Triangle △ nails

Idag sportar jag en enkel men effektfull manikyr, gjord med Essies spin the bottle som bas (recension hittar du HÄR) och deras the perfect cover up som små trianglar. Den här typen av lackning trivs jag extra bra i - där själva grunden är enkel, men där man låter en enkel geometrisk form göra det hela lite mer intressant. Trianglarna har jag gjort med hjälp av nageltejp!
 
 

Fredagsmake och ett tack

 
 
Kikar in för att önska er en fin helg! Ni blir fler och fler som kikar in här på bloggen, och ni lämnar så fina och peppande kommentarer att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Stort, stort tack för det! Verkligen! Blir så glad för varenda en av er.
 
RECENSIONER:
 
 

Glasfil - den mest skonsamma nagelfilen

Den här filen ser kanske inte särskilt spännande ut, men är faktiskt ett av de skönhetsverktyg jag använder mest. Detta är alltså en glasfil - ett grymt verktyg som helt och hållet har uteslutit mina vanliga nagelfilar.
 
Glasfilar är gjorda med en superfinkornig ytbehandling, som nästan ser ut som frostat glas. Den mjuka och förhållandevis släta ytan gör den otroligt skonsam mot nagelkanten, och river inte på samma sätt som andra filar kan göra. Även de mest finkorniga sand- och stålfilarna är betydligt grövre än de i glas, och kan därför fläcka upp nagelkanten, vilket gör att nageln lättare skivar sig. Dessutom tycker jag att glasfilen gör det betydligt lättare att få till en jämn, mjuk form på nageln, eftersom den mer eller mindre kan användas i båda riktningar då den känns såpass snäll. I vanliga fall bör man ju undvika att fila i sågande rörelser, eftersom det är just det som gör att nagelkanten lättare fläcker upp sig, men med glasfilen upplever jag att jag inte måste vara lika noga med det (även om det såklart är bäst att arbeta i en riktning).
 
Min kommer från Claudia Cosmetics, men vilket märke du köper spelar nog egentligen ingen större roll. Filen i sig lär vara likvärdig oavsett märke.
 
En annan grym egenskap är att den håller hur. jäkla. länge. som. helst. Jag har haft min i säkert ett år, och den presterar precis lika bra som den dagen jag köpte den. Den tappar alltså inte sin funktion även om den används ofta, och slits ut väldigt, väldigt långsamt, vilket både känns ekonomiskt och snällt mot miljön. Dessutom är den superlätt att hålla ren. Jag tvättar den med vanligt diskmedel och ljummet vatten.
 
De enda små minusen jag kan komma på är att den bara har fil på ena sidan och att den är gjord just i glas, vilket kanske inte är det mest tåliga materialet. Däremot måste jag säga att den har hållt betydligt mycket bättre än förväntat, då den har åkt i golvet några gånger men varken har spruckit eller tappat flisor. Smart är också att just den jag har kommer med ett plasthölje som skyddar filen när den inte används. 
 
Så länge den hålls hel tycker jag att det här är en riktigt, riktigt bra fil för nästan inga pengar alls. Jag är såld!
 
Här bredvid en stålfil.
 
 

DIY // ljusstake i betong

När jag var i farten och grejade med ett annat gjutprojekt fick jag en spade betong över. Istället för att låta materialet gå till spillo passade jag på att gjuta några ljusstakar: en för stearinljus och två för värmeljus. Kanske inte mitt mest somriga DIY, men jag tycker faktiskt att levande ljus är mysigt året om. Dessutom är det betydligt enklare att blanda till betong under sommaren än mitt i kalla vintern. Medan det huvudsakliga gjutprojektet brinner klart tänkte jag att vi kunde kika på hur man superenkelt kan gjuta egna ljusstakar:

 
Till detta DIY behöver du:
- betong eller brandsäker lera
- gjutformar
- stearinljus
- värmeljus
 
Jag använde några glassbägare och en plastburk som gjutformar, men du kan såklart använda vilken typ av form du vill. Tänk bara på att använda något som är lätt att klippa/skära isär, så att du lätt kan få bort formen sedan när betongen har härdat.
 
