DIY // Pop Up Christmas Card [VIDEO]

Dags att kicka igång julpysslet! I den här videon visar jag hur du kan vika ett tredimentionellt julkort med relativt enkla medel. Jag lät mönstret forma en julgran, men vilket motiv du väljer och hur du dekorerar är såklart upp till dig. Det går att variera i oändlighet!
 
 
 
 
Videon är gjord i samarbete med Fyndiq.se.
 

DIY // Light Up Headboard

Ända sedan jag bytte säng har jag varit utan huvudgavel. Eftersom det kändes tomt och mörkt med bara en grå vägg bakom sängen, bestämde jag mig för att göra en egen variant av huvudgavel av lite julbelysning och annat material som jag redan hade hemma. Det var så enkelt att jag knappt vågar kalla det ett DIY, men många gånger är det väl just de enkla projekten som gör störst skillnad. Detta är mitt bidrag till ljustemat hos månadens Monthly Makers, vi tar en kik!
 
Det enda du behöver för att göra en egen huvudgavel med belysning är en ljusslinga eller ett ljusnät i LED (så att dioderna inte blir varma), ett skirt tyg och någon form av upphängningsanordning. Enklast är antagligen att använda en gardinstång, dock gör ju de att tyget hamnar en bit från väggen...  
 
... och eftersom jag ville få tyget att sitta så tätt inpå väggen som möjligt, gjorde jag det så simpelt att jag använde ståltråd som jag fäste med skruv i var ände samt en på mitten för att bära upp tyget bättre. Eftersom jag ville göra så få hål i väggen som möjligt fäste jag ljusslingan med vanlig tejp, fram och tillbaka längs väggen för att täcka hela ytan. Eftersom min vägg är målad gick det att fästa med tejp utan problem, om du däremot har tapetserade väggar skulle jag rekommendera att använda ett ljusnät istället, som du då hänger i samma fäste som tyget. Då lämpar det sig nog bättre med något stadigare än ståltråd.
 
Alltså: jag tejpade upp ljusslingan, satte en skruv i de övre hörnen + en på mitten för stadga, fäste en ståltråd emellan, vek över gardinerna på mitten och voilà - klart!
 
Eftersom jag hade allt material sedan innan blev det en väldigt billig historia, men materialet i sig innebär ingen stor investering om du skulle vilja göra en likadan huvudgavel själv. Gardinerna jag använde är IKEAs "LILL" som kostar 29:- paret. Ljusslingor, ståltråd och skruv kostar ju inte heller många kronor.
 
Detta projekt tror jag skulle fungera minst lika fint som rumsavdelare eller för att gömma en garderob. Oavsett vart du hänger din...
 
... blir det som allra mysigast på kvällen.
 
Katten approves.
 

Geometric Mosaic Nails [VIDEO]

Då och då använder jag nageltejp för att göra så kallade negative space-naglar. Här har jag använt en liknande teknik, men gjort mönstret lite mer detaljerat för att efterlikna mosaik. Nedan kan du se steg för steg hur jag gick tillväga, viden hittar du även på min Instagram @SOFIAMILK!
 
Detta är de material du behöver, plus en liten nagelpensel. Om du inte har en nagelpensel hemma går det precis lika bra att offra en tunn konstnärspensel eller en eyelinerpensel som du inte längre använder.
  
Vill du se fler manikyrer där jag använt nageltejp kan du kika här:
 
 
 
Videon är gjord i samarbete med Fyndiq.se.
 
 

DIY // geometrisk tyngd i betong

Minns du mina geometriska krukor i betong? Samtidigt som jag gjorde dem passade jag på att gjuta en liten betongtyngd i en annan geometrisk form, som utgår från liksidiga trianglar. Jag försöker ofta tänka funktion och praktikalitet när jag skapar saker, men då och då gör jag saker som i vissa synvinklar kan ses som helt meningslösa. Som en geometrisk betongklump, haha. Såhär blev resultatet!
 
Här kan du kika på fler saker jag har gjutit i betong:
+ tutorial: LJUSSTAKE I BETONG
 
Och du vet väl om att du kan hitta min blogg på BLOGLOVIN'?
 
