Cat Safe Houseplants | 001

Något som cirkulerat i mitt huvud det senaste är det här med hemmaväxter och hur säkra de egentligen är för våra husdjur. Det var först för ett par år sedan när jag kom över en artikel om giftiga växter som det slog mig att jag kanske har växter hemma som kan vara farliga för min katt. Jodå, en hel del av mina växter visade sig vara giftiga och har därför fått åka ut, hamna på höga hyllor eller placeras i rum som hon inte är i. När jag insåg att valet av hemmaväxter skulle bli begränsat började letandet efter växter som är säkra, fina och lätta att få tag i. Inte helt enkelt, då många fina och populära växter (t.ex. Monstera, Garderobsblomma och Benjaminfikus för att nämna några) faktiskt är giftiga. I det här inlägget tänker jag därför visa tre exempel på växter som ska vara säkra för katter och samtidigt tillföra lite grönska till din inredning.
 
On my mind lately: cat safe houseplants. It wasn't until a few years ago when I came across an article about cat safe houseplants that it hit me: the plants in my home might be unsafe and possibly poisonous to my cat. Sure enough, several of my plants proved to be harmful and have since then been thrown out, relocated to higher shelves or placed in rooms where she never enters. When I realized that my selection of houseplants would be limited, my search for plants that are harmless, pretty and easy to get a hold of began. Not the easiest thing, since many of the common houseplants (such as Monstera, Zamioculcas and Ficus Benjamina to mention a few) are in fact poisonous. In this post I will therefore show you three plants that should be safe for cats and simultaneously add some greenery to your interior.
 
Kentiapalm (Howea Forsteriana), även kallad Förmakspalm. En jättefin, tålig palmväxt med luftrenande egenskaper och långa, gröna blad. Den enda risken jag skulle kunna se med Kentiapalmen är att bladen är lite vassa, vilket ju inte är helt optimalt om en katt skulle råka tugga i sig en bit. Min palm står på en pall såpass högt att hon inte kommer åt själva bladen, men det kan vara bra att ha i åtanke gällande alla typer av långsmala blad då det alltid finns en risk att katten skär sig eller att bladen fastnar i magen. Ett alternativ till Kentiapalmen är Guldpalmen, som också ska vara okej för katter.
 
Kentia Palm (Howea Forsteriana). A beautiful palm tree with air purifuing agents and long, green leaves. Bare in mind that there are always risks when it comes to long, pointy leaves since your pet might get cut in the stomach if the leaf is eaten, which is why mine is placed on a stool to elevate the plant. An option for the Kentia Palm could be the Arcea Palm, which is cat safe aswell and equally as pretty.
Kalatea (Calathea Medallion). Har en grön ovansida med jättefin lilaröd undersida. Så fina kontraster. Detta är en ny växt hemma hos mig som jag tycker är lite småkul.
 

Calathea (Calathea Medallion). The Calathea has a vibrant shade of burgundy on the bottom which creates a beautiful contrast to the bright green leaves. A new addition that I find quite funny.
Kalatea (Calathea Orbifolia). Som jag har förstått det är alla olika Kalateor kattsäkra. Därför kände jag för att skaffa en till, huvudsakligen med tanke på att de kommer i så många fina mönster. Både denna och den lila ovan är från IKEA, och ska precis som Kentiapalmen vara luftrenande.
 
Calathea (Calathea Orbifolia). As I've understood it, all Calatheas are cat safe. Therefore I wanted to get another one, mainly because they come in so many beautiful patterns. Both this one and the purple one above are from IKEA, and are air purifying just like the Kentia Palm.
 
 
 
 
 

Min katt brukar inte visa särskilt stort intresse för växter överlag (med vissa undantag) så egentligen är jag inte särskilt orolig över att hon skulle få i sig något farligt. Men (!) jag väljer helt klart det säkra före det osäkra, vilket jag uppmanar alla er djurägare därute att också göra. Informationen om just dessa plantor har jag hittat via ASPCAs Poison Control, där du lätt kan söka upp om dina växter är okej eller inte (där kan du även se om dina plantor är säkra för hundar och andra djur). Om informationen i inlägget av någon anledning skulle ändras eller om du vet med dig att någon av växterna ovan trots allt skulle vara farliga, får du mer än gärna lämna en kommentar så ska jag både plocka bort växten från inlägget och här hemma.
 
