DIY // bokstavsbanner

De roligaste DIY-projekten tycker jag nästan är de man kan göra av material man redan har hemma. Att få leta runt bland överblivna bitar och sedan komponera ihop något helt nytt av nästan ingenting. Av en restbit tyg, en blompinne, tråd och akrylfärg knåpade jag ihop en den här bokstavsbannern!
 
Ibland när jag pysslar blir jag så inne i det jag gör att jag glömmer bort att fota undertiden, men här har jag redan mätt ut de proportioner jag ville ha på bannern, lagt till sömsmån och klippt. Tänk på att lägga till några extra cm högst upp för att ge plats åt pinnen som ska hålla upp tyget!
 
För att få stadga i kanterna lade jag först ett vik och sydde raksöm, och vek sedan samma sidor en gång till och sydde bredvid den första sömmen. På så vis blir kanten lite kraftigare, och du får dessutom en finare baksida och endast en synlig söm framifrån. Om du vill kan du vika kanterna dubbla från början och sy en söm direkt, se bara till att pressa innan så du ser att det verkligen blir rakt. Sedan vek jag ner toppen och sydde två sömmar med ett mellanrum anpassat till pinnens bredd. Vill man inte att tyget ska sticka upp över pinnen räcker det att endast sy en söm och istället låta vecket högst upp vila på pinnen.
 
Efter själva sömnaden målade jag dit bokstaven. Mät så att avståndet blir samma på var sida om bokstaven och positionera den i den höjd du vill. För att få någorlunda skarpa linjer maskerade jag alla kanter, men om man hellre vill kan man såklart måla på fri hand. Om du tänker göra en rundare bokstav rekommenderar jag däremot att du först skriver ut den bokstav du vill ha, skär ut den och använder den som mall. Rita sedan försiktigt av med en blyertspenna och måla utefter kanterna med en rund pensel som du skruvar, så att färgen fördelas jämnt utmed kanten.
 

Eftersom tyget hade lite ojämn textur blev linjerna inte helt spikraka, men på håll tycker jag det ser det fint ut ändå. Pinnen jag använt är som sagt en blompinne som jag sågat av och målat svart!