 

DIY // ljusslinga till halloween [VIDEO]

Dagens DIY är ett väldigt enkelt sådant, men inte mindre sött för det. Av enkla material har jag knåpat ihop denna kattljusslinga som jag tycker passar extra fint nu kring halloween. Jag valde att klippa ut mattsvarta kattansikten med inspiration från denna fina bild, men du kan såklart använda vilken färg och form du vill till just din ljusslinga. Personligen gillar den geometriska formen, men jag kan tänka mig att det vore minst lika fint med fladdermöss, spöken eller något annat halloweenigt. Eller ickehalloweeingt, du väljer själv! Det bästa är antagligen att man enkelt kan byta ut figurerna när man tröttnat, på så sätt tycker jag att man kan våga lite mer. Såhär i efterhand önskar jag nästan att jag använde en ljusslinga med röda dioder, för att göra ögonen lite mer creepy. Det får bli en annan gång.
 
Till detta enkla DIY behöver du endast tre saker: en LED-ljusslinga (så att den inte blir varm), papper och en sax/skalpell. Hur jag har gjort kan du se i detta klipp, som också finns på min Instagram:
 
 
 
Denna video är gjord i samarbete med Fyndiq.se som står för rekvisita.
 
 

DIY // marmorerade muggar [VIDEO]

För ett par år sedan såg jag en bild på Pinterest där någon hade marmorerat gamla muggar med nagellack, likt tekniken man använder för att göra just marmorerade naglar. Sedan dess har jag inte riktigt kunnat släppa tanken på att göra egna, men har inte haft några lämpliga, enfärgade muggar att använda. Tills nu! Därför har jag satt ihop ett klipp där jag visar hur du gör dina egna marmorerade muggar:
 
Jag använde nagellack i metallfärgerna guld, silver och koppar, men du kan såklart använda vilka färger du vill. Tänk bara på att använda minst två färger för att få fram den marmorerade effekten. Det smarta med att använda just nagellack är att du lätt kan göra om mönstret om så önskas. Blir du missnöjd med din marmorering, vill byta färg eller helt enkelt tröttnar, kan du enkelt ta bort mönstret med nagellacksborttagning och börja om. 
 
Obs! Försök undvik att få mönster precis där man dricker. Trots att nagellack härdar vågar jag inte svara på hur hälsosäkert det är att ha nagellack precis vid kanten. I mitt fall spelar det ingen större roll eftersom jag använder mina som minikrukor, men ha alltid säkerhet i åtanke när du marmorerar dina muggar. Annat som kan vara bra att veta är att muggarna varken tål maskindisk eller mikro efter marmoreringen.
I mina muggar bor minikaktusar. Vill du se ett annat alternativ att plantera kaktusar i får du gärna kika på mina geometriska krukor i betong.
 
 
 
Denna video är gjord i samarbete med Fyndiq.se som står för material.
 
 

DIY // sammanfattning från kategorin [3]

Dags för ännu en sammanfattning från en av mina personliga favoritkategorier här på bloggen, nämligen DIY-kategorin! Då och då tycker jag att det är kul att blicka tillbaka på de saker man har skapat, dels för att kicka igång kreativiteten, men även för att se hur man utvecklas under tidens gång. Ur denna sammanfattning vill jag nog säga att jag gillar de geometriska betongkrukorna och laptopskyddet av kontaktplast bäst. Ett lite mer avancerat projekt och ett busenkelt som går på fem minuter. Som vanligt är det bara att klicka på den understrukna texten under respektive bild om du är nyfiken på att se mer av projektet.
 
Här kan du se mina tidigare sammanfattningar från kategorin:
 
Och förresten! Det kommer snart börja dyka upp fler DIY-videos här. För att inte missa det och allt annat innehåll här på bloggen får du mer än gärna lägga till mig på BLOGLOVIN' och prenumerera på min youtubekanal, där klippen dyker upp först. Nu kör vi igång!
 
 
 
Gör en egen himmeli av sugrör
 
Virka en igloo till din katt (eller hund!) av lakansgarn
 

 
Skär ett laptopskydd i träimitation av kontaktplast
 
 
Gjut och måla egna ljusstakar i betong
 
Sist men inte minst: gjut geometriska former i betong
 
Nu är jag nyfiken! Vilket av projekten ovan gillar du bäst?
 
 

DIY // geometriska krukor/bokstöd i betong

Man får passa på när vädret tillåter tänkte jag, och så åkte betongsäcken fram igen. Den här gången blev resultatet en kombination av betong, kaktusar och geometri. Mer Pinterestigt än såhär blir det väl knappt (hehe), men jag gillar jag det massor. Det är ju en kombination av flera fina element som i mina ögon fungerar väldigt fint ihop. Med enkla material är det svårt att gå fel.
 