Har du några kattsäkra växter hemma hos dig? Isåfall får du mer än gärna lämna en kommentar med artnamn!
 
 
I've based all my info in this post from the ASPCA Poison Control. If you want to check if your houseplants are safe for your cat, dog or any other pet, I highly suggest you look it up on their website. Good luck!
 
 
 

DIY // Eyelash Pillowcases

Ända sedan jag såg den här bilden på två örngott med ögonfransar har jag velat återskapa något liknande. Idén tror jag ursprungligen kommer från Urban Outfitters som sålde ett bäddset med liknande mönster, men eftersom jag varken kände för att lägga pengar på något man så enkelt kan göra själv och dessutom hade två vita örngott att offra blev valet enkelt. Jag gör dem själv!
 
Läs även:
 
Med ett stort mått inspiration har jag alltså gjort ett eget set ögonfransörngott. Väldigt enkelt och kräver relativt få material. Vi kikar!
 
 
DU BEHÖVER:
- två örngott
- mattsvart textilfärg
- pensel
- blyertspenna
- sudd
- strykjärn
- hårt papper
- bakplåtspapper
(+ en sax. Missade visst att få med det på bild)

GÖR SÅHÄR:
Börja med att skissa upp ditt mönster på det hårda pappret. Jag valde att rita på frihand och medvetet göra det lite osymmetriskt för att kunna vända mallen och på så vis få ett höger- och vänsteröga, men om du hellre vill göra formen mer exakt går det såklart också bra. Om du vill får du gärna skriva ut bilden på min mall ovan och använda den!
(Förresten, visst ser det lite ut som en hällristning när man inte ser båda tillsammans?)
 
 
Klipp därefter ut mallen, placera den någorlunda centrerat på örngottet och rita av. Som sagt, tänk på att vända mallen på ena örngottet om du vill få ett höger- och vänsteröga. Lägg sedan bakplåtspapper eller en bit plast inuti örngottet för att förhindra att färgen tränger igenom på andra sidan.
 

Därefter är det bara att fylla i innanför dina blyertslinjer. Mitt tips är att använda en platt pensel för att enklare få skarpa linjer.
 

Just den textilfärg jag använde behöver "låsas in" med strykning, så när färgen torkat helt: lägg ett bakplåtspapper över trycket och stryk i ungefär fem minuter (eller efter de anvisningar din textilfärg har, såklart). Efter det ska örngottet kunna tvättas i 40c.
 
Klart! Om du väljer att återskapa detta får du mer än gärna tagga mig på Instagram, skicka en snap (båda på @SOFIAMILK) eller lämna en kommentar här nedan med länk. Lycka till!
 
 
Inlägget är gjort i samarbete med CChobby.se som var snälla och bidrog med textilfärg. Tack för det!
 
 
 

IsaDora Jeanious "Rugged Wear"

IsaDoras Rugged Wear från Jeaniouskollektionen ser verkligen ut som jeans. Trots att lacket är sockrigt och fullt av glitter är ytan såpass texturerad att det inte uppfattas som vanligt glitterlack alls. Det enda jag kan likna ytan med, vilket inte alls låter särsklit trevligt nu när jag tänker på det, är ett riktigt nedslitet sandpapper. Inte det minsta rivigt eller jobbigt att bära, men långtifrån den släta och glatta yta som vanliga lack har, vilket jag gillar förvånansvärt mycket. Eftersom lacket är såpass texturerat är det dessutom oväntat lättmålat, som att lacket "binder ihop sig" bättre än ett mer rinnande lack och därför hamnar precis där du placerar det. Fint!
 
Efter en vecka i tjocka skidvantar visade sig mina naglar kanske inte från sin bästa sida, perfekt läge att måla på lite glitter. Du kanske minns att jag har nämnt att jag inte är så van att vid använda blåa lack, men jag måste faktiskt säga att jag trivs väldigt bra i mina jeansnaglar. Vad tycker du?
 
