Midsommarnaglar

Glad midsommar på er! Dagen till ära sportar jag blommiga naglar som jag har gjort med hjälp av ett dotting-tool. Det här är egentligen en lite väl flickig och sockersöt lackning för att vara mig, då jag i vanliga fall gillar enkelhet, men eftersom jag inte har kombinerat alltför många färger tycker jag att det funkar helt okej. De tomma ytorna hjälper också till att bidra till att det känns luftigt trots mönstret.
 
Jag började med att lägga ett lager Depend Foundation Ridgefiller som bas.
 

Efter det gick jag över till att måla prickarna. Jag använde som sagt ett dotting-tool, men om du inte har just det verktyget kan du använda ett knappnålshuvud eller änden på en hårnål. Jag började med att måla blombladen först, för att sedan dutta dit mittenpricken. Anledningen till att jag inte gjorde i omvänd ordning är att jag hellre låter mittenpricken överlappa bladen, än tvärt om. Dessutom blir det lättare att se till att blommorna inte krockar med varandra om man målar ytterkanterna först.

När prickarna torkat helt avslutade jag med två lager SecheVite som topplack. I en sån här design är just SecheVite extra bra, eftersom den är lite geléaktig och fyller ut nagelytan bättre än vad andra lack gör. Det gör att prickarna inte sticker upp lika mycket och nagelytan blir därför inte lika bullig.
 
 

DIY // midsommarkrans

Jag har alltid haft en hatkärlek till midsommarkransar. Jag tycker såklart att de är otroligt fina, och fångar in så mycket av den natur som omger en just där och då, men jag kan inte släppa tanken av fästingar som kryper runt i håret. Huu. För ett par år sedan gjorde jag därför en konstgjord variant av fejkblommor (du känner kanske igen den härifrån). Jag har sett liknande här och var där man gjort kransar utifrån diadem, hårband, resår eller andra elastiska bottnar, men eftersom jag får huvudvärk av nästan inget tryck alls valde jag att göra en som liksom "vilar" på huvudet, snarare än spänner åt. Utöver att vara fästingfri och snäll mot huvudet är den även bra för allergiker, och kan användas om och om igen. Win win.
 
Basen till just min midsommarkrans består faktiskt av en avklippt pappkasse, mest för att det var det jag hade i närheten när jag gjorde den. Jag gissar att tidnings- eller presentpapper funkar lika bra. Fördelen med papper är att det går lätt att forma och känns flexibelt på huvudet, men det negativa skulle väl vara att det inte är optimalt om det skulle börja störtregna. Jag har helt enkelt tvinnat ihop en bit tidningspapper och mätt huvudets omkrets, gett cirkeln en oval form och sedan bundit ihop ändarna. Eftersom pappret är tvinnat hela vägen runt kommer den inte vrida upp sig när ändarna väl är fästa. Att pappret är roterat gör även att man kan gömma in eventuella vassa papperskanter.
 
Sedan har jag med smältlim fäst avklippta blommor på pappret, och försökt pilla ner blommornas fästen i vecken så att limmet fäster på en större yta. Här gäller det att inte snåla med limmet. Blommorna jag har använt kommer från diverse plantor, servetthållare och snittblommot som jag köpt lite här och var - alla fejk, såklart. För att täcka pappret behövs ganska många blommor, men ett knep för att täcka lättare är att fylla ut med många gröna blad. Dels fyller det ut mellanrummen, och dessutom får det kransen att se mer verklighetstrogen ut. Vill du ha en nättare krans, och inte har ont av att den behöver knytas, kan du t.ex. använda ett fint band nära din egen hårfärg som du limmar eller syr fast blommorna på. Då blir basen inte lika svårt att täcka, och skulle bandet lysa igenom är det åtmonstone finare än en matkasse.
 
Om du har gjort något liknande får du mer än gärna länka det i en kommentar nedan, jag vill se hur din ser ut!
 
 

Negative space-naglar

Essie - Blanc
Gina Tricot - 50 Have a Mint
 
En halvsnabb lackning med en omålad skiljelinje mellan färgerna. Om jag har svårt att välja färg (vilket sker lite för ofta) brukar jag ibland kombinera två eller flera närliggande nyanser. På så sätt blir det en rolig lackning utan att det för den delen ser för rörigt ut. Här har jag med hjälp av en tunn nageltejp markerat ut en omålan linje tvärs över nagelbädden, och sedan målat var del av nageln för sig. Det är samma metod som i denna manikyr, men med ett lite enklare mönster. Jag inser först nu i efterhand att jag bortsett från den grå har använt samma färger i de båda varianterna, men de är trots allt två av mina favoritlack, så varför inte!
 
