Cat Safe Houseplants | 001

Något som cirkulerat i mitt huvud det senaste är det här med hemmaväxter och hur säkra de egentligen är för våra husdjur. Det var först för ett par år sedan när jag kom över en artikel om giftiga växter som det slog mig att jag kanske har växter hemma som kan vara farliga för min katt. Jodå, en hel del av mina växter visade sig vara giftiga och har därför fått åka ut, hamna på höga hyllor eller placeras i rum som hon inte är i. När jag insåg att valet av hemmaväxter skulle bli begränsat började letandet efter växter som är säkra, fina och lätta att få tag i. Inte helt enkelt, då många fina och populära växter (t.ex. Monstera, Garderobsblomma och Benjaminfikus för att nämna några) faktiskt är giftiga. I det här inlägget tänker jag därför visa tre exempel på växter som ska vara säkra för katter och samtidigt tillföra lite grönska till din inredning.
 
On my mind lately: cat safe houseplants. It wasn't until a few years ago when I came across an article about cat safe houseplants that it hit me: the plants in my home might be unsafe and possibly poisonous to my cat. Sure enough, several of my plants proved to be harmful and have since then been thrown out, relocated to higher shelves or placed in rooms where she never enters. When I realized that my selection of houseplants would be limited, my search for plants that are harmless, pretty and easy to get a hold of began. Not the easiest thing, since many of the common houseplants (such as Monstera, Zamioculcas and Ficus Benjamina to mention a few) are in fact poisonous. In this post I will therefore show you three plants that should be safe for cats and simultaneously add some greenery to your interior.
 
Kentiapalm (Howea Forsteriana), även kallad Förmakspalm. En jättefin, tålig palmväxt med luftrenande egenskaper och långa, gröna blad. Den enda risken jag skulle kunna se med Kentiapalmen är att bladen är lite vassa, vilket ju inte är helt optimalt om en katt skulle råka tugga i sig en bit. Min palm står på en pall såpass högt att hon inte kommer åt själva bladen, men det kan vara bra att ha i åtanke gällande alla typer av långsmala blad då det alltid finns en risk att katten skär sig eller att bladen fastnar i magen. Ett alternativ till Kentiapalmen är Guldpalmen, som också ska vara okej för katter.
 
Kentia Palm (Howea Forsteriana). A beautiful palm tree with air purifuing agents and long, green leaves. Bare in mind that there are always risks when it comes to long, pointy leaves since your pet might get cut in the stomach if the leaf is eaten, which is why mine is placed on a stool to elevate the plant. An option for the Kentia Palm could be the Arcea Palm, which is cat safe aswell and equally as pretty.
Kalatea (Calathea Medallion). Har en grön ovansida med jättefin lilaröd undersida. Så fina kontraster. Detta är en ny växt hemma hos mig som jag tycker är lite småkul.
 

Calathea (Calathea Medallion). The Calathea has a vibrant shade of burgundy on the bottom which creates a beautiful contrast to the bright green leaves. A new addition that I find quite funny.
Kalatea (Calathea Orbifolia). Som jag har förstått det är alla olika Kalateor kattsäkra. Därför kände jag för att skaffa en till, huvudsakligen med tanke på att de kommer i så många fina mönster. Både denna och den lila ovan är från IKEA, och ska precis som Kentiapalmen vara luftrenande.
 
Calathea (Calathea Orbifolia). As I've understood it, all Calatheas are cat safe. Therefore I wanted to get another one, mainly because they come in so many beautiful patterns. Both this one and the purple one above are from IKEA, and are air purifying just like the Kentia Palm.
 
 
 
 
 

Min katt brukar inte visa särskilt stort intresse för växter överlag (med vissa undantag) så egentligen är jag inte särskilt orolig över att hon skulle få i sig något farligt. Men (!) jag väljer helt klart det säkra före det osäkra, vilket jag uppmanar alla er djurägare därute att också göra. Informationen om just dessa plantor har jag hittat via ASPCAs Poison Control, där du lätt kan söka upp om dina växter är okej eller inte (där kan du även se om dina plantor är säkra för hundar och andra djur). Om informationen i inlägget av någon anledning skulle ändras eller om du vet med dig att någon av växterna ovan trots allt skulle vara farliga, får du mer än gärna lämna en kommentar så ska jag både plocka bort växten från inlägget och här hemma.
 
Har du några kattsäkra växter hemma hos dig? Isåfall får du mer än gärna lämna en kommentar med artnamn!
 
 
I've based all my info in this post from the ASPCA Poison Control. If you want to check if your houseplants are safe for your cat, dog or any other pet, I highly suggest you look it up on their website. Good luck!