Vill du se mer av Jeaniouskollektionen kan du klicka HÄR eller på bilden ovan 
 
 
 
Detta är ett pressutskick.
 
 

Succulent Propagation: A Follow-up

Efter en vecka i de norska fjällen kom jag hem för att upptäcka hur mycket som hänt på odlingsfronten här hemma. Utöver att gurka, tomat, chili och diverse andra ätbara saker slåss om en plats i solen har jag sparat en liten, liten yta där jag för första gången provar att föröka suckulenter. HÄR kan du läsa mer om hur du börjar. Nu har det gått lite drygt 1,5 månader sedan dess, så jag tänkte att vi skulle ta en kik på vad som hänt:
 
Läs även:
Det första du antagligen lägger märke till är att hela högersidan där Echeverian låg är borta, vilket har två förklaringar. Ena är att de rosettliknande växterna fick rotsystem som krävde mer djup, och fick därför flytta över till egna krukor ganska direkt. Den andra förklaringen är att de Echeveriablad som låg direkt på jorden helt enkelt inte tog sig. De gulnade helt och hållet, trots att de hade identiska förutsättningar sett till sol och vatten som Apsvansen (som även heter Burro's Tail) bredvid. Jag tror helt enkelt att det handlade om otur med just den typen av Echeveria, för jag har sedan dess försökt göra likadant med andra Echeveriasorter vilket har gett finare resultat.
 
 
Det andra du förhoppningsvis lägger märke till är att nästan alla blad från Apsvansen har börjat bilda egna små miniplantor. Så kul! Bladen har sakteligen börjat skrumpna ihop i takt med att både nya blad och egna rötter har stuckit ut ur ändarna. Helt ärligt hade jag inte förväntat mig att så många av dem skulle ta sig, vilket såklart gör det extra roligt, speciellt med tanke på att Apsvans tappar sina blad så himla lätt. Då är det bara att lägga dem på lite jord, vattna någon gång då och då för att tillslut få helt nya platnor.
 
Har du lyckats få fram nya plantor från suckulenter? Isåfall, vilka sorter och hur gick du tillväga?
 
 
 

OPI Soft Shades Pastels

 
Du som har läst min blogg ett tag vet nog hur mycket jag gillar pasteller, speciellt på nagellack. Därför förstår du säkert att jag inte blev besviken när jag såg att OPIs vårkollektion Soft Shades Pastels enbart består av sådana. Kollektionen går i en mjuk färgskala i de mest klassiska pastellfärgerna: beige, gul, rosa, blå, lila och grön.
 
 
Vad jag tycker är roligt är att många av nyanserna är lite dammiga, t.ex. gula One Chic Chick som inte är sådär jättegul, samma med This Cost Me a Mint 
 
 

 
 
 
 
 
Detta är ett pressutskick.
 
 

IsaDora Jeanious Denim Nails

Blått är antagligen min absoluta favoritfärg. Trots det är det en färg jag sällan använder när det kommer till nagellack, heltokigt egentligen med tanke på hur fint det är om man hittar en blå nyans som verkligen passar en. Därför blev jag extra glad när jag öppnade brevlådan och såg dessa nyheter från IsaDora, Jeanious är nämligen en serie helt och hållet ägnat åt olika nyanser av denimblått. 
 
Fr. vänster: 136 Rugged Wear, 523 Stone Washed, 524 Slim Fit, 525 Hot Legs, 832 Flared och 833 Bootcut.
 
Hur passande produktnamn? Kollektionen består av sex lack från ljust till mörkt och har tre olika texturer: det sockriga Sugar Nails, originalet Wonder Nail som även innefattar en metallisk nyans och slutligen min favorit Velvet Matt Nails. Här och här kan du ser fler nyanser på deras matta lack, vissa tror jag har utgått men själva lackformulan tycker jag absolut är värd att kika extra på.
Lacken släpptes v. 12, och finns med andra ord i butik redan nu för dig som blev nyfiken. Vliken nyans tycker du är finast?
 
