Mikrofiber

Mikrofiber är ett frottéliknande tyg, men som till skillnad från vanliga handdukar är betydligt mjukare och därmed skonsammare mot hud och hår. Vad som gör mikrofiber till ett smart alternativ just när det gäller sminkborttagning och hårtorkning är att fibrerna i duken absorberar smuts och vatten, till skillnad från andra material som mer eller mindre sprider runt det. Just dessa kommer från märket Laura, som jag har köpt på Gekås och Rusta, och kostar nästan ingenting. Dock tror jag att Rusta har slutat sälja dem, men vilket märke du köper är egentligen oviktigt.
 
FÖR SMINKBORTTAGNING:
Eftersom man endast behöver vatten ihop med mikrofiber man kan totalt skippa removers i sin rengöringsrutin, vilket är extra smart för dig med känslig hy som lätt reagerar på produkter. En produkt färre minskar såklart risken att huden ska reagera negativt och medföra krångel hos en hy som lätt säger ifrån. Sitter sminket hårt brukar jag komplettera med ett micellärt vatten, och då fuktar jag helt enkelt en mikrofiberpad/-duk med micellärt vatten istället för vanligt vatten. Jag använder både pads och dukar, lite beroende på användningssyfte. Padsen är perfekta för att tvätta bort t.ex. ansiktsmasker medan dukarna är bra till både sminkborttagning och att torka ansiktet efteråt (med två separata, såklart).
 
Vad jag gillar med den här rengöringsmetoden är att huden verkligen känns ren efteråt, utan att för den delen bli stram eller upplevas som torr. När jag drar en bomullspad med ansiktsvatten över ansiktet efteråt finns det inte ett spår av sminkrester kvar. Dessutom är det lättare att komma åt överallt, t.ex. om man sminkar ner över käklinjen för att jämna ut foundation. Jag tycker ofta att det är svårt att tvätta just där, det rinner bara ner vatten i tröjan och blir aldrig riktigt rent.
 
FÖR HÅRET:
Utöver att använda mikrofiber till rengöring är det ett superbra material till att torka håret. Vanliga frottéhanddukar är grövre i texturen, och är därmed tuffare mot hårstråna. När håret dessutom är blött är hårets ytskikt extra känsligt, vilket gör det ännu viktigare att vara försiktig mot hårstråna. Som jag nämnde tidigare absorberar mikrofiber vatten bättre än vanliga handdukar, vilket snabbar på torktiden för håret. Handduken på bilden ovan är en så kallad hårturban - en otroligt smart grej, speciellt för oss med långt hår. Man placerar den helt enkelt över huvudet med knappen i nacken, snurrar in håret i duken och trär i knappen i snöret i änden. Utöver att den absorberar mer vatten sitter den också på plats bättre än vanliga handdukar, just tack vare knappen som låser fast hela handduken. Heja!
 
Den enda nackdelen med mikrofiber är att det behöver tvättas ofta, för efter bara en sminkborttagningsomgång blir duken/padsen skitiga. Mitt tips är därför att skaffa många dukar för att alltid ha en ren tillhands. De brukar vara ganska billiga. Och kom ihåg! Tvätta dem utan sköljmedel, för sköljmedel "täpper till" den uppsugande funktionen i mikrofibern.