Först tänkte jag enbart låta mina geometriska betongformer få bli bokstöd, men när jag såg att Stina hade inspirerats av mina betongljusstakar till att göra krukor, blev jag lika inspirerad tillbaka. Därför valde jag att göra en två-i-ett-lösning, då mina betongformer både kan agera bokstöd och kruka. På samma gång. Win win!
 
 
Formen gjorde jag av en överbliven kartongbit som jag klippte till enligt mönstret ovan. Du måste såklart inte använda dig av just detta mönster om du inte vill, sök på olika origamiformer och använd något som du gillar. Kom bara ihåg lämna en öppning för att kunna hälla i betongen.
 
När jag hade klippt ut formen skar jag vecken med spetsen på en bläckpenna, men INTE hela vägen igenom, utan endast genom ytan för att lättare kunna vika formen. Efter detta tejpade jag ihop formens alla kanter med motsvarande ände. Tillslut såg formen ut såhär:
 
Som du ser hade den andra sidan av kartongen en glattare, plastad yta. Detta tror jag var bra, då det hindrade pappen från att bli blöt hela vägen igenom, och på så sätt kunde behålla formen. 
 
 
Vill du gjuta en solid form kan du skippa detta steg. Sedan fäste jag ett medicinmått med tejp i mitten av formen, så att måttet liksom svävade i luften över själva öppningen. Anledningen till att jag satte dit den i förväg istället för att trycka dit den i efterhand, var dels att jag ville centrera den direkt, men även för att jag ville stadga upp öppningen till själva formen. Dessutom blir det lättare fylla i rätt mängd betong direkt om man redan innan vet hur stor plats måttet kommer ta. Vill man ha en helt slät yta kan man tejpa över hela öppningen när formen är fylld, jag valde att låta den vara för att få en ruggligare, texturerad yta med spår efter tejpen.
 
Vill du se andra saker jag har gjort i betong kan du kika här:
+ tutorial: LJUSSTAKE I BETONG
 
Och du kommer väl ihåg att följa mig på BLOGLOVIN'?
 
 

Att odla cantaloupe: skörden

Läs först:
 
Om du har följt min blogg under sommaren har du säkert lagt märke till min lilla serie där jag uppdaterar om min nätmelonodling. För ett par veckor sedan var det dags, eller snarare hög tid, att skörda den första frukten. Som du ser hade den hunnit bli något övermogen, då den började gulna på bara ett par dagar, men jag surar inte för det för den var verkligen fullproppad med smak! Kanske inte den godaste melonen jag ätit i mitt liv (definitivt inte dålig!) men med all säkerhet den minsta till storleken. Alla frukter jag har fått fram är nämligen ungefär i storleken av en tennisboll. Såhär:

Detta är den melon som var alldeles mörk i skalet från början, men de flesta av mina frukter ser mer klassiskt nätmeloniga ut, som den översta bilden i detta inlägg. De har jag inte skurit upp än, så det ska bli kul att se om de är lika fina inuti som denna var.
 
 
 

DIY // målade ljusstakar i betong

Du kanske minns att jag tidigare har visat hur man gjuter egna ljusstakar i betong? Häromdagen bestämde jag mig för att gjuta några till, med planen att tillsätta lite färg göra dem mer unika än de första jag gjorde. Jag körde på vitt, svart och koppar, men du kan såklart använda vilka färger du vill. Såhär blev mitt resultat:
 

När det kommer till att skapa föremål till min inredning försöker jag alltid tänka återbruk och hållbarhet, även om det bara gäller mindre föremål såsom ljusstakarna ovan, att virka en kattsäng av lakan eller att göra grytunderlägg av klädnypor. Formarna som jag har gjutit ljusstakarna i är tomma schampo- och balsamflaskor (dessa, för att vara exakt), och svårare än så måste det inte vara. Jag har fått en del frågor ifall det inte är krångligt att gjuta i betong, och visst kan det vara lite bökigt (speciellt om man inte har så gott om plats eller kan vara utomhus), men det är absolut inte omöjligt. Egentligen behöver du inte speciellt mycket material då du kan gjuta i nästan vilken tät behållare som helst. Att du dessutom skapar något unikt som inte finns i butik tycker jag gör det hela ännu mer värt det.
 
Betong är ett hållbart naturmaterial som enligt mig är otroligt vackert. Vad som gör betong till ett naturmaterial är att den största delen av innehållet består av sk. ballast, vilket är finkornig sand, sten eller grus. Det i kombination med betongens hållbarhet och det faktum att man kan använda återanvänt material att gjuta i gör att jag tycker det faller fint in i det naturtema som råder hos Monthly Makers den här månaden. 
 