 

DIY // frisyrmemory

Häromdagen när jag scrollade igenom Pinterest kom jag över ett jättefint memoryspel föreställande små fåglar, katter och andra fina ansikten. Jag blev så inspirerad att göra ett eget, men fick istället idén att utgå från olika frisyrer och hårfärger. Sagt och gjort, ett frisyrmemory blev till! Jag kan i ärlighetens namn säga att det här spelet är kul i kanske fem minuter, men jag kan bara föreställa mig hur mycket jag hade tyckt om och spelat/lekt med det som liten. Den perfekta barnpresenten!
 
Jag använde 20st knappformar i trä med en diameter på 6cm, som jag målade med diverse akrylfärger. Eftersom jag ville köra all in på frisyrtemat valde jag att inte ge figurerna några ansikten, men jag vet inte om det kanske ser väl tomt ut.
 

Nackdelen med trä och dess unika mönster är att man snabbt lär sig vilken baksida som tillhör motivet på framsidan.

 
För att inte tappa bort någon bricka och hålla spelet samlat på samma ställe sydde jag ihop en matchande liten tygpåse med kanal och dragsko, av tyg som blev över efter bokstavsbannern. Eftersom jag inte hade något lämpligt snöre flätade jag ihop vanligt virkgarn till en lagom tjocklek och använde det istället. Motivet på påsen är samma som frisyren på ett av paren i spelet, men i lite större skala.
 
Dessa gillar jag lite extra mycket, kanske för att de är så fina ihop. Vilka par tycker du är finast?
 
 

Att skapa ett slutet ekosystem

För nästan exakt ett år sedan satte jag en miniplanta i en glasburk, hällde i en liten skvätt vatten och stängde locket. Sedan dess har burken stått orörd. Jag har med andra ord inte vattnat något, inte ens öppnat locket, men plantan har bevarats lika grön och fin som den var den dagen jag planterade den. Enda skillnaden är att den har dubblat i storlek. Att bevara plantor såhär, nästan som i en tidskapsel, kallas för ett slutet ekosystem. Precis som namnet antyder innebär det att den vätska, luft och andra komponenter som finns i burken är det som växterna ska överleva på. För att metoden ska fungera krävs vissa faktorer som ska stämma in för att klimatet ska bli optimalt. Det låter kanske komplicerat, men är i själva verket superenkelt. Jag ska förklara!
 
Utan att gå in på det för mycket i detalj kan man säga att det hela fungerar precis som fotosyntesen här på jorden, men i miniformat. Fotosyntesen lyder förenklat: vatten + koldioxid + solljus = socker + syre. Vatten tillsätter du själv och koldioxid bildas när växtens tappade blad bryts ner naturligt av mikroorganismer i jorden. Solljus får burken utifrån. Druvsockret bildas när solen når bladen, denna energi tar växten upp och bildar syre. Kort förklarat. Eftersom alla komponenter ryms i burken och bildar en typ av symbios behöver den aldrig öppnas, och du behöver heller aldrig tillsätta något nytt. Det enda du behöver tänka på för att fullfölja fotosyntesen är därför endast mängden solljus. Resten finns och tas omhand i burken. Jag vet att man kan ha smådjur (t.ex. daggmaskar) som nedbrytare, som andas syre och omvandlar det till koldioxid, men jag har valt att inte ha några djur i mitt system. Syntesen fungerar ändå, tack vare nedbrytningen i jorden. Dessutom känns det helt fel att stänga in små djur sådär helt i onödan.
 
Du behöver:
- En tätslutande burk eller annan behållare
- Små växter
- Jord
- Ev. en blompinne för enklare plantering
- Ev. lecakulor, lite beroende på vilka växttyper du valt
 
Tänk på!
Burken måste vara helt tätslutande och får inte öppnas, annars kommer inte systemet fungera. Min burk kommer från IKEA, vars lock har en gummikant på insidan som sluter sätt. Du måste såklart inte använda en burk, utan en fin flaska, damejeanne eller liknande funkar minst lika bra. Däremot tycker jag det är enklare att använda just burkar eftersom öppningen är större och det på så vis blir enklare att placera växten i jorden. Jag skulle också rekommendera en behållare av glas, helst slätt och ofärgat, så att solstrålarna inte bryts konstigt.
 
