minst inom skönhet. Kokosolja lär vara min favoritolja av alla de naturliga oljor jag har testat under åren, och utöver att äta den är användningsområdena verkligen oändliga. Jag tänkte gå igenom lite kring hur jag använder den sett till hår- och hudvård.
 
EGENSKAPER:
Kokosolja är en naturlig, återfuktande och antibakteriell olja som utvinns genom att man kallpressar kokosköttet på sitt oljeinnehåll. Viktigt är att skilja på det kokosfett som säljs i silverpaket i kyldisken med den kallpressade olja jag pratar om. Den du hittar i kylen är med största sannolikhet varmpressad, vilket innebär att oljan har upphettats i pressningen för att sedan kylas ned. I upphettningsprocessen försvinner många av de goda egenskaper som oljan innehåller naturligt, så leta efter burkar med orden "kallpressad" eller "extra virgin" för att försäkra dig om att den olja du köper verkligen kommer göra nytta. Finner du dessa ord på burken har den inte överstigit 42 grader, och klassas därför som RAW och luktar och smakar fortfarande kokos. Extra bra är det såklart om oljan är ekologisk, vilket den i många fall är om den är kallpressad. Den ska ju trots allt användas på kroppen!
 
SMÄLTPUNKT:
Vad som skiljer kokosolja från andra oljor är att den är i fast form i upp till 25 grader, som är dess smältpunkt. Detta innebär att oljan smälter i kontakt med huden, så innan du använder den till t.ex. håret är det bara att värma en liten, liten bit olja mellan händerna tills den fått konsistensen av en vanlig, flytande olja. Detta går på några sekunder. Nu under sommaren håller sig min olja flytande p.g.a. värmen, men vill man ha den fast är det bara att förvara den i kylskåp några timmar innan användning. Då blir den dessutom extra svalkande och skön.
 
Jag använder ofta kokosolja i håret, här som oljeinpackning.
 
TILL HÅRET:
Huvudorsaken till att jag köpte kokosolja från första början var att jag letade efter en naturlig olja till håret. Mitt hår är väldigt långt, blir lätt tovigt och frissigt om jag bara låter det vara och blir helt enkelt mer lätthanterligt med olja i det. Istället för att använda kemiskt framtagna oljor tycker jag att naturliga oljor både känns renare och vårdar håret i längden, inte bara för stunden. Oftast använder jag den som en leave-in-produkt när håret är handukstorrt, men jag använder den även när håret är torrt om jag känner att längderna behöver extra fukt. Tänk på att det är väldigt lätt att överdosera oljan eftersom den är extremt dryg - till mitt hår behövs knappt storleken av en ärta. Det är alltid bättre att börja med en liten mängd och applicera mer om det behövs.
 
Jag använder även kokosolja som hårinpackning, som på bilden ovan. Då gör jag som så att jag applicerar olja i hela håret, gör en fläta och snurrar upp den på huvudet, för att förhindra att oljan fläckar av sig på kläder. Sedan låter jag inpackningen sitta i några timmar, ibland över natten, och tvättar sedan håret med dubbla schamponeringar för att få bort all olja. Jag avslutar alltid med balsam.
 
TILL HUDEN:
Även om mitt främsta användningsområde för kokosoljan är till håret, använder jag den även till huden för återfuktning, både i ansiktet och på kroppen. Ibland använder jag den även för sminkborttagning, speciellt om sminket sitter extra hårt.
 
Det fina med kokosolja är att den funkar för alla hudtyper, för trots att den är just oljig upplever jag att den sjunker in i huden hyfsat snabbt men tanke på hur mycket den faktiskt återfuktar. Trots att jag har blandhy och inte är överdrivet torr i ansiktet ersätter jag den ofta med min nattkräm, just tack vare den fuktboost den ger. Det kan kanske låta konstigt att applicera en olja i ansiktet om man lätt får finnar, men alla hudtyper behöver fukt, och kokosolja är välkänt för sina läkande och lugnande egenskaper och används faktiskt av många med acne. Jag upplever snarare att min hud mår bättre av kokosoljan. Men kom ihåg, det behövs otroligt lite olja även här. Att överapplicera kommer snarare ha motsatt effekt.
 
