DIY // Geometric Wooden Tray Table

För ett tag sedan påbörjade jag ett projekt som skulle visa sig ta lite längre tid än vad jag väntat mig. Därför blev det stående ett tag för att lämna tid åt annat, men när jag såg att temat för månadens Monthly Makers var trä, kanske mitt absoluta favoritmaterial, kände jag mig redo att färdigställa det. Det är jag glad för, för jag måste säga att jag det blev ett fint litet tillskott till mitt hem. Jag har nämligen gjort ett brickbord! 
 
Nåja, åtminstone gjort om ett brickbord. Själva grunden är IKEAs hopfällbara MARYD, och inspirationen till trämönster fick jag från det här trägolvet som är lagt utifrån samma princip. I annan skala, såklart. Jag har alltid gillat geometriska former, så det ihop med trä kändes som en fin kombination och fick därför bli det mönster jag gav min bricka.
 
Du behöver:
- brickbord eller bricka + pall
- plywoodskiva
- kvartstav
- cirkelsåg och gersåg (handsåg kan också funka)
- trälim
- ofärgat golvlack
- pensel
- sandpapper eller slipmaskin
 
Mönstret består av en mängd likadana trianglar som alla har samma mått och utgår från vinklarna ovan. För att få fram vilken storlek varje triangel skulle få för att mönstret skulle kännas proportionerligt utgick jag från storleken på min bricka, skissade upp hur många trianglar jag ville skulle rymmas och klippte sedan ut några papperstrianglar i verklig storlek för att kolla proportionerna. Oavsett vilken storlek du väljer är det viktigt att vinklarna är samma som ovan och att alla trianglar har identiska mått, annars kommer de inte passa med varandra.
 
Med hjälp av min snälla pappa sågade jag ut så många trianglar som behövdes till just min brickas mått. Materialet jag använde var en överbliven plywoodskiva, som vi först sågade ut avlånga bitar av med rätt djup med en cirkelsåg för att sedan såga dessa diagonalt med gersågen. Fördelen med en gersåg är att man kan ställa in rätt grader direkt, vilket såklart underlättar, men om du bara har en handsåg fungerar det också. Var bara beredd på att det kommer ta längre tid då det är helt avgörande att vinklarna blir rätt.
 
När alla bitar var utsågade provlade jag mönstret för att försäkra mig om att allt fick plats. Efter det mätte jag fram mitten för att veta varifrån jag skulle utgå, för att sedan rita upp startpunkter och börja limma fast trianglarna. Pilligt, men väldigt kul att se mönstret växa fram.
 
För att få en jämn och avtorkningsbar yta valde jag att lacka bordet, men vad jag inte var beredd på var hur många lager (och slipomgångar) som skulle krävas får att få det tillräckligt tjockt. Detta gjorde det antagligen till det mest tidskrävande momentet. Tiden varierar såklart beroende på lacktyp, men jag lackade det säkert tio gånger innan jag var nöjd med yta och tjocklek. Som tur är var torktiden överkomlig. 
 
För att få till fina avslut och minska risken att smulor och annat att trillar ner sågade jag till lister av kvartstav i samma träslag. Dessa lackade jag separat och fäste sedan med samma trälim som trianglarna. 
 
Klart! Om du bestämmer dig för att göra en liknande variant vill jag tipsa om att använda en så tunn plywood som möjligt, då mitt brickbord blev onödigt tungt p.g.a. tjockleken på den spillbit jag använde. I sommar lär det få flytta ut i växthuset för att lättare bära ut fika, då hade det underlättat om brickan vägde mindre. Så länge får det agera sängbricka inomhus, och till det funkar det ju utmärkt.