Tänk också på att välja blad- eller gräsväxter. Placerar du blommande växter i systemet finns det risk att blombladen bildar mögel när de faller av och bryts ner. Tänk också på att inte placera för många växter i systemet, och håll dig till samma typ av växter. Jag gjorde misstaget att placera en för tunn gräsväxt i mitt system, som torkade nästan direkt.
 

Gör såhär:
- Fyll botten med jord, ca 1/4 av burken. Som du ser fyllde jag lite mindre än så, vilket ju har fungerat, men ger mindre plats för rotsystemet.
- Plantera dina plantor i jorden. Om öppningen till din burk är smal kan du ta hjälp av en blompinne, sked eller något annat smalt föremål och försiktigt trycka ner växten i jorden. Ofta sitter det flera skott i varje planta, så om de är för stora för att få ner i öppningen kan du dela dem försiktigt och släppa ner dem en och en.
- När du är nöjd med placeringen är det dags att tillsätta vatten. Här gäller det att hälla i väldigt, väldigt lite vatten. Är jorden fuktig sedan innan behöver du antagligen inte vattna alls. Måttet här är jättesvårt eftersom olika växter mår bra av olika mängd vatten, men om du känner att du råkat hälla i lite för mycket vatten kan du vänta ett par dagar med att stänga locket, så att fukten får avdunsta. Mitt system är på gränsen till övervattnat, och då hällde jag kanske i två matskedar. Växter och jord bär på mer vätska än man kan tro!
- Slut sedan burken med locket. Och kom ihåg, öppna inte!
 
Den här burken har alltså varit helt sluten sedan maj förra året. Och ja, nationaldagslacket sitter visst kvar än. Haha.
 
 

DIY // bokstavsbanner

De roligaste DIY-projekten tycker jag nästan är de man kan göra av material man redan har hemma. Att få leta runt bland överblivna bitar och sedan komponera ihop något helt nytt av nästan ingenting. Av en restbit tyg, en blompinne, tråd och akrylfärg knåpade jag ihop en den här bokstavsbannern!
 
Ibland när jag pysslar blir jag så inne i det jag gör att jag glömmer bort att fota undertiden, men här har jag redan mätt ut de proportioner jag ville ha på bannern, lagt till sömsmån och klippt. Tänk på att lägga till några extra cm högst upp för att ge plats åt pinnen som ska hålla upp tyget!
 
För att få stadga i kanterna lade jag först ett vik och sydde raksöm, och vek sedan samma sidor en gång till och sydde bredvid den första sömmen. På så vis blir kanten lite kraftigare, och du får dessutom en finare baksida och endast en synlig söm framifrån. Om du vill kan du vika kanterna dubbla från början och sy en söm direkt, se bara till att pressa innan så du ser att det verkligen blir rakt. Sedan vek jag ner toppen och sydde två sömmar med ett mellanrum anpassat till pinnens bredd. Vill man inte att tyget ska sticka upp över pinnen räcker det att endast sy en söm och istället låta vecket högst upp vila på pinnen.
 
Efter själva sömnaden målade jag dit bokstaven. Mät så att avståndet blir samma på var sida om bokstaven och positionera den i den höjd du vill. För att få någorlunda skarpa linjer maskerade jag alla kanter, men om man hellre vill kan man såklart måla på fri hand. Om du tänker göra en rundare bokstav rekommenderar jag däremot att du först skriver ut den bokstav du vill ha, skär ut den och använder den som mall. Rita sedan försiktigt av med en blyertspenna och måla utefter kanterna med en rund pensel som du skruvar, så att färgen fördelas jämnt utmed kanten.
 

Eftersom tyget hade lite ojämn textur blev linjerna inte helt spikraka, men på håll tycker jag det ser det fint ut ändå. Pinnen jag använt är som sagt en blompinne som jag sågat av och målat svart!