Detsamma gäller om du applicerar den på kroppen. Under vinterhalvåret håller jag mig gärna till krämer, men nu under sommaren tycker jag det är riktigt behagligt att använda kokosoljan även till kroppen, speciellt med tanke på att jag slarvigt nog blivit lite bränd i solen. Utöver detta tycker jag även att den fungerar fantastiskt som hand- och nagelbandsolja.
 
 
Här kan du se skillnaden på en burk som stått kyld och en som stått i en rumstemperatur på över 25 grader, och p.g.a. värmen blivit flytande. Den olja jag använder kommer från Superfruit och är köpt på Life, men det finns såklart andra märken som också säljer kokosolja av bra kvalité, t.ex. Kung Markatta. Just denna från Superfruit kostar runt 180:- (priset skiljer sig lite mellan olika butiker), vilket blir sjukt billigt i längden med tanke på hur lite produkt man faktiskt behöver. Oljan är verkligen jättedryg.
 
Använder du kokosolja? Isåfall, till vad?
 
 

Shiseido Eyelash Curler

Att böja ögonfransarna är en liten, liten sak som faktiskt gör ganska stor skillnad. Nu under sommaren är jag inte lika lockad att använda mascara, därför älskar jag det resultat som kombinationen svartfärgade fransar (med denna färg) och den böj en bra ögonfransböjare ger.

 
Förr tänkte jag "ögonfransböjare som ögonfransböjare", att det inte kunde vara någon direkt skillnad på billiga varianter och dyra. Det var innan jag testade Shiseido Eyelash Curler. Den ser inte mycket ut för världen, men utklassar verkligen alla andra ögonfransböjare jag har testat. Det här är en sån sak som är svår att sätta fingret på, jag kan inte riktigt förklara varför den är så mycket bättre. En kombination av en lagom hård gummikant och en något rakare form gör det enkelt att nå varje frans, även de allra kortaste längst in i ögonvrån. Även de dagar jag inte har mascara håller sig fransarna böjda hela dagen (så länge man inte kommer i kontakt med vatten), vilket jag inte har upplevt med andra böjare.
Trots sitt förhållandevis dyra pris på 255:- tycker jag att den är värd varenda krona, den håller verkligen i evigheter och ger fransarna ett mjukt böj utan att kännas stygg mot stråna. Det smarta med denna är att man kan köpa gummikanter i rätt storlek separat, så du måste inte köpa en ny tång varje gång gummikanten slits ut.
Efter säkert fem år med samma böjare kände jag att det var dags att skaffa en till. Jag vill dock påpeka att den första böjaren är i riktigt gott skick med tanke på hur välanvänd den är. Även om man ju kan köpa gummikanter separat känner jag att det nästan är värt att köpa en ny böjare när båda de medföljande kanterna har slitits ut. En gummikant kostar 100:-, medan en ny böjare inkl. två gummikanter kostar 255:-. Absolut inte billigt något av det, men med tanke på hur länge en gummikant håller (och hur länge själva böjaren håller) upplever jag att det blir billigare i längden. Jag köper hellre ett verktyg som är lite dyrare och har bra hållbarhet, än att köpa massa billiga böjare som ändå går sönder.
 
Har du testat Shiseidos ögonfransböjare? Vad tyckte du?
 
 

Swatcha nagellack på nagelhjul

Här och var i min blogg har du säkert skymtat dessa nagelhjul. En riktigt smart pryl som underlättar när man ska välja viken färg man ska lacka naglarna med, men som också kan användas för att testa olika färgkombinationer och mönster. Jag köpte mina på Ebay i tiopack för nästan inga pengar alls. Tyvärr är kvalitén därefter, för några kom fram trasiga, men efter kontakt med säljaren skickade de ut tio nya helt gratis.
 
Om du också har tänkt köpa nagelhjul är mitt tips är att leta efter genomskinliga snarare än vita, för att lättare kunna se hur färgen blir på din egen nagel när du placerar nagelhjulet över. Är botten vit kommer inte färgåtergivningen bli riktigt samma som slutreslutatet blir väl på naglarna. 
 
