Kallpressad kokosolja

Att återfukta hud och hår är viktigt, inte minst nu under sommaren. För flera, flera år sedan läste jag en amerikansk artikel om kokosoljans fördelar inom skönhetsvård. Sedan dess har kokosoljetrenden verkligen exploderat, och kokosolja är idag en olja som jag vet att många använder inom olika områden, inte minst inom skönhet. Kokosolja lär vara min favoritolja av alla de naturliga oljor jag har testat under åren, och utöver att äta den är användningsområdena verkligen oändliga. Jag tänkte gå igenom lite kring hur jag använder den sett till hår- och hudvård.
 
EGENSKAPER:
Kokosolja är en naturlig, återfuktande och antibakteriell olja som utvinns genom att man kallpressar kokosköttet på sitt oljeinnehåll. Viktigt är att skilja på det kokosfett som säljs i silverpaket i kyldisken med den kallpressade olja jag pratar om. Den du hittar i kylen är med största sannolikhet varmpressad, vilket innebär att oljan har upphettats i pressningen för att sedan kylas ned. I upphettningsprocessen försvinner många av de goda egenskaper som oljan innehåller naturligt, så leta efter burkar med orden "kallpressad" eller "extra virgin" för att försäkra dig om att den olja du köper verkligen kommer göra nytta. Finner du dessa ord på burken har den inte överstigit 42 grader, och klassas därför som RAW och luktar och smakar fortfarande kokos. Extra bra är det såklart om oljan är ekologisk, vilket den i många fall är om den är kallpressad. Den ska ju trots allt användas på kroppen!
 
SMÄLTPUNKT:
Vad som skiljer kokosolja från andra oljor är att den är i fast form i upp till 25 grader, som är dess smältpunkt. Detta innebär att oljan smälter i kontakt med huden, så innan du använder den till t.ex. håret är det bara att värma en liten, liten bit olja mellan händerna tills den fått konsistensen av en vanlig, flytande olja. Detta går på några sekunder. Nu under sommaren håller sig min olja flytande p.g.a. värmen, men vill man ha den fast är det bara att förvara den i kylskåp några timmar innan användning. Då blir den dessutom extra svalkande och skön.
 
Jag använder ofta kokosolja i håret, här som oljeinpackning.
 
TILL HÅRET:
Huvudorsaken till att jag köpte kokosolja från första början var att jag letade efter en naturlig olja till håret. Mitt hår är väldigt långt, blir lätt tovigt och frissigt om jag bara låter det vara och blir helt enkelt mer lätthanterligt med olja i det. Istället för att använda kemiskt framtagna oljor tycker jag att naturliga oljor både känns renare och vårdar håret i längden, inte bara för stunden. Oftast använder jag den som en leave-in-produkt när håret är handukstorrt, men jag använder den även när håret är torrt om jag känner att längderna behöver extra fukt. Tänk på att det är väldigt lätt att överdosera oljan eftersom den är extremt dryg - till mitt hår behövs knappt storleken av en ärta. Det är alltid bättre att börja med en liten mängd och applicera mer om det behövs.
 
Jag använder även kokosolja som hårinpackning, som på bilden ovan. Då gör jag som så att jag applicerar olja i hela håret, gör en fläta och snurrar upp den på huvudet, för att förhindra att oljan fläckar av sig på kläder. Sedan låter jag inpackningen sitta i några timmar, ibland över natten, och tvättar sedan håret med dubbla schamponeringar för att få bort all olja. Jag avslutar alltid med balsam.
 
TILL HUDEN:
Även om mitt främsta användningsområde för kokosoljan är till håret, använder jag den även till huden för återfuktning, både i ansiktet och på kroppen. Ibland använder jag den även för sminkborttagning, speciellt om sminket sitter extra hårt.
 
Det fina med kokosolja är att den funkar för alla hudtyper, för trots att den är just oljig upplever jag att den sjunker in i huden hyfsat snabbt men tanke på hur mycket den faktiskt återfuktar. Trots att jag har blandhy och inte är överdrivet torr i ansiktet ersätter jag den ofta med min nattkräm, just tack vare den fuktboost den ger. Det kan kanske låta konstigt att applicera en olja i ansiktet om man lätt får finnar, men alla hudtyper behöver fukt, och kokosolja är välkänt för sina läkande och lugnande egenskaper och används faktiskt av många med acne. Jag upplever snarare att min hud mår bättre av kokosoljan. Men kom ihåg, det behövs otroligt lite olja även här. Att överapplicera kommer snarare ha motsatt effekt.
 
Detsamma gäller om du applicerar den på kroppen. Under vinterhalvåret håller jag mig gärna till krämer, men nu under sommaren tycker jag det är riktigt behagligt att använda kokosoljan även till kroppen, speciellt med tanke på att jag slarvigt nog blivit lite bränd i solen. Utöver detta tycker jag även att den fungerar fantastiskt som hand- och nagelbandsolja.
 
 
Här kan du se skillnaden på en burk som stått kyld och en som stått i en rumstemperatur på över 25 grader, och p.g.a. värmen blivit flytande. Den olja jag använder kommer från Superfruit och är köpt på Life, men det finns såklart andra märken som också säljer kokosolja av bra kvalité, t.ex. Kung Markatta. Just denna från Superfruit kostar runt 180:- (priset skiljer sig lite mellan olika butiker), vilket blir sjukt billigt i längden med tanke på hur lite produkt man faktiskt behöver. Oljan är verkligen jättedryg.
 
Använder du kokosolja? Isåfall, till vad?