 
 

Att odla cantaloupe: uppföljning

 
Som du kanske minns planterade jag nätmelonkärnor för ett tag sedan, utifrån två olika metoder. Då skrev jag att det endast var en av metoderna som gav resultat, vilket var den där jag lät kärnorna bilda groddar i vatten för att sedan planteras. Tja, man kan väl säga att den andra metoden, där jag lufttorkade kärnorna och sedan satte dem i jord, blev ett överraskningsmoment. Jag fortsatte vattna trots att inget hände, och det dröjde lite längre, men tids nog började jättemånga små blad sticka upp ur jorden där också. Så himla roligt!
 
Men först kikar vi på de kärnor jag först lade i vatten. Minispaljén jag gjorde kom verkligen till nytta, för jisses vad det har växt! Plantorna har både breddat sig ordentligt och skjutit i höjden, och bladen har blivit stora och fjuniga på undersidan. Stjälkarna är ganska rangliga, så jag rekommenderar verkligen att stötta upp dem med något.
 
Det här är resultatet av de kärnor som jag torkade och sedan satte i jord. Till en början bodde alla kärnor i den avklippta mjölkkartongen längst ner till höger, men eftersom det blev ont om plats när de började växa flyttade jag över några till glassbägare som jag målat svarta och satte resten i vanliga plastmuggar. Detta är inte alla, några har jag gett bort och några råkade jag tråkigt nog bränna i solen. Jag kan även tillägga att jag tog hälften av en melons kärnor var till de två olika metoderna, och från de i vatten blev resultatet bara de som sitter i spaljén. Av de kärnorna jag torkade planterade jag kanske hälften, och fick fram de på bilden ovan. Även om det gick snabbare med vattenmetoden är det helt klart torka/ner i jord-metoden som gett flest plantor.
 
Men så kommer jag till frågan - hur gör jag nu? Hittills har de stått inomhus i ett soligt fönster. Jag vet att så länge de står inomhus, och inte får hjälp av bin, behöver de pollineras "manuellt". Hur nu det går till. Om du som läser har kunskap kring melonodling får du mer än gärna lämna en kommentar med tips!
 
 
 

DIY // sammanfattning från kategorin

Här kommer en liten sammanfattning från delar av min DIY-kategori! Vill du komma till respektive inlägg och se hur jag gjort, är det bara att klicka på den understrukna texten under bilden. Vill du se ännu mer DIY kan du klicka här. Jag är nog extra fäst vid grytunderlägget av klädnypor och minispaljén av grillpinnar. Vilka DIY-pyssel nedan gillar du bäst?
 
Måla ett rutmönster på en IKEA-pall
 
Träbestick med dip dye // Knyt en miniampel av äggskal och sytråd
 
 
 
Måla om dina terrakottakrukor // Klipp till en egen pianogirlang
 
 
Knyt en nyckelring av läderband och träkulor
 
 
 
 
 
 
 

DIY // gör en skål av rabarberblad

Den här lilla rabarberskålen ligger i skrivandets stund i spillror på min köksbänk </3. Jag tänkte ändå dela med mig av hur jag gjort den ifall någon av er vill skapa (och förhoppningsvis inte ha sönder) en likadan. 2012 gjöt jag en liknande skål men med mönster från ett jättestort rabarberblad. Då använde jag betong och armerade med hönsnät, vilket var roligt men klurigt...

 

... så nu, tre år senare, ville jag göra en till skål, men mindre i storlek och helst inte lika komplicerat och tidskrävande. När jag sedan hittade ett recept på en lera som endast bestod av tre ingredienser satte jag igång.

 
Receptet till leran består alltså endast av tre ingredienser, som man med stor sannolikhet redan har hemma. Utöver själva leran behöver du även ett mindre rabarberblad, sand eller smågrus, en plastpåse och lite tejp.
 
Recept till leran:
1/2dl majsstärkelse (maizena)
1dl bikarbonat
3/4dl vatten
 
Eftersom jag inte hade tillräckligt med bikarbonat kompletterade jag med bakpulver, men trots det tyckte jag att det blev en väldigt liten mängd totalt, och kände att det inte skulle räcka för att täcka bladet. Därför höftade jag och hällde i lite mer av allt, men mitt tips är att vara mer noggrann och hålla sig till samma proportioner som ovan. Jag tror att det var just bristen på noggrannhet (och kanske bakpulvret) som gjorde att min lera inte fick samma hållberhet och därför fick små sprickor. Hur som helst! Blanda ihop allt i en kastrull och värm på svag värme, det ska absolut inte koka. Är konsistensen som tapetklister är leran snart klar, och innan du tar av kastrullen från plattan ska konsistensen vara ungefär som pepparkakskristyr. Kom ihåg att röra hela tiden för att jobba fram fyllighet i degen och förhindra att det klumpar sig. Addera lite mer maizena om det känns för löst. När du nått rätt konsistens, häll över leran i en skål med en bit fuktat hushållspapper över och låt svalna - men inte stelna!
 
