Att odla cantaloupe: uppföljning

 
Som du kanske minns planterade jag nätmelonkärnor för ett tag sedan, utifrån två olika metoder. Då skrev jag att det endast var en av metoderna som gav resultat, vilket var den där jag lät kärnorna bilda groddar i vatten för att sedan planteras. Tja, man kan väl säga att den andra metoden, där jag lufttorkade kärnorna och sedan satte dem i jord, blev ett överraskningsmoment. Jag fortsatte vattna trots att inget hände, och det dröjde lite längre, men tids nog började jättemånga små blad sticka upp ur jorden där också. Så himla roligt!
 
Men först kikar vi på de kärnor jag först lade i vatten. Minispaljén jag gjorde kom verkligen till nytta, för jisses vad det har växt! Plantorna har både breddat sig ordentligt och skjutit i höjden, och bladen har blivit stora och fjuniga på undersidan. Stjälkarna är ganska rangliga, så jag rekommenderar verkligen att stötta upp dem med något.
 
Det här är resultatet av de kärnor som jag torkade och sedan satte i jord. Till en början bodde alla kärnor i den avklippta mjölkkartongen längst ner till höger, men eftersom det blev ont om plats när de började växa flyttade jag över några till glassbägare som jag målat svarta och satte resten i vanliga plastmuggar. Detta är inte alla, några har jag gett bort och några råkade jag tråkigt nog bränna i solen. Jag kan även tillägga att jag tog hälften av en melons kärnor var till de två olika metoderna, och från de i vatten blev resultatet bara de som sitter i spaljén. Av de kärnorna jag torkade planterade jag kanske hälften, och fick fram de på bilden ovan. Även om det gick snabbare med vattenmetoden är det helt klart torka/ner i jord-metoden som gett flest plantor.
 
Men så kommer jag till frågan - hur gör jag nu? Hittills har de stått inomhus i ett soligt fönster. Jag vet att så länge de står inomhus, och inte får hjälp av bin, behöver de pollineras "manuellt". Hur nu det går till. Om du som läser har kunskap kring melonodling får du mer än gärna lämna en kommentar med tips!