Blanda till betongen enligt anvisningarna på förpackningen, häll massan i dina formar och tryck sedan ner de ljus du vill använda. Jag använde standardmått på värmeljus och stearinljus, så att måttet passar de flesta ljus. Jag lät mina sitta kvar tills betongen härdat helt för att försäkra mig om att betongen inte skulle sjunka ihop och göra hålen mindre. Efter lite drygt ett dygn skar jag bort formarna för att släppa in mer luft, så att den lättare härdar hela vägen igenom.
 
Vill du förhindra att det bildas luftbubblor i betongen är det en god idé att på något sätt vibrera massan innan den stelnat. Personligen gillar jag när betongen inte blir helt slät på såhär små föremål, men det är ju en smaksak.
 
Klart! Vill man kan man fila till kanterna för att få rundare avslut, men jag valde att låta dem vara lite grövre.
 
Det andra gjutprojektet är lite större och involverar bl.a. hönsnät... Kan du gissa vad det ska bli?
 
 

Kallpressad kokosolja

Att återfukta hud och hår är viktigt, inte minst nu under sommaren. För flera, flera år sedan läste jag en amerikansk artikel om kokosoljans fördelar inom skönhetsvård. Sedan dess har kokosoljetrenden verkligen exploderat, och kokosolja är idag en olja som jag vet att många använder inom olika områden, inte minst inom skönhet. Kokosolja lär vara min favoritolja av alla de naturliga oljor jag har testat under åren, och utöver att äta den är användningsområdena verkligen oändliga. Jag tänkte gå igenom lite kring hur jag använder den sett till hår- och hudvård.
 
EGENSKAPER:
Kokosolja är en naturlig, återfuktande och antibakteriell olja som utvinns genom att man kallpressar kokosköttet på sitt oljeinnehåll. Viktigt är att skilja på det kokosfett som säljs i silverpaket i kyldisken med den kallpressade olja jag pratar om. Den du hittar i kylen är med största sannolikhet varmpressad, vilket innebär att oljan har upphettats i pressningen för att sedan kylas ned. I upphettningsprocessen försvinner många av de goda egenskaper som oljan innehåller naturligt, så leta efter burkar med orden "kallpressad" eller "extra virgin" för att försäkra dig om att den olja du köper verkligen kommer göra nytta. Finner du dessa ord på burken har den inte överstigit 42 grader, och klassas därför som RAW och luktar och smakar fortfarande kokos. Extra bra är det såklart om oljan är ekologisk, vilket den i många fall är om den är kallpressad. Den ska ju trots allt användas på kroppen!
 
SMÄLTPUNKT:
Vad som skiljer kokosolja från andra oljor är att den är i fast form i upp till 25 grader, som är dess smältpunkt. Detta innebär att oljan smälter i kontakt med huden, så innan du använder den till t.ex. håret är det bara att värma en liten, liten bit olja mellan händerna tills den fått konsistensen av en vanlig, flytande olja. Detta går på några sekunder. Nu under sommaren håller sig min olja flytande p.g.a. värmen, men vill man ha den fast är det bara att förvara den i kylskåp några timmar innan användning. Då blir den dessutom extra svalkande och skön.
 
Jag använder ofta kokosolja i håret, här som oljeinpackning.
 
TILL HÅRET:
Huvudorsaken till att jag köpte kokosolja från första början var att jag letade efter en naturlig olja till håret. Mitt hår är väldigt långt, blir lätt tovigt och frissigt om jag bara låter det vara och blir helt enkelt mer lätthanterligt med olja i det. Istället för att använda kemiskt framtagna oljor tycker jag att naturliga oljor både känns renare och vårdar håret i längden, inte bara för stunden. Oftast använder jag den som en leave-in-produkt när håret är handukstorrt, men jag använder den även när håret är torrt om jag känner att längderna behöver extra fukt. Tänk på att det är väldigt lätt att överdosera oljan eftersom den är extremt dryg - till mitt hår behövs knappt storleken av en ärta. Det är alltid bättre att börja med en liten mängd och applicera mer om det behövs.
 