Under tiden som leran svalnar kan du förbereda den form du vill ha på skålen. Fyll en påse med sand eller smågrus och forma den till den form du önskar med hjälp av tejp. Prova att placera ut bladet över påsen för att se så du får det djup du önskar. Man kan även lägga bladet direkt på en sandhög, men jag tycker att den här metoden är smidigare och ger lite mer kontroll på formen. Jag ville få mer höjd på sanden för att skålen inte skulle bli så platt, vilket den lätt blir om man låter sanden ligga löst och forma sig själv.
 
När du är nöjd med formen på påsen, och leran har svalnat, är det dags att forma skålen. Om leran känns för lös kan du tillsätta mer maizena och arbeta in den tills leran får en smidig och lättarbetad textur. Tänk dig texturen av en mjölmättad bulldeg. Placera bladet över sandhögen med nerverna uppåt, och tryck ut leran så att hela bladet täcks. Följ formen på bladets kanter och försök trycka ut leran så jämnt som möjligt så att den blir jämntjock överallt.
 
En sak som är lätt att glömma är att forma en upphöjning på mitten, så att skålen får något plant att stå på. Här passade jag även på att rista in datum, det kan vara kul att komma ihåg när man gjorde den!
 
Låt den torka, åtminstone över natten, och pilla sedan försiktigt bort bladet från den färdiga skålen. Klart!
 
Det roliga med att använda just rabarberblad istället för färdiga gjutformer är att ingen skål blir den andra lik, att alla får sitt unika mönster. Men som sagt, var noggrann när du mäter upp, eller använd helt enkelt en annan typ av lera. Speciellt om du planerar att ha skålen utomhus, då tror jag inte att just det här receptet lämpar sig. Oavsett vilken typ av lera du använder är resten av stegen samma som ovan. Good luck!
 

:(

DIY // gör en skål av rabarberblad

Den här lilla rabarberskålen ligger i skrivandets stund i spillror på min köksbänk </3. Jag tänkte ändå dela med mig av hur jag gjort den ifall någon av er vill skapa (och förhoppningsvis inte ha sönder) en likadan. 2012 gjöt jag en liknande skål men med mönster från ett jättestort rabarberblad. Då använde jag betong och armerade med hönsnät, vilket var roligt men klurigt...

 

... så nu, tre år senare, ville jag göra en till skål, men mindre i storlek och helst inte lika komplicerat och tidskrävande. När jag sedan hittade ett recept på en lera som endast bestod av tre ingredienser satte jag igång.

 
Receptet till leran består alltså endast av tre ingredienser, som man med stor sannolikhet redan har hemma. Utöver själva leran behöver du även ett mindre rabarberblad, sand eller smågrus, en plastpåse och lite tejp.
 
Recept till leran:
1/2dl majsstärkelse (maizena)
1dl bikarbonat
3/4dl vatten
 
Eftersom jag inte hade tillräckligt med bikarbonat kompletterade jag med bakpulver, men trots det tyckte jag att det blev en väldigt liten mängd totalt, och kände att det inte skulle räcka för att täcka bladet. Därför höftade jag och hällde i lite mer av allt, men mitt tips är att vara mer noggrann och hålla sig till samma proportioner som ovan. Jag tror att det var just bristen på noggrannhet (och kanske bakpulvret) som gjorde att min lera inte fick samma hållberhet och därför fick små sprickor. Hur som helst! Blanda ihop allt i en kastrull och värm på svag värme, det ska absolut inte koka. Är konsistensen som tapetklister är leran snart klar, och innan du tar av kastrullen från plattan ska konsistensen vara ungefär som pepparkakskristyr. Kom ihåg att röra hela tiden för att jobba fram fyllighet i degen och förhindra att det klumpar sig. Addera lite mer maizena om det känns för löst. När du nått rätt konsistens, häll över leran i en skål med en bit fuktat hushållspapper över och låt svalna - men inte stelna!
 
