DIY // gör en skål av rabarberblad

Den här lilla rabarberskålen ligger i skrivandets stund i spillror på min köksbänk </3. Jag tänkte ändå dela med mig av hur jag gjort den ifall någon av er vill skapa (och förhoppningsvis inte ha sönder) en likadan. 2012 gjöt jag en liknande skål men med mönster från ett jättestort rabarberblad. Då använde jag betong och armerade med hönsnät, vilket var roligt men klurigt...

 

... så nu, tre år senare, ville jag göra en till skål, men mindre i storlek och helst inte lika komplicerat och tidskrävande. När jag sedan hittade ett recept på en lera som endast bestod av tre ingredienser satte jag igång.

 
Receptet till leran består alltså endast av tre ingredienser, som man med stor sannolikhet redan har hemma. Utöver själva leran behöver du även ett mindre rabarberblad, sand eller smågrus, en plastpåse och lite tejp.
 
Recept till leran:
1/2dl majsstärkelse (maizena)
1dl bikarbonat
3/4dl vatten
 
Eftersom jag inte hade tillräckligt med bikarbonat kompletterade jag med bakpulver, men trots det tyckte jag att det blev en väldigt liten mängd totalt, och kände att det inte skulle räcka för att täcka bladet. Därför höftade jag och hällde i lite mer av allt, men mitt tips är att vara mer noggrann och hålla sig till samma proportioner som ovan. Jag tror att det var just bristen på noggrannhet (och kanske bakpulvret) som gjorde att min lera inte fick samma hållberhet och därför fick små sprickor. Hur som helst! Blanda ihop allt i en kastrull och värm på svag värme, det ska absolut inte koka. Är konsistensen som tapetklister är leran snart klar, och innan du tar av kastrullen från plattan ska konsistensen vara ungefär som pepparkakskristyr. Kom ihåg att röra hela tiden för att jobba fram fyllighet i degen och förhindra att det klumpar sig. Addera lite mer maizena om det känns för löst. När du nått rätt konsistens, häll över leran i en skål med en bit fuktat hushållspapper över och låt svalna - men inte stelna!
 
Under tiden som leran svalnar kan du förbereda den form du vill ha på skålen. Fyll en påse med sand eller smågrus och forma den till den form du önskar med hjälp av tejp. Prova att placera ut bladet över påsen för att se så du får det djup du önskar. Man kan även lägga bladet direkt på en sandhög, men jag tycker att den här metoden är smidigare och ger lite mer kontroll på formen. Jag ville få mer höjd på sanden för att skålen inte skulle bli så platt, vilket den lätt blir om man låter sanden ligga löst och forma sig själv.
 
När du är nöjd med formen på påsen, och leran har svalnat, är det dags att forma skålen. Om leran känns för lös kan du tillsätta mer maizena och arbeta in den tills leran får en smidig och lättarbetad textur. Tänk dig texturen av en mjölmättad bulldeg. Placera bladet över sandhögen med nerverna uppåt, och tryck ut leran så att hela bladet täcks. Följ formen på bladets kanter och försök trycka ut leran så jämnt som möjligt så att den blir jämntjock överallt.
 
En sak som är lätt att glömma är att forma en upphöjning på mitten, så att skålen får något plant att stå på. Här passade jag även på att rista in datum, det kan vara kul att komma ihåg när man gjorde den!
 
Låt den torka, åtminstone över natten, och pilla sedan försiktigt bort bladet från den färdiga skålen. Klart!
 
Det roliga med att använda just rabarberblad istället för färdiga gjutformer är att ingen skål blir den andra lik, att alla får sitt unika mönster. Men som sagt, var noggrann när du mäter upp, eller använd helt enkelt en annan typ av lera. Speciellt om du planerar att ha skålen utomhus, då tror jag inte att just det här receptet lämpar sig. Oavsett vilken typ av lera du använder är resten av stegen samma som ovan. Good luck!
 

:(