Här ovan har jag swatchat några pastellack från blandade märken. Med undantag från detta hjul försöker jag hålla mig till färg- eller märkesordning för att lättare kunna hitta och jämföra olika nyanser.
 
Dessutom kan de agera palett för att testa olika mönster. Exempelvis provmålade jag några blommor inför denna lackning.
 
 

The Body Shop - early-harvest raspberry body lotion & strawberry shower gel

 

Här snackar vi sommardofter på flaska. Som du kanske minns är jag helt frälst i The Body Shops kokosserie, men har givetvis andra favoritdofter från märket. Två av dem är deras hallon- och jordgubbserie, därför passade jag på att köpa en body lotion och stor shower gel i respektive doft nu när The Body Shop driver sin sommarrea. Varken hallonserien eller stora flaskor säljs i ordinarie sortiment, utan finns endast under reaperioder. Gillade du deras papaya, blåbär, passionsfrukt eller någon av de andra äldre serierna är det alltså läge att kika in deras pågående rea, eftersom de under begränsad tid plockar in dofter som utgått.

 
Strawberry Shower Gel
Precis som många duschgeler och -krämer från The Body Shop är Strawberry Shower Gel helt tvålfri, vilket gör den mindre uttorkande än andra duschprodukter. Den innehåller kallpressad jordgubbsfröolja och andra återfuktande oljor som tillsammans bidrar till att minska risken för uttorkad hud, vilket är tur, för den innehåller tyvärr även sulfater som ju är kända för att verka uttorkande. Här upplever jag däremot inte att sulfaterna torkar ut, utan hjälper snarare till att bilda ett mjukt lödder. Doften är väldigt söt, men upplevs ändå som ren. Ingår som sagt i ordinarie sortiment, men då i mindre storlek.
 
180:-/750ml (ord. 225:-)
 
Early Harvest Raspberry Body Lotion
Även hallondoften är söt och bärig, men är nog strået vassare än jorgubben. Doften är nästan identisk med en pinnglass jag alltid åt som liten, men som jag tråkigt nog inte minns namnet på. Doften sitter kvar länge och är tydlig utan att bli överväldigande. Sedan innan har jag testat samma doft, men då i body butter-format, och upplever den som snäppet mer återfuktande, men torkar då också lite långsammare. Eftersom jag inte blir överdrivet torr i huden föredrar jag lotionvarianten, just eftersom den sjunker in snabbare och dessutom har en lättdoserad, kladdfri pump. Innehåller kallpressad hallonfröolja.
 
64:-/250ml (ord. 80:-)
 
Egentligen är det knepigt hur det där med dofter kan skilja sig så mycket från person till person. Jag tycker att de flesta dofter från The Body Shop är träffsäkra, tydliga och genomtänkta, främst eftersom de inte har kombinerat massa olika dofter i samma produkt, utan låter en doft bli huvudstjärnan i serien. Detta gör det extra tydligt vilka dofter man gillar och inte. Många dofter är jättefina, men jag har svårt för t.ex. Pink Grapefruit och Almond, som jag vet att många älskar. Vilka dofter gillar du bäst/sämst?
 
 

Depend O2 Hand Peeling

En bra grund till mjuka händer är en återfuktande, finkornig peeling. I vanliga fall brukar jag faktiskt använda vanliga kroppsskrubbar till händerna, och tycker att det har fungerat fint, men jag har den senaste tiden testat Depend O2 Hand Peeling: en skrubb som rengör och avlägsnar döda hudceller. Tack vare solsosolja, sheasmör, aloe vera (som den doftar tydligt av) och andra vårdande ämnen verkar den även återfuktande. 
 
Varianten jag har är i miniformat och kommer från trestegsserien Hand Spa 3-step Treatment Kit, men säljs även separat och då i en aning större förpackning. Vad som sticker ut för mig och gör den här skrubben extra bra är att den innehåller lagom små korn. Vanliga kroppsscrubbar innehåller ju vanligtvis lite grövre korn, vilket kan kännas lite väl hårt mot nagelbanden, men den här känns skonsam utan att för den delen bli mesig. Perfekt anpassad för händer och naglar. Händerna känns riktigt rena och supermjuka, men blir trots detta inte torra överhuvudtaget. Jag gillar denna!
 
