SOFIAMILK - Att odla cantaloupe

Att odla cantaloupe


DIY, Green //
Ett lite annorlunda odlingsprojekt är att försöka få grodd på melonkärnor. Jag har gjort ett försök med cantaloupe (nätmelon), som faktiskt gick vägen! Jag provade två olika metoder: att torka kärnorna någon vecka och sedan plantera, samt att få grodd på kärnor täckta i vatten. Hittills är det det sistnämnda som gett resultat.
 
Jag började med att gröpa ur kärnorna ur melonen, och sköljde dem noga i en sil för att få bort alla melonrester. Får man inte bort resterna finns det stor risk att det börjar mögla, vilket vi såklart inte vill! Ta vara på alla kärnor du kan hitta, för av alla de jag använde var det endast ett fåtal som det faktiskt blev något av. Sedan klippte jag av ena långsidan av ett mjölkpaket, med ett djup på ett par cm, där jag lade kärnorna och fyllde på med vatten. Ett vanligt fat funkar också utmärkt, så länge kärnorna täcks helt. Det är viktigt att kärnorna ständigt är täckta med vatten, annars blir de fort uttorkade. Mjölkpaketet ställde jag sedan i ett miniväxthus i ett söderfönster, så att kärnorna hölls varma.
 
Efter ett tag började vita, tunna groddar sticka ut ur några av kärnorna. Dessa pillade jag försiktigt ner i såjord i den andra delen av mjölkpaketet (som jag målade svart), så att groddarna precis täcktes av jord. För att behålla fukten täckte jag dem med plastfolie, men såg till att det fanns luckor för luft att passera. Sedan dröjde det inte många dagar innan små skott stack upp! Efter ett tag började bladen släppa kärnskalet, men om man är försiktig kan man hjälpa till på traven och pilla bort dem själv. 
 
Såhär såg de ut precis innan de släppt skalen...
 
... och såhär ser de ut ännu några dagar senare. Som du ser är de ganska hängiga och ostabila, så det är en bra idé att stadga upp dem med något. När de är såhär små räcker nästan det med tandpetare, men eftersom de växer snabbt gjorde jag en liten spaljé som de kommer få klättra på. Mer om det i ett annat inlägg!
 
 
 
 
16:16 | | ⇣
DIY, Odla, cantaloupe, nätmelon
Sandra Lundin //

Men åh, så spännande! Hade melon förra sommaren men eftersom jag inte hade något växthus ville den aldrig ta sig och ge frukt. Hur tänker du ha den sen?

Svar: Jag vet faktiskt inte riktigt hur jag ska göra med dem! Jag funderar på att skaffa ett riktigt växthus utomhus, men tills dess får de bo inne. Har du några bra tips på hur man sköter dem längs vägen?
SOFIAMILK

Beatrice //

Wow, vilken fantastisk grej!! Och spaljén är superfin, kanske är det den perfekta idén jag behövde till några små plantor jag har här hemma, som mest hänger lite för mycket.

Svar: Åh, tack snälla! Jag tänkte posta en liten tutorial på spaljén imorgon, så kika in då!
SOFIAMILK

Linnea //

Åh, vad du är duktig!! Tänk att ha melon växande hemma, fantastiskt!!

Svar: Tack Linnea! Ja, tänk vad roligt det hade varit, vi får se om jag lyckas få fram några frukter tillslut!
SOFIAMILK

Upp ⇡