Under tiden som leran svalnar kan du förbereda den form du vill ha på skålen. Fyll en påse med sand eller smågrus och forma den till den form du önskar med hjälp av tejp. Prova att placera ut bladet över påsen för att se så du får det djup du önskar. Man kan även lägga bladet direkt på en sandhög, men jag tycker att den här metoden är smidigare och ger lite mer kontroll på formen. Jag ville få mer höjd på sanden för att skålen inte skulle bli så platt, vilket den lätt blir om man låter sanden ligga löst och forma sig själv.
 
När du är nöjd med formen på påsen, och leran har svalnat, är det dags att forma skålen. Om leran känns för lös kan du tillsätta mer maizena och arbeta in den tills leran får en smidig och lättarbetad textur. Tänk dig texturen av en mjölmättad bulldeg. Placera bladet över sandhögen med nerverna uppåt, och tryck ut leran så att hela bladet täcks. Följ formen på bladets kanter och försök trycka ut leran så jämnt som möjligt så att den blir jämntjock överallt.
 
En sak som är lätt att glömma är att forma en upphöjning på mitten, så att skålen får något plant att stå på. Här passade jag även på att rista in datum, det kan vara kul att komma ihåg när man gjorde den!
 
Låt den torka, åtminstone över natten, och pilla sedan försiktigt bort bladet från den färdiga skålen. Klart!
 
Det roliga med att använda just rabarberblad istället för färdiga gjutformer är att ingen skål blir den andra lik, att alla får sitt unika mönster. Men som sagt, var noggrann när du mäter upp, eller använd helt enkelt en annan typ av lera. Speciellt om du planerar att ha skålen utomhus, då tror jag inte att just det här receptet lämpar sig. Oavsett vilken typ av lera du använder är resten av stegen samma som ovan. Good luck!
 

:(

DIY // bokmärke av ett eklöv

Papper är ett så himla fint pysselmaterialet. Det kan verkligen formas, vikas och klippas i oändlighet, och kommer ju ursprungligen från jordens kanske finaste tillgång. Därför tänkte jag att det vore kul att sluta cirkeln och göra ett bokmärke i form av ett eklöv. Motivet måste såklart inte vara från just en ek, välj vad du själv tycker är fint! Allra mest passande skulle ju nästan ett boklöv vara.
 

Du behöver:
- en bit papper i den färg du önskar
- sax/skalpell
- lim/dubbelhäftande tejp
- blyertspenna
- och ett löv att utgå ifrån, såklart!
 

Börja med att rita av lövets (eller ditt valda motivs) konturer mot ditt papper. Försök få med så många detaljer och naturliga inbuktningar som möjligt, det gör att man tydligare ser vad motivet ska föreställa sen i efterhand. 
 

Skär/klipp sedan ut lövets form. Skär även ut en liten remsa till baksidan med en bredd på ca 0.5cm. Gör den två cm längre än du vill ha den sedan när den är färdigvikt. Vik sedan in en cm i var ände, limma/tejpa på undersidan av flärparna och fäst på baksidan.

 
Klart! En annan fin grej som är gjord av papper är såklart böcker. Boken jag läser (om) är förresten Per Anders Fogelströms första del av fem i romanserien "Stad". 
 
 

Att odla avokado

För lite mer än ett år sedan satte jag några avokadokärnor över vattenglas, med hjälp av tre tandpetare i varje kärna för att hålla dem uppe. Några månader senare började två av kärnorna spricka, och en kraftig, vit rot stack ut ur botten av dem båda. Idag har de växt till sig och bildat två små fina avokadoträd. Att odla avokado kan vara lite knepigt, men det är absolut inte omöjligt! Det är just klurigheten som gör att det blir extra roligt när det väl blir resultat. Jag tänkte ge några tips, från kärna till träd:
 
VATTENGLASMETODEN:
För att få rot på avokadokärnor kan du gå olika sätt tillväga. Som sagt började jag med vattenglasmetoden, vilket jag gissar är den vanligaste, där man låter ungefär 2/3 av kärnan vila i vatten. Det är viktigt att botten hela tiden är under vatten så att kärnan inte hänger och torkar i luften, men det är minst lika viktigt att kärnan inte dränks. Håll vattennivån lagom och byt vatten då och då för att hålla det rent och fräscht, det blir lätt geggigt annars.
 