 
 Detta är ett pressutskick.
 
 
 

Burt's Bees Beeswax Lip Balm

När det kommer till läppbalsam är jag faktiskt ganska petig. Eftersom jag använder läppbalsam ofta, och delar av det oundvikligen hamnar i munnen, vill jag att det ska ha ett så naturligt innehåll som möjligt samtidigt som det återfuktar ordentligt. Burt's Bees Beeswax Lip Balm består av 100% naturliga ingredienser som utöver bivax är fullpackat med mjukgörande och vårdande oljor som faktiskt återfuktar på riktigt. Till skillnad från vanliga läppbalsam innehåller Burt's Bees ämnen som faktiskt tillför fukt, och inte bara lägger sig uppepå och mjukgör för stunden. Om jag applicerar det på kvällen är det fortfarande kvar på morgonen efter. Det tycker jag är en riktigt bra indikation på kvalité, speciellt med tanke på att det bara kostar 39:-.
 
Jag har originalet med doft av pepparmint och varianten med lila kork som innehåller acaibär. Båda är ofärgade och blir inte glansiga på läpparna. Favoriten är helt klart originalet, pepparminten kyler härligt och doftar riktigt friskt. Första gången jag använde det kändes det lite som att jag lade på tandkräm med tanke på doften, men nu är det just den rena känslan som gör att jag gillar det. Originalversionen är dessutom lite fastare i konsistensen, vilket jag faktiskt föredrar. Jag upplever att det tack vare formulan återfuktar snäppet bättre och håller läpparna mjuka längre.
 
Det enda jag saknar är solskyddsfaktor och en helt ekologisk utformning. Hade den fyllt dessa kriterier hade det varit en fullpoängare.
 
4/5
 
 

The Body Shop Lightening Touch

I mitt inlägg om vardagsfavoriter kunde man skymta den här lilla pennan. När det kommer till concealers testar jag gärna nya produkter, men ett undantag som jag ofta kommer tillbaka till är The Body Shops Lightening Touch 03 - en svagt gultonad highlighter/concealer med lätt täckgrad som ger ett återfuktat intryck utan att för den delen upplevas som glansig eller oljig. Huden ser fortfarande ut som hud, vilket jag tycker är avgörande hos en concealer, speciellt om den används runt ögonområdet. Dessutom doftar den helt fantastiskt!
 
För att få fram produkt skruvar man i botten, och concealern "pressas" fram i stråna. Penselapplikatorn är mjuk och smidig, men känns inte helt hygienisk eftersom den är svår att hålla ren utan att vatten rinner in i tuben. Dessutom tycker jag att den är lite i det dyraste laget för det lilla innehållet. Trots detta köper jag den om och om igen, för den blir verkligen jättefin väl på huden och är otroligt lättarbetad tack vare formulan. Söker du däremot något med högre täckgrad bör du kanske kika på något annat.
 
Finns här för 185:-/3ml
 
 
 

Mikrofiber

Mikrofiber är ett frottéliknande tyg, men som till skillnad från vanliga handdukar är betydligt mjukare och därmed skonsammare mot hud och hår. Vad som gör mikrofiber till ett smart alternativ just när det gäller sminkborttagning och hårtorkning är att fibrerna i duken absorberar smuts och vatten, till skillnad från andra material som mer eller mindre sprider runt det. Just dessa kommer från märket Laura, som jag har köpt på Gekås och Rusta, och kostar nästan ingenting. Dock tror jag att Rusta har slutat sälja dem, men vilket märke du köper är egentligen oviktigt.
 