Jag använder även kokosolja som hårinpackning, som på bilden ovan. Då gör jag som så att jag applicerar olja i hela håret, gör en fläta och snurrar upp den på huvudet, för att förhindra att oljan fläckar av sig på kläder. Sedan låter jag inpackningen sitta i några timmar, ibland över natten, och tvättar sedan håret med dubbla schamponeringar för att få bort all olja. Jag avslutar alltid med balsam.
 
TILL HUDEN:
Även om mitt främsta användningsområde för kokosoljan är till håret, använder jag den även till huden för återfuktning, både i ansiktet och på kroppen. Ibland använder jag den även för sminkborttagning, speciellt om sminket sitter extra hårt.
 
Det fina med kokosolja är att den funkar för alla hudtyper, för trots att den är just oljig upplever jag att den sjunker in i huden hyfsat snabbt men tanke på hur mycket den faktiskt återfuktar. Trots att jag har blandhy och inte är överdrivet torr i ansiktet ersätter jag den ofta med min nattkräm, just tack vare den fuktboost den ger. Det kan kanske låta konstigt att applicera en olja i ansiktet om man lätt får finnar, men alla hudtyper behöver fukt, och kokosolja är välkänt för sina läkande och lugnande egenskaper och används faktiskt av många med acne. Jag upplever snarare att min hud mår bättre av kokosoljan. Men kom ihåg, det behövs otroligt lite olja även här. Att överapplicera kommer snarare ha motsatt effekt.
 
Detsamma gäller om du applicerar den på kroppen. Under vinterhalvåret håller jag mig gärna till krämer, men nu under sommaren tycker jag det är riktigt behagligt att använda kokosoljan även till kroppen, speciellt med tanke på att jag slarvigt nog blivit lite bränd i solen. Utöver detta tycker jag även att den fungerar fantastiskt som hand- och nagelbandsolja.
 
 
Här kan du se skillnaden på en burk som stått kyld och en som stått i en rumstemperatur på över 25 grader, och p.g.a. värmen blivit flytande. Den olja jag använder kommer från Superfruit och är köpt på Life, men det finns såklart andra märken som också säljer kokosolja av bra kvalité, t.ex. Kung Markatta. Just denna från Superfruit kostar runt 180:- (priset skiljer sig lite mellan olika butiker), vilket blir sjukt billigt i längden med tanke på hur lite produkt man faktiskt behöver. Oljan är verkligen jättedryg.
 
Använder du kokosolja? Isåfall, till vad?
 
 

Shiseido Eyelash Curler

Att böja ögonfransarna är en liten, liten sak som faktiskt gör ganska stor skillnad. Nu under sommaren är jag inte lika lockad att använda mascara, därför älskar jag det resultat som kombinationen svartfärgade fransar (med denna färg) och den böj en bra ögonfransböjare ger.