 
 

Om du är nyfiken på fler DIYs jag har gjort i trä kan du kika här:
 
 
 

Succulent Propagation

Att ta skott från suckulenter är något jag har velat testa på länge, och tillslut blev det av. Detta är med andra ord första gången jag provar på att föröka suckulenter, så jag kan inte garantera att det går vägen, men jag tänkte att det kunde vara kul att visa hur jag gick tillväga för att längre fram göra en uppföljning på om det blev något av det. Sounds good?
Såhär gjorde jag:
För att föröka suckulenter verkar den vanligaste metoden vara (beroende på sort, såklart) att låta nya plantor växa ur bladen. Själva metoden är så enkel att det knappt behövs en förklaring, men jag plockade helt enkelt av de nedersta bladen från stammen, lade dem med samma sida uppåt över ett tunnt lager jord - and that's it. Tänk bara på att använda blad som ser friska ut för att öka chansen att procudera nya plantor. Dessutom ska det vara bra att vänta några dagar med att vattna så att ändarna får chans att läka.
 
Förresten, de allra minsta bladen som jag använde kom naturligtvis inte från botten av plantan, utan är sådana som ramlat av av sig själva. Det kan därför hända att de är för små för att orka slå rot. Återstår att se!

Förhoppningsvis kommer bladen tillslut bilda nya suckulenter vid roten, samtidigt som själva bladet skrumpnar ihop och förmultnar. Precis som på dessa två. Dessa hade trillat av, landat på jordytan av krukan och lyckats bilda rötter av sig själva. Det känns som en fin indikation på hur enkelt det (förhoppningsvis) kommer vara att få rot på dem.
Plantorna jag snodde små skott från: Burro's Tail och någon variant av Echeveria.
 
 

DIY // Heart-Shaped Envelope

Med några dagar kvar till alla hjärtans dag tänkte jag att det kunde vara lägligt med ett superenkelt hjärt-DIY. Dessa hjärtkuvert tar på riktigt mindre än fem minuter att vika ihop, kan lätt varieras och består av ett enda material (som du garanterat redan har hemma).
 
Du behöver:
- Papper i valfri färg
- Sax
Gör såhär:
- Klipp ut ett så symmetriskt hjärta som möjligt. För att slippa den linje som blir tvärs över kan du klippa ut en mall som du sedan ritar av på ditt papper.
- Vik in de rundade flärparna mot mitten med ett par centimeters mellanrum. Detta avstånd kommer variera lite beroende på hur ditt hjära ser ut. 
- Vik sedan in det som kommer bli kuvertets botten. Möt ändarna med hörnen på de rundade flärparna.
- Sedan kan du antingen vika in kuvertets "lock" i insidan av kuvertet eller låta det ligga utanpå. Helt och hållet en smaksak!
 
 
 

DIY // Miniature Zen Garden

Temat hos Monthly Makers den här månaden är avtryck, och till det har jag gjort en miniatyrversion av en så kallad "Zen Garden". En Zenträdgård är, som jag har förstått det, en typ av sandträdgård anpassad för att klara sig länge utan underhåll och vatten. Utöver att man kan göra fina mönsteravtryck i dem och att de mer eller mindre är sköter sig själva, ska de även ha en lugnande inverkan på oss människor. Jag gjorde min lilla miniatyrversion mest eftersom jag tycker att de är fina, men att det är den perfekta prata-i-telefon-sysslan gör det hela ännu lite roligare.
 
DU BEHÖVER:
- En växt som tål torka, t.ex. kaktusar och andra succulenter
- Kaktusjord
- Någon form av dränering, t.ex. större stenar eller lecakulor 
- Något att plantera i. Jag använde en bred, låg glasskål
- Eventuella dekorationer
- Olika sandtyper, men minst en finkornig
GÖR SÅHÄR:
Börja med att fylla botten med någon form av dränering. Jag använde lecakulor, men om du har någon typ av större sten går det minst lika bra att använda det. Att jag fyllde hela botten beror på att min sand inte skulle räcka till att fylla skålen, men för dräneringens skull räcker det egentligen att endast lägga kulor runtom det du har tänkt plantera. Positionera sedan din växt, fyll på med lite extra jord runtom och häll sedan över sanden. Jag valde att använda två sandsorter, men det är såklart valfritt. Det viktigaste är att större delen av ytan består av finkornig sand, så att du lätt kan forma mönster och göra olika avtryck. 
 