DIREKT I JORD-METODEN:
En annan metod är att skippa vattenglaset och sätta kärnan direkt i jord, vilket är vad jag har gjort med kärnan i den lilla krukan i bilden högst upp. Denna satte jag mycket senare än de två andra, vilket är anledningen till att den är betydligt mindre. Vad jag gjorde med denna var att jag lade hela kärnan i vatten några dagar, för att sedan sätta den i vanlig blomjord, även här 2/3 ner. Såhär i efterhand vet jag inte om det gjorde någon nytta att lägga den i vatten först, och jag tror att det går minst lika bra (om inte bättre) att sätta den i jord direkt. Se till att jorden hålls fuktig, för blir kärnan uttorkad dör den lätt. Vill du se till att kärnan ständigt håller sig fuktig (eller bara är lat och inte vill vattna lika ofta) kan du antingen placera krukan i ett miniväxthus, eller göra ett eget litet växthus av en avklippt petflaska som placeras över krukan. Använd då toppen av flaskan med korken uppåt, så att du kan skruva av ibland för att låta luft passera. Petflaskan tar du sedan ta av när trädet börjat växa ur kärnan.
 
Oavsett vilken metod du väljer att testa, har jag några tips längs vägen:
- Börja med att tvätta av kärnan, försiktigt men noggrannt. Om det är avokadorester kvar löper det stor risk att det börjar mögla.
- Sedan kommer vi till det viktigaste: att rätt ände hamnar uppåt. Detta kan vara lite svårt att se, speciellt om kärnan är väldigt rund, men oftast kan man se att ena änden är lite tjockare och har som en liten, liten knopp. Denna ska vara nedåt, medan den "toppigare" änden ska vara uppåt. Tänk dig formen av ett ägg. Bildgoogla "avokadokärna" om du är osäker!
- Det är bra att pilla av det tunna, bruna skalet som sitter runt kärnan. Detta gör att mer luft kommer till kärnan och snabbar på tillväxten. Låter du skalet sitta kvar bär det också större risk att mögel bildas, eftersom fukt gärna stannar innanför.
- För att öka oddsen att någon kärna producerar en planta, sätt flera! Prova olika metoder och sätt många - skulle inte alla ta sig gör det inte lika mycket.
 
Och kom ihåg:  det kan ta väldigt lång tid innan det händer något överhuvudtaget, så ha tålamod! På mina kärnor dröjde det som sagt flera månader innan de slog rot, men sedan gick det snabbt när de väl börjat växa.
 
Efter ett tag spricker kärnan upp och delar sig på mitten, och det är därifrån som roten (och sedan stammen) kommer sticka ut. 
 
Vissa blad blir jättestora, jämför bara mot min hand!
 
SKÖTSEL:
det här inlägget kan du se hur de två vattenglas-avokadoträden såg ut innan jag planterade över dem. Du behöver absolut inte vänta så länge som jag gjorde med att sätta dem i jord, utan jag skulle snarare rekommendera att göra det så snart rotsystemet blivit tydligt. Växten mår bra av den näring som finns i jorden! När plantan väl växt till sig är den inte alls speciellt svårskött, så länge man är noga med vattningen. Jag har läst lite här och var att det är bra att toppa plantan så att den förgrenar sig, om man önskar det. Vill du ha en buskigare planta snarare än en långsmal kan du alltså klippa av det översta bladparet när plantan är ungefär 30cm. Däremot har jag läst att plantan förgrenar sig själv när den blir större, och får genom detta en längre stam, så jag har valt att vänta lite med att toppa.
 
Tittar du noga kan du se att de undre bladen är bruna i kanterna och slokar lite mer än de övre, nyare bladen. Det beror antagligen på att jag i början av våren flyttade plantorna till direkt solljus, och lät dem stå där lite för länge. Avokadoträd mår bra av mycket ljus, men bladen bränns (tydligen) när de utsätts för alldeles för mycket ljus, så jag flyttade dem till ett fönster som endast har sol på eftermiddagen. Nästan direkt bildades nya, friska blad i toppen, så de verkar trivas bättre där.