 
Förr tänkte jag "ögonfransböjare som ögonfransböjare", att det inte kunde vara någon direkt skillnad på billiga varianter och dyra. Det var innan jag testade Shiseido Eyelash Curler. Den ser inte mycket ut för världen, men utklassar verkligen alla andra ögonfransböjare jag har testat. Det här är en sån sak som är svår att sätta fingret på, jag kan inte riktigt förklara varför den är så mycket bättre. En kombination av en lagom hård gummikant och en något rakare form gör det enkelt att nå varje frans, även de allra kortaste längst in i ögonvrån. Även de dagar jag inte har mascara håller sig fransarna böjda hela dagen (så länge man inte kommer i kontakt med vatten), vilket jag inte har upplevt med andra böjare.
Trots sitt förhållandevis dyra pris på 255:- tycker jag att den är värd varenda krona, den håller verkligen i evigheter och ger fransarna ett mjukt böj utan att kännas stygg mot stråna. Det smarta med denna är att man kan köpa gummikanter i rätt storlek separat, så du måste inte köpa en ny tång varje gång gummikanten slits ut.
Efter säkert fem år med samma böjare kände jag att det var dags att skaffa en till. Jag vill dock påpeka att den första böjaren är i riktigt gott skick med tanke på hur välanvänd den är. Även om man ju kan köpa gummikanter separat känner jag att det nästan är värt att köpa en ny böjare när båda de medföljande kanterna har slitits ut. En gummikant kostar 100:-, medan en ny böjare inkl. två gummikanter kostar 255:-. Absolut inte billigt något av det, men med tanke på hur länge en gummikant håller (och hur länge själva böjaren håller) upplever jag att det blir billigare i längden. Jag köper hellre ett verktyg som är lite dyrare och har bra hållbarhet, än att köpa massa billiga böjare som ändå går sönder.
 
Har du testat Shiseidos ögonfransböjare? Vad tyckte du?
 
 

DIY // hyllor mot taket

Förvaringsmöjligheter är det ständig brist på i mitt arbetsrum. Utöver att det är lågt i tak och att rummet har en svår taklutning, är rummet ganska långsmalt och generellt sett svårmöblerat. Detta utesluter nästan helt möjligheten att inreda med fina bokhyllor, så därför försöker jag utnyttja väggarna i den mån det går. För att utvinna mer förvaring, och samtidigt få taknivån att upplevas som högre, har jag utnyttjat utrymmet mot taket på var sida om dörröppningen - ytor som annars aldrig kommer till användning. Har man högre i tak än vad jag har tycker jag det är otroligt fint att sätta hyllor även över dörröppningen, och varför inte montera någon typ av belysning över? Så fint!
 
Kanske det allra bästa med den här typen av förvaring är att man kan göra det superbilligt. Både hyllplanen och konsolerna har jag köpt på IKEA. Hyllplanen minns jag tyvärr inte namnet på, men konsolerna heter EKBY VALTER och är i minsta storleken (18cm) för att inte bygga alltför mycket på djupet. Hyllplanen har jag för mig kostade runt femtiolappen, konsolerna kostar 15:-/st. Och just det! För att få det hela att smälta in bättre målade jag konsolerna vita, då de bara säljs i björk och svart. Oavsett färg är de massiva.
 
Trähand - HAY, storlek medium. Glasvas - loppis. Påsen har jag sytt och innehåller frisyrmemoryt jag gjorde för ett tag sedan.  Anteckningsblock - IKEA, är dessa som jag gjort mer personliga. Metalläpple - The Body Shop, från den äppelserie som såldes i julas. Den vänstra hyllan rymmer ett tredimensionellt "&" från Panduro som jag har målat svart, en bok om arkitektur som jag har fått i present och väckarklockan från IKEA som ju finns i mååånga hem.
 
 

Swatcha nagellack på nagelhjul

Här och var i min blogg har du säkert skymtat dessa nagelhjul. En riktigt smart pryl som underlättar när man ska välja viken färg man ska lacka naglarna med, men som också kan användas för att testa olika färgkombinationer och mönster. Jag köpte mina på Ebay i tiopack för nästan inga pengar alls. Tyvärr är kvalitén därefter, för några kom fram trasiga, men efter kontakt med säljaren skickade de ut tio nya helt gratis.
 
Om du också har tänkt köpa nagelhjul är mitt tips är att leta efter genomskinliga snarare än vita, för att lättare kunna se hur färgen blir på din egen nagel när du placerar nagelhjulet över. Är botten vit kommer inte färgåtergivningen bli riktigt samma som slutreslutatet blir väl på naglarna. 
 
Här ovan har jag swatchat några pastellack från blandade märken. Med undantag från detta hjul försöker jag hålla mig till färg- eller märkesordning för att lättare kunna hitta och jämföra olika nyanser.
 