 
 
Detta är ett pressutskick.
 
 

DIY // Glittery Copper Easter Eggs [VIDEO]

Glad påsk på er! Kom på att jag helt har glömt bort att visa mitt påskris, som i år fick prydas av bruna äggskal med diverse glittriga kopparnyanser. Jag kände inte för att smacka på med massa färg, jag tycker det blev alldeles lagom färgrikt nu när bladen på påskriset har börjat kika fram, men det är såklart en smaksak. Däremot måste jag erkänna att jag får lite julvibbar av allt glitter, haha.
 
För att göra egna glittriga ägg behöver du:
- tomma äggskal
- skål
- snöre
- lösglitter
- lim som torkar genomskinligt
- pensel
 
 
Börja med att tömma alla ägg på sitt innehåll. Jag gjorde som så att jag pickade ett litet hål i var ände av ägget och blåste ut, men om du känner till en bättre metod får du gärna dela med dig av den! Därefter täckte jag mina ägg i ett transparent lim, antingen halvt eller helt beroende på hur mycket jag ville täcka med glitter. Innan limmet torkade strödde jag sedan över lösglittret, lät torka och fäste ett snöre i toppen.
Klart! Några ägg fick färg istället, mest för att dra ner mängden glitter en aning.
 
Har du gjort något påskpyssel i år? Isåfall får du gärna lämna en kommentar med en länk i kommentarsfältet nedan, vill gärna se!
 
 
Videon är gjord i samarbete med Fyndiq.se som står för material.
 
 

DIY // Miniature Trellis [2]

Minns du minispaljén jag gjorde av grillpinnar förra året? Den visade sig bli väldigt användbar, därför bestämde jag mig för att göra en till nu till årets odlingar, dock med ett annat mönster och av tandpetare istället för grillpinnar. Jag kan tänka mig att många av er också har rangliga små skott som börjar ta fart bland odlingarna, därför tänkte jag visa hur du kan göra en egen spaljé för att stötta upp dina plantor. Detta är mitt bidrag till månadens tema hos Monthly Makers, som passande nog är just "miniatyr".
 
Förresten! Förra året var ni några stycken som taggade mig i bilder på era tolkningar av minispaljén, fortsätt gärna med det! Superkul att se fler mönster och varianter. Instagram: @SOFIAMILK.
 
 
 
Du behöver:
- tandpetare
- limpistol med smältlim
- en värmetålig och glatt yta att arbeta på
 
Själva konstruktionen är i grunden väldigt enkel. Jag började med att lägga ut tandpetarna i några olika mönsterexempel för att se vilket alternativ som gav bäst avstånd, när jag sedan bestämt mig för ett mönster började jag helt enkelt limma ihop alla ändar. För att hålla det någorlunda rakt och symmetriskt lät jag tandpetarna ligga kvar i sitt mönster på en värmetålig glasskiva, och limmade sedan direkt på där ändarna möttes.
I botten fäste jag tre hoplimmade tandpetare för att ge extra stabilitet åt spaljéns fäste. Jag kan tillägga att varianten med tandpetare inte blev riktigt lika stadig som den med grillpinnar, men med tanke på hur tunna mina växter är (och det faktum att de står inomhus) känns det mer än tillräckligt.
 
 
För att ge lite storlektperspektiv kan jag även tillägga jag har planterat i avklippta mjölkpaket, som för övrigt fungerar jättebra att odla i. För att göra dem lite finare har jag målat dem mattsvarta, vilket förvånansvärt nog har hållt sedan förra årets melonodling.
 
 
 
Förra årets minispaljé med fiskbensmönster.
 
 

Att ta skott från Haworthia

När jag köper nya växter brukar jag hålla utkik efter de med många sidoskott snarare än de som ser allra finast ut, åtminstone när det gäller suckulenter. Anledningen till detta är att sidoskotten kan planteras över i egna krukor och på så vis bilda nya plantor. Denna Haworthia med sex sidoskott hade samma pris som en utan = fler plantor för samma pris.
När man vill få loss skott från en Haworthia kan det vara en bra idé att göra det i samband med omplantering, eftersom de ofta sitter tight inpå moderplantans rot. Det kan med andra ord bli svårt att bara plocka loss skotten när moderplantan sitter kvar i krukan.
 