 
 
Sedan är det bara att dekorera och skapa olika mönster. Om du vill, förstås! Jag bestämde mig för att skippa stenarna jag hade tänkt använda, jag tycker det täckte med sandens mönster. Såhär i efterhand vill jag tipsa om att använda en ljusare sand för den finkorniga delen, eftersom mönstret inte framträder speciellt tydligt i det svarta. 
 
 

DIY // sammanfattning från kategorin [4]

Under vintern har mina DIYs, inte helt oväntat, rört sig mycket kring julen. Trots att mycket har blivit julinspirerat är projekten i grund och botten ganska anpassningsbara, och kan med lite tweaks och ändringar fungera året om. Därför tänkte jag att vi kikar tillbaka på mina senaste DIYs!
 
Tidigare tillbakablickar ur katekogin:
 

Marmorera muggar med nagellack
 
 
 

Broken Glass Nails

Glas är ett jäkligt fint material ändå. Svårarbetat och skört, men ack så vackert. När jag såg att glas var temat för december hos Monthly Makers fick jag först en idé att skära ut geometriska former i spegelglas, men landade tillslut i ett lite mer lättarbetat alternativ där jag snarare drog inspiration från materialet än att faktiskt arbeta i det. Denna manikyr föreställande krossat glas är därför mitt bidrag till månadens tema.
 

Det säger sig kanske självt, men jag har givetvis inte fäst riktigt glas på mina naglar. Istället använde jag glitterflingor av tunn, tunn återvunnen plast som jag hittade på Panduro för några år sedan. Dessa små flingor är oregelbundna i formen, flexibla, ser precis ut som glas och formar sig enkelt efter nageln. Väldigt lämpliga för mitt ändamål, med andra ord. Värt att nämna är att flingorna ser helt olika ut beroende på ljuset, något jag tycker gör det hela extra kul. Här ser de blå ut, men i andra ljus drar de mer åt silver, gult och rosa. Fint oavsett! 

 
För att få glitterflingorna att fästa gjorde jag helt enkelt så att jag målade ett lager baslack, penslade på flingorna med en torr pensel innan lacket hann torka, och pressade försiktigt fast dem med baksidan av penseln. När baslacket torkat målade jag sedan ett par/tre lager topplack för att få en riktigt jämn och fin yta. Klart! Lite stökigt, precis som allt lösglitter, men väldigt enkelt.
 
 
 
 

DIY // vik en pyramidformad presentbox

Visst är de allra minsta paketen svårast att slå in? Till det har jag en lösning! I det här inlägget visar jag hur du kan vika ihop en egen liten pyramidbox, som går att öppna och stänga. 
Fler förslag på inslagningar med återbrukstema:
Det finns säkert tusen sätt att vika pyramider, men av de metoder jag har testat tycker jag att denna varianten funkar bäst. Framförallt eftersom man enkelt kan öppna och stänga den med snöret, därför behöver man varken tejpa eller limma och boxen kan på så vis användas om och om igen. Därför faller det in fint på återbruktstemat jag har på mina inslagningar i år.
 
Du behöver:
- Ett kraftigt presentpapper (eller varför inte spillbitar från en tapet)
- Linjal
- Snöre
- Sax eller skalpell
- Blyertspenna
- Hålslagare. Har du ingen hålslagare kan du använda skalpellen för att skära ut hålen.

Gör såhär:

- Rita upp modellen ovan på baksidan av ditt papper. Tänk på att botten måste vara kvadratisk, sedan spelar det ingen roll hur stora eller små du gör flikarna (eller botten för den delen), så länge alla är symmetriska. Här kan du alltså själv välja dimensioner och hur spetsig eller trubbig du vill att din triangel ska bli. Utgå från vad paketet ska innehålla och mät efter det.
- Skär ut formen längs de rundade kanterna. Dessa behöver absolut inte inte bli perfekta, de kommer hamna på insidan och därmed inte synas.
 