Dessutom kan de agera palett för att testa olika mönster. Exempelvis provmålade jag några blommor inför denna lackning.
 
 

DIY // förvaringslåda av skokartong

I den mån det går försöker jag alltid återanvända material när jag pysslar. Ett superlätt sätt att ta tillvara på saker som annars slängs är att skapa egna förvaringlådor av gamla skokartonger, som ju ofta har riktigt bra mått för förvaring av vardagsprylar. Att måtten skiljer sig från kartong till kartong tycker jag inte gör något, tvärt om! Använder man dessutom samma papper bildar mönstret en fin helhet. Mitt papper är ett grövre inslagspapper med palmmönster från Lagerhaus, men jag har även klätt kartonger av överblivna tapetbitar och tidningspapper. Klädda lådor tycker jag även är jättefina att lägga presenter i. Dels känns det lite mer arbetat än vanligt presentpapper (som ju ändå bara slängs) och dessutom kan ju mottagaren använda boxen till annat efteråt. 
 

Den här boxen hade en öppning i sidan, vilket gör det extra lätt att se vad man har i boxen. Istället för att bara skära ett hål för öppningen, och därmed riskera att man skär sig varje gång man lyfter lådan, vek jag in flikar som avslut på insidan.

 
Om du är nyfiken på hur man gör diamanten på hyllan har jag gjort en videotutorial på det här:
 
 
 

Skapa omålade linjer med nageltejp

Jag har fått några frågor kring den nageltejp jag använder till mina manikyrer, så jag tänkte att vi skulle kika närmare på det! Den senaste tiden har jag gjort några lackningar med tomma mellanrum, och till dessa brukar jag använda jag en tunn, tunn nageltejp, som likt en maskering kan placeras där man vill få omålade linjer. Självklart kan man använda tejpen som en del av designen, men mitt huvudsyfte är helt enkelt att få fram skarpa, omålade streck.
 
Min tejp kommer från Ebay och kostade ca en tjugolapp inkl. frakt för trettio rullar (!) i olika färger. Tyvärr hittar jag inte länken till just de jag köpte, men om du söker på "nail tape" kommer det upp massor med likvärdiga sökträffar. Nackdelen med att handla på Ebay är att leveransen kan ta väldigt lång tid, dessutom känns det lite onödigt rent miljömässigt att frakta en så liten pryl över halva jordklotet. Jag vet att H&M sålde nageltejp för något år sedan, men är osäker på om de fortfarande har kvar det i sitt sortiment. Kika!
 
Här och här är två manikyrer där jag har använt nageltejp som maskering. I inlägget under detta (och bilden högst upp) har jag använt vanlig plasttejp för att skapa en bredare linje. Vill man inte köpa nageltejp, men ändå få till tomma linjer, funkar det alltså nästan lika bra att klippa till vanlig tejp till tunna bitar. Däremot är det pilligare och kan vara svårt att få rakt, och ha också i åtanke att vanlig tejp fäster hårdare än nageltejp och därmed kan dra med sig baslacket när du pillar bort tejpen. Var försiktig!
 
 

Matta negative space-naglar

Jag har helt snöat in mig på negative space-manikyrer. Det är relativt enkelt att få till, kan varieras i oändlighet och gör det möjligt att kombinera flera nyanser i samma lackning, utan att färgerna för den delen smälter ihop. Idag körde jag på en bredare omålad linje, och använde vanlig tejp (till skillnad från denna och denna lackning där jag använde nageltejp), som jag klippte till den bredd jag önskade.
 
Den mörka, blågrågröna färgen är Essies the perfect cover up, som tyvärr kommer från en äldre kollektion. Som vanligt är den vita färgen blanc, även den från Essie.
För att få ytan matt avslutade jag med matte top coat från H&M. Ett fint topplack som gör nagelytan helmatt, men som tyvärr inte behåller den matta ytan mer än ett par dagar. För 29:- tycker jag ändå att det gör jobbet över förväntan. Om du är sugen på att testa matta naglar, men är osäker på om du kommer gilla det och därför inte vill lägga pengar på ett dyrare lack, är detta ett kanonbra budgelalternativ.
 
