Att skapa ett slutet ekosystem

För nästan exakt ett år sedan satte jag en miniplanta i en glasburk, hällde i en liten skvätt vatten och stängde locket. Sedan dess har burken stått orörd. Jag har med andra ord inte vattnat något, inte ens öppnat locket, men plantan har bevarats lika grön och fin som den var den dagen jag planterade den. Enda skillnaden är att den har dubblat i storlek. Att bevara plantor såhär, nästan som i en tidskapsel, kallas för ett slutet ekosystem. Precis som namnet antyder innebär det att den vätska, luft och andra komponenter som finns i burken är det som växterna ska överleva på. För att metoden ska fungera krävs vissa faktorer som ska stämma in för att klimatet ska bli optimalt. Det låter kanske komplicerat, men är i själva verket superenkelt. Jag ska förklara!
 
Utan att gå in på det för mycket i detalj kan man säga att det hela fungerar precis som fotosyntesen här på jorden, men i miniformat. Fotosyntesen lyder förenklat: vatten + koldioxid + solljus = socker + syre. Vatten tillsätter du själv och koldioxid bildas när växtens tappade blad bryts ner naturligt av mikroorganismer i jorden. Solljus får burken utifrån. Druvsockret bildas när solen når bladen, denna energi tar växten upp och bildar syre. Kort förklarat. Eftersom alla komponenter ryms i burken och bildar en typ av symbios behöver den aldrig öppnas, och du behöver heller aldrig tillsätta något nytt. Det enda du behöver tänka på för att fullfölja fotosyntesen är därför endast mängden solljus. Resten finns och tas omhand i burken. Jag vet att man kan ha smådjur (t.ex. daggmaskar) som nedbrytare, som andas syre och omvandlar det till koldioxid, men jag har valt att inte ha några djur i mitt system. Syntesen fungerar ändå, tack vare nedbrytningen i jorden. Dessutom känns det helt fel att stänga in små djur sådär helt i onödan.
 
Du behöver:
- En tätslutande burk eller annan behållare
- Små växter
- Jord
- Ev. en blompinne för enklare plantering
- Ev. lecakulor, lite beroende på vilka växttyper du valt
 
Tänk på!
Burken måste vara helt tätslutande och får inte öppnas, annars kommer inte systemet fungera. Min burk kommer från IKEA, vars lock har en gummikant på insidan som sluter sätt. Du måste såklart inte använda en burk, utan en fin flaska, damejeanne eller liknande funkar minst lika bra. Däremot tycker jag det är enklare att använda just burkar eftersom öppningen är större och det på så vis blir enklare att placera växten i jorden. Jag skulle också rekommendera en behållare av glas, helst slätt och ofärgat, så att solstrålarna inte bryts konstigt.
 
Tänk också på att välja blad- eller gräsväxter. Placerar du blommande växter i systemet finns det risk att blombladen bildar mögel när de faller av och bryts ner. Tänk också på att inte placera för många växter i systemet, och håll dig till samma typ av växter. Jag gjorde misstaget att placera en för tunn gräsväxt i mitt system, som torkade nästan direkt.
 

Gör såhär:
- Fyll botten med jord, ca 1/4 av burken. Som du ser fyllde jag lite mindre än så, vilket ju har fungerat, men ger mindre plats för rotsystemet.
- Plantera dina plantor i jorden. Om öppningen till din burk är smal kan du ta hjälp av en blompinne, sked eller något annat smalt föremål och försiktigt trycka ner växten i jorden. Ofta sitter det flera skott i varje planta, så om de är för stora för att få ner i öppningen kan du dela dem försiktigt och släppa ner dem en och en.
- När du är nöjd med placeringen är det dags att tillsätta vatten. Här gäller det att hälla i väldigt, väldigt lite vatten. Är jorden fuktig sedan innan behöver du antagligen inte vattna alls. Måttet här är jättesvårt eftersom olika växter mår bra av olika mängd vatten, men om du känner att du råkat hälla i lite för mycket vatten kan du vänta ett par dagar med att stänga locket, så att fukten får avdunsta. Mitt system är på gränsen till övervattnat, och då hällde jag kanske i två matskedar. Växter och jord bär på mer vätska än man kan tro!
- Slut sedan burken med locket. Och kom ihåg, öppna inte!
 
Den här burken har alltså varit helt sluten sedan maj förra året. Och ja, nationaldagslacket sitter visst kvar än. Haha.