Det kluriga med skotten är att det kan vara svårt att se vilka som har fått egna rötter och vilka som fortfarande är fästa vid moderplantan. Oavsett hur välutvecklade (eller ickeexisterande) rötterna är finns det fortfarande chans att få dem att växa. Har skottet ett eget rotsystem kan det planteras i jord nästan direkt, men om det har brutits loss från moderplantan måste snittet få "läka" i någon vecka innan den lilla stumpen sätts i jord, lite av samma princip som med förökning av suckulenter från blad. Även här är det bra att vänta ett par dagar med vattning så att plantan hinner vänja sig vid den nya jorden.
Efter ett par veckor ser mina skott ut såhär. Eftersom de inte sitter lika tight har både skotten och moderplantan kunnat bredda ut sig, däremot lär det dröja ett tag till innan alla har rötter stadiga nog att planteras om igen. Undertiden får de bo i små minikrukor. Minst lika fint i mina ögon!
 
 
Läs även:
 
 

DIY // Easter Bunny Ears [VIDEO]

Jag brukar inte vara den som gillar alltför söta och gulliga saker, men när jag såg dessa fluffiga kaninöron hos Kim Byers kände jag mig nästan tvungen att göra något liknande. Resultatet blev en tunnare variant av hennes kaninöron samt ett par kattöron, som ju båda passar fint såhär i påsktider. Att göra egna djuröron är verkligen superenkelt, tar några få minuter och känns som ett påskpyssel som passar både stora och små. Hur du går tillväga ser du i videon nedan!
 
För att göra egna djuröron behöver du:
- diadem
- piprensare i valfri färg
- sax
 
 
Börja med att tvinna piprensare runt diademet. Vik sedan till den form du vill att dina öron ska ha, snurra fast ändarna runt diademet och klipp av eventuella bitar som blir för långa. Enkelt! När du vill göra en annan form (eller helt enkelt tröttnar på att vara påskhare) är det bara att plocka bort piprensarna och diademet ska vara helt intakt.
 
 
 
Videon är gjord i samarbete med Fyndiq.se som står för material.
 

Depend O2 Grape Sorbet

Jag måste slå ett extra slag för Depends matta sorbet-serie. Både den färg som sitter på mina naglar idag, Grape Sorbet, och aprikosfärgen jag bar för någon vecka sedan kräver tre lager, men trots det har jag i princip bara använt dessa sedan jag fick hem dem. Det sitter oväntat bra, speciellt med tanke på hur lite de kostar. Jag har ju nämnt att jag tycker att matta lack släpper fortare än vanliga lack eftersom man ju inte använder topplack, men av de matta lack jag har testat platsar sig denna formula definitivt in bland de bättre. Fint fint!
 
 
 
 
Detta är ett pressutskick.
 
 

NYX Rocker Chic Eyeshadow Palette

NYX Rocker Chic Eyeshadow Palette är inte riktigt min stil om man bara kikar på utsidan, men precis som med allt annat bör man inte döma något efter sitt yttre. Se bara hur fin den är inuti:
 
Jag som gillar varma toner blir glad av att se mycket av det i den här paletten, men som jag har förstått det kommer paletten i tre olika färgsättningar (detta är Heart of Gold) om man skulle föredra annat. Den kallrosa färgen runtom skuggorna förvillar lite och får väl kanske inte färgerna att framträda på bästa sätt, men om man bortser från det är nyanserna verkligen fint komponerade. Förpackningen är dessutom kompakt och känns oväntat hållbar, så även om jag personligen kunde skippat nitarna får förpackningen bra betyg... 
 
 
... för kanske den bästa bonusen: den har spegel!
 
Tyvärr har jag inte koll på när paletten släpps i Sverige, men i USA kostar den motsvarande 150:-. Mycket produkt för pengarna, men andra ord.
 
 
 
Detta är ett pressutskick.