 
 

DIY // virkad ampel

Eftersom jag fick en bit garn över från kattigloon jag virkade, bestämde jag mig för att låta det gå till en ampel. De flesta amplar jag har sett är knutna, men min variant är virkad för att att kunna forma en liten korg i botten.
 
Du behöver:
- en större virknål
- träkulor
- garn av lakan (mitt inlägg om hur du gör eget garn hittar du HÄR!)
- tygsax
 
Jag började med att virka botten som en liten korg. Jag utgick från grunden till hur man virkar t.ex. runda mattor, och slutade sedan öka maskorna för att få kanterna att resa sig. Förresten! Vad skulle du säga är rät- och avigsida på en virkning? Här har jag ju vänt korgen så att den sida som är mot mig när jag virkar hamnar utåt. Egentligen skulle jag kalla detta avigsidan, men jag gillar mönstret som formas och tycker personligen inte att den ser felvänd ut. Självklart handlar det om tycke och smak, men finns det någon sida som rent tekniskt sett ses som mer "rätt" än den andra?
 
Efter det virkade jag tre band av luftmaskor. Efter ca 15 maskor fäste jag två träkulor på varje snöre.
 
För att stadga upp ampeln gjorde jag en cirkel av träkulor som löper runt hela krukan. Är lite kluven till om jag gillar den här delen, och funderar på att bara virka runt istället. Det är just detta jag gillar med virkning, att man lätt kan komplettera/ändra om man känner för det.
 
Klart! Minns du förresten miniampeln som jag knöt av sytråd i påskas? Den hänger fortfarande kvar, trots sin äggform. Hehe.
 
 
 

DIY // wooden laptop cover [VIDEO]

Ett fint (och billigt!) sätt att skydda din laptop från repor är att klä den i kontaktplast. Här och var har jag sett andra klä sina macbooks med marmormönster, men eftersom jag är helt såld på trämönster för tillfället bestämde jag mig för att klä in min dator i en ljus askimitiation, och jag måste säga att jag är över förväntan nöjd med resultatet.
 
Den plast jag använde köpte jag på Panduro, och det fina med den är att den täcker mönster, men släpper igenom ljus. Därför syns inte appleloggan när datorn är av, men lyser igenom plasten när den är på. Se själv! ⇣
 
 
Innan jag satte igång var jag lite orolig över hur hårt plasten skulle fästa, och om den skulle lämna några fula märken efter sig. Eftersom rullen jag köpte var hela 2m lång offrade jag en bit till att göra ett test, där jag helt enkelt fäste en bit plast på baksidan, lät den sitta en stund för att sedan försiktigt dra bort den. Inte ett märke! Det enda jag kan likna kontaktplasten med är den skyddsplast man kan köpa till mobilskärmar, dock är kontaktplasten något hårdare. Den fäster bra, men är inte det minsta kladdig och lämnar därför inte kvar några limrester. Perfekt när man tröttnar och vill plocka bort det, eller byta till ett annat mönster.  
 
Du behöver:
- kontaktplast
- linjal
- sax
- skalpell/kniv
- ev. hårtork
+ en mikrofiberduk
 
Såhär går du tillväga:
Börja alltid med att göra rent ytan noggrannt. Jag gillar att använda mikrofiberdukar, eftersom dessa är extra mjuka och absorberar små partiklar (mer om det HÄR). Sedan kan du gå två olika vägar: antingen fäster du plasten direkt på baksidan och skär (försiktigt!) runtom, eller så kan du rita av datorns konturer på plastens pappersbaksida. Jag gjorde det sistnämnda för att minska risken att skada datorn. Jag lade alltså datorn direkt på baksidan av plasten, ritade av runtom och skar ut med stöd av en linjal för att få spikraka linjer. Ett tips för att få till de rundade hörnen är att lägga något med samma radie över svängen (jag använde ett litet lock) och använda denna som mall att skära längsmed.
 
När du har skurit ut plasten är det bara att klistra fast den på datorns baksida. Ett tips är att stryka med en linjal över plasten samtidigt som du fäster den, för att lättare pressa ut bubblor. Om det du fäster på har svängar kan det underlätta att värma plasten en kort stund med en hårtork, på så sätt blir plasten mer flexibel och formar sig lättare efter föremålet. Tänk bara på att inte värma för varmt, plasten ska bara bli mjuk, och ska absolut inte smälta.
 
Förresten! Du vet väl om att du kan följa mig på BLOGLOVIN'?