FÖR SMINKBORTTAGNING:
Eftersom man endast behöver vatten ihop med mikrofiber man kan totalt skippa removers i sin rengöringsrutin, vilket är extra smart för dig med känslig hy som lätt reagerar på produkter. En produkt färre minskar såklart risken att huden ska reagera negativt och medföra krångel hos en hy som lätt säger ifrån. Sitter sminket hårt brukar jag komplettera med ett micellärt vatten, och då fuktar jag helt enkelt en mikrofiberpad/-duk med micellärt vatten istället för vanligt vatten. Jag använder både pads och dukar, lite beroende på användningssyfte. Padsen är perfekta för att tvätta bort t.ex. ansiktsmasker medan dukarna är bra till både sminkborttagning och att torka ansiktet efteråt (med två separata, såklart).
 
Vad jag gillar med den här rengöringsmetoden är att huden verkligen känns ren efteråt, utan att för den delen bli stram eller upplevas som torr. När jag drar en bomullspad med ansiktsvatten över ansiktet efteråt finns det inte ett spår av sminkrester kvar. Dessutom är det lättare att komma åt överallt, t.ex. om man sminkar ner över käklinjen för att jämna ut foundation. Jag tycker ofta att det är svårt att tvätta just där, det rinner bara ner vatten i tröjan och blir aldrig riktigt rent.
 
FÖR HÅRET:
Utöver att använda mikrofiber till rengöring är det ett superbra material till att torka håret. Vanliga frottéhanddukar är grövre i texturen, och är därmed tuffare mot hårstråna. När håret dessutom är blött är hårets ytskikt extra känsligt, vilket gör det ännu viktigare att vara försiktig mot hårstråna. Som jag nämnde tidigare absorberar mikrofiber vatten bättre än vanliga handdukar, vilket snabbar på torktiden för håret. Handduken på bilden ovan är en så kallad hårturban - en otroligt smart grej, speciellt för oss med långt hår. Man placerar den helt enkelt över huvudet med knappen i nacken, snurrar in håret i duken och trär i knappen i snöret i änden. Utöver att den absorberar mer vatten sitter den också på plats bättre än vanliga handdukar, just tack vare knappen som låser fast hela handduken. Heja!
 
Den enda nackdelen med mikrofiber är att det behöver tvättas ofta, för efter bara en sminkborttagningsomgång blir duken/padsen skitiga. Mitt tips är därför att skaffa många dukar för att alltid ha en ren tillhands. De brukar vara ganska billiga. Och kom ihåg! Tvätta dem utan sköljmedel, för sköljmedel "täpper till" den uppsugande funktionen i mikrofibern.
 
 

Micellärt vatten: Garnier vs L'Oréal

Ett micellärt vatten är en typ av rengöringsprodukt som gör det superenkelt att tvätta bort smink. Fukta bara en bomullspad, svep över ansiktet och de micellära partiklarna absorberar smuts och makeup likt en magnet. Vad som gör det extra fiffigt är att vattnet inte behöver tvättas bort, även om jag alltid följer upp med en vanlig rengöring eller scrub efteråt. Eftersom micellära vatten är milda, och ofta fria från alkohol och parfymer, funkar de till de flesta hudtyper.
 
Nyligen släppte Garnier sitt Micellar Cleansing Water i Sverige, och eftersom jag bara har hört bra saker om det tidigare bestämde jag mig för att jämföra det med vad jag använt innan, vilket är L'Oréals Sublime Soft Pure Micellar Cleansing Water.
 
Garnier ägs av L'Oréal, vilket märks av ganska tydligt här. Det komiska i detta är att innehållsförteckningen nästintill är identisk hos de båda produkterna. Den enda skillnaden är att en ingrediens har bytt plats i ordningen, annars är innehållet exakt samma.
 
Jämför man storlek och pris innehåller Garnier 400ml och kostar 69:- jämfört med L'Oreals halverade innehåll för 75:-. Därför blir det ganska självklart vilken jag kommer fortsätta köpa i framtiden, speciellt med tanke på att det går åt ganska mycket produkt vid varje rengöring. Utöver storleks- och prisskillnaden skiljer sig förpackningen något. Korken på L'Oréals flaska gör innehållet svårdoserat, för öppningen är för stor och vätskan hamnar överallt. Dessutom läcker korken efter ett tag. Garniers kork sitter bättre på och doseringen är lättare att styra.
 
Sammanfattningsvis vinner Garnier den här omgången!