- Gör hål i hörnen på flikarna. Här kommer tråden träs längre fram, så om du hellre vill tejpa/limma ihop din pyramid kan du skippa detta steg.
- Vik in de rundade hörnen längsmed flikarnas linjer. Ett tips är att vika mot en linjal för att hålla linjerna så skarpa som möjligt.
- Vik längs kvadratens linjer.
- Trä tråden genom hålen, varannan från utsidan, varannan från insidan. 
- Knyt ihop!
 
Såhär blev mina!
 
 

DIY // gör egna julklappar i trä

Att göra egna julklappar är både personligt och ekonomiskt. Därför tycker jag att det är så trist att egengjorda presenter överlag har fått så dålig klang, för allt måste inte nödvängigtvis se ut som att man har gjort det själv. Häromdagen tipsade jag om några presenter man kan göra av betong, men eftersom man kanske inte slänger ihop en sats betong i en handvändning tänkte jag tipsa om några lite enklare DIYs med utgångspunkt från ett annat favoritmaterial: trä. Alla dessa DIYs (utom glasunderläggen) utgår från redan befintliga träföremål, så till dessa behöver du varken såg eller andra verktyg.
 
Läs även:
 
 
LAPTOPSKYDD AV KONTAKTPLAST. Okej, detta får bli ett litet fusk eftersom jag inte utgår riktigt trä, men att ge bort en rulle kontaktplast i ett fint trämönster kan vara en bra idé till den som gillar att göra saker själv. Här har jag skurit ut ett laptopskydd, men kontaktplast kan ju användas till precis vad som helst. Kan förresten tillägga att plasten jag använde har hållt oväntat bra. Den har suttit på datorns baksida sedan jag skrev inlägget, och ser precis lika fin ut idag.
 
MÅLA RUTOR PÅ EN IKEAPALL. Detta är antagligen mitt favoritjulklappstips. IKEAs pall "BEKVÄM" är som gjord för DIYs, då den omålade varianten kostar 79:- och har en utmärkt yta att måla på. Jag gjorde ett rutmönster på min, men här kan du verkligen välja och anpassa färg och mönster till just den du vill ge pallen. Hur tjusigt är inte detta? Eller detta!
 
MEMORY AV KNAPPFORMAR. Barn brukar väl kanske inte vara så svåra att hitta julklappar till, men om du ändå vill ge bort något egengjort kanske ett memory kan passa.
 
TRÄBESTICK MED DIP DYE. Precis som pallen ovan är sleven från serien "RÖRT" en jättebra DIY-grej från IKEA. Detsamma gäller deras smörkvinar "TERAPI".
 
GRYTUNDERLÄGG AV KLÄDNYPOR. Vad som ser superavancerat ut är i själva verket inte svårare än ihoplimmade klädnypor. Genom att plocka isär ett gäng klädnypor och limma ihop dem med ryggarna mot varandra fick jag ihop ett grytunderlägg. Lite tidskrävande, men väldigt roligt!
 
GLASUNDERLÄGG AV VEDTRÄ. Det enda pysslet som kräver verktyg, men som trots det kanske är det enklaste av dem alla. Jag har helt enkelt sågat av några bitar vedträ för att använda som glasunderlägg. Simpelt, men väldigt fint om du frågar mig. Ett tips är att såga ut många från samma bit, numrera dem och ge bort dem som ett helt set. När de staplas på varandra kommer de passa ihop som en liten stubbe. Fint!
 
Nu är jag nyfiken! Vilket är din favorit?
 
 

Artikel hos ELLE Decoration

Du kanske minns min huvudgavel med belysning som jag gjorde för ett tag sedan? ELLE Decoration har precis publicerat en artikel om den, om du är nyfiken på att läsa artikeln hittar du den HÄR eller genom att klicka på bilden!
 
 

DIY // gör egna julklappar i betong

Om du vill lägga lite mer tid på julpysslet i år tycker jag det ger dig ett utmärkt läge för egengjorda julklappar. Mitt absolut bästa DIY-tips när det gäller presenter är att gjuta i betong, för utöver att det är jäkligt roligt kan man mer eller mindre forma vad som helst. Dessutom är det inte särskilt dyrt, speciellt med tanke på hur mycket man får ut av varje betongsäck. Såhär års kan det vara lite meckigt att gjuta i betong då man helst bör arbeta utomhus, men har du bara tillräckligt med yta och ventilation går det säkert lika bra att gjuta inomhus. Hur du gjuter i betong kan du se HÄR. Inlägget handlar om hur man gjuter ljusstakar, men principen är samma oavsett form. 
 