 

DIY // gör om en väggklocka

Under en tid (hehe) har jag funderat på att knåpa ihop en väggklocka. Jag har klurat på material, hur man lättast får tag i ett urverk utan att behöva köpa en hel klocka och vilket typ av fäste som skulle passa. Tillslut insåg jag att det i slutändan skulle bli betydligt dyrare att göra en egen klocka än att köpa en ny, så planen på den egengjorda väggklockan rann ut i sanden - tills jag hittade den här halvtrista klockan på vinden med den perfekta basen till mitt klockprojekt. Jag hade helt glömt bort att jag hade den, men med sitt trötta shabby chic-motiv kände jag att det inte var mer än rätt att göra den mer personlig.
 
Utöver en gammal klocka behöver du verktygen och materialet på bilden ovan. Dessutom använde jag en liten färgroller för att ge basen samma textur som den vägg där klockan ska hänga. Om du inte har tänkt byta ut visarna kan du skippa träbitarna och superlimmet. 
 
Jag började med att skruva isär urverket från klockan. Det är lite pilligt, så var försiktig. Försök komma ihåg i vilken ordning alla delar ska sitta, så det blir enklare att montera ihop allting sen när du är klar. Ett tips är att fästa alla lösa bitar på en tejpbit i den ordning som de sedan ska monteras tillbaka, så att ingen liten del försvinner. Sedan målade jag så många lager som behövdes för full täckning, och lät torka helt.
 
Med lite inspo från Pinterest kom jag fram till en att jag ville måla min klocka i ett enkelt halvmånemönster - halva vit och halva neongul. Skulle jag tröttna på det gula är det ju bara att måla över! När den vita basen hade torkat helt mätte jag ut mitten och maskerade tvärs över diametern. För att linjen skulle hänga helt vågrätt utgick jag från fästet på baksidan när jag mätte.
 
Eftersom det nästan är omöjligt att maskera cirkulärt ritade jag istället en tunn blyertslinje att följa, ca en cm från kanten. För att hålla samma mått hela vägen lutade jag ett finger mot kanten samtidigt som jag drog linjen, och följde på så vis den redan befintliga formen.
 
Eftersom den gula färgen är lite transparent lade jag färgens kant ett par mm innanför strecket, så att jag i efterhand kunde sudda bort blyertsen. För att få färgkanten någorlunda skarp målade jag med en platt pensel och lät änden på stråna löpa längsmed linjen.
 
Medan färgen torkade formade jag till visarna. Detta är antagligen den knepigaste delen, men det var också den som var roligast att göra. Eftersom jag tyckte att de gamla visarna var lite för snirkliga och i fel stil knipsade jag helt enkelt av dem, men sparade ett par cm för att ha något att fästa de nya visarna på.  De nya visarna klippte jag till av tunna träbitar som jag formade till en lagom bredd. Tänk på att runda av inåt i den ände där visaren ska fästas, så att avslutet smälter in under fästet och inte ser rakt avklippt ut. Ändrana knipsade jag av till pilar. Sedan fäste jag de nya visarna på de gamla med superlim, lät torka, och målade sedan alla synliga smådelar vita.
 
Efter det monterade jag tillbaka urverket, fäste dit alla smådelar samt de nya visarna, och klockan var klar. Det gula är faktiskt ännu mer neon i verkligheten, så himla svårt att fånga på bild. Den färg som min kamera plockade upp är aningen varmare, och halvmånen ser nästan ut som en citronskiva istället, vilket ju inte är helt fel det heller!
 
Förresten! Om du har gjort/inspirerats av något av mina DIYs, eller bara vill visa mig något, får du mer än gärna tagga mig på Instagram @SOFIAMILK och #sofiamilk. Jag tycker det är så himla kul att se vad ni pysslar med!