Nog om det. Här kommer fyra tips på saker du kan gjuta i betong:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Behöver du fler julklappstips? Kika in mitt inlägg om 5 julklappar under 150:-!
 
 
 

DIY // slå in julklappar i tyg

Dags för nästa tips på julklappsinslagning med återbrukstänk: tyg! Med en sax, vitt tyg och röd sytråd kan du enkelt sy ihop några enkla inslagningsdukar, som funkar minst lika bra som bordsdukar eller kökshanddukar. På så sätt får mottagaren inte bara användning för innehållet i presenten, utan även omslaget. Två presenter i ett, utan pappersskräp efteråt. Win win!
 
Vill du se en till inslagning med återbrukstänk? Kika här:
Till mina dukar återanvände ett gammalt trasigt lakan, och tog vara på de delar som fortfarande var hela. Jag klippte helt enkelt ut en kvadrat, vek in alla kanter och hörn med dubbelt vik för att få fina avslut, och sydde runtom. Tänk på att spara en liten tygbit för en hälla, om du vill kunna använda duken som kökshandduk vill säga. Hällan är även perfekt att fästa god jul-lappar i.
 
För att få en juligare känsla valde jag en röd sytråd och sydde in alla kanter med en tredubbel sicksacksöm. Vilken tråd och typ av söm du väljer är såklart upp till dig, ett perfekt tillfälle att använda lite roligare sömmar! Vill du göra det extra enkelt, eller saknar symaskin, kan du såklart skippa att sy kanterna och låta tyget vara som det är.
 
Så, hur slår man lättast in sina presenter i tyg? Här kommer två exempel:
 
För runda och andra svårinpackade former 
 
För fyrkantiga presenter och kartonger 
 
Har du några förslag på fina inslagningar till jul? Lämna gärna en kommentar med tips, eller länka ditt inlägg om du gjort något liknande. Vill gärna se!
 
 
 

DIY // snöflingor av rörpärlor

Jag älskar att slå in paket. När jag var liten bad jag till och med om att få slå in mina egna julklappar när jag var klar med släktens presenter, haha. Däremot känns det både trist och slösaktigt rent miljömässigt att allt material bara slängs när paketen öppnats. Därför tänkte jag, fram till jul, visa några olika förslag på inslagningar inför julens klappar - alla med någon form av återbrukstänk. Vad sägs om det?

 
Först ut är denna inslagning med rörpärlor i form av snöflingor. Plast är väl långtifrån det mest miljövänliga materialet, utan återbrukstänket här ligger snarare i att snöflingorna kan sparas och återanvändas. Kanske som dekoration till ett nytt paket nästa år, som glasunderlägg eller varför inte för att hänga i granen? Utöver att själva snöflingan (eller det motiv du nu väljer) blir en fin detalj, är själva pärlandet faktiskt riktigt kul. Inte minst avkopplande. Duka fram lite glögg och slå på en julspellista, så lovar jag julkänslan kommer på köpet. Man måste verkligen inte vara liten för att pärla!
 
Eftersom alla naturliga snöflingor är unika, valde jag att arbeta fram ett nytt motiv för varje pärlplatta jag gjorde. Om du får idétorka (eller helt enkelt vill göra flera likadana) får du gärna kika på mina olika motivförslag ovan för inspiration ⇡. Mitt tips är att pärla snöflingor på hexagon- och stjärnplattor. Runda plattor funkar också till vissa av mönstren ovan, däremot blir det svårare på plattor där piggarna sitter linjärt både våg- och lodrätt. Att göra dessa går faktiskt oväntat snabbt, men kom ihåg: om du inte har tid/lust/ork att pärla egna dekorationer...
... är det få saker som slår naturen.
 
Rörpärlorna var Creativ Company snälla nog att skicka till mig. Tack för det!