DIY // Geometric Wooden Tray Table

För ett tag sedan påbörjade jag ett projekt som skulle visa sig ta lite längre tid än vad jag väntat mig. Därför blev det stående ett tag för att lämna tid åt annat, men när jag såg att temat för månadens Monthly Makers var trä, kanske mitt absoluta favoritmaterial, kände jag mig redo att färdigställa det. Det är jag glad för, för jag måste säga att jag det blev ett fint litet tillskott till mitt hem. Jag har nämligen gjort ett brickbord! 
 
Nåja, åtminstone gjort om ett brickbord. Själva grunden är IKEAs hopfällbara MARYD, och inspirationen till trämönster fick jag från det här trägolvet som är lagt utifrån samma princip. I annan skala, såklart. Jag har alltid gillat geometriska former, så det ihop med trä kändes som en fin kombination och fick därför bli det mönster jag gav min bricka.
 
Du behöver:
- brickbord eller bricka + pall
- plywoodskiva
- kvartstav
- cirkelsåg och gersåg (handsåg kan också funka)
- trälim
- ofärgat golvlack
- pensel
- sandpapper eller slipmaskin
 
Mönstret består av en mängd likadana trianglar som alla har samma mått och utgår från vinklarna ovan. För att få fram vilken storlek varje triangel skulle få för att mönstret skulle kännas proportionerligt utgick jag från storleken på min bricka, skissade upp hur många trianglar jag ville skulle rymmas och klippte sedan ut några papperstrianglar i verklig storlek för att kolla proportionerna. Oavsett vilken storlek du väljer är det viktigt att vinklarna är samma som ovan och att alla trianglar har identiska mått, annars kommer de inte passa med varandra.
 
Med hjälp av min snälla pappa sågade jag ut så många trianglar som behövdes till just min brickas mått. Materialet jag använde var en överbliven plywoodskiva, som vi först sågade ut avlånga bitar av med rätt djup med en cirkelsåg för att sedan såga dessa diagonalt med gersågen. Fördelen med en gersåg är att man kan ställa in rätt grader direkt, vilket såklart underlättar, men om du bara har en handsåg fungerar det också. Var bara beredd på att det kommer ta längre tid då det är helt avgörande att vinklarna blir rätt.
 
När alla bitar var utsågade provlade jag mönstret för att försäkra mig om att allt fick plats. Efter det mätte jag fram mitten för att veta varifrån jag skulle utgå, för att sedan rita upp startpunkter och börja limma fast trianglarna. Pilligt, men väldigt kul att se mönstret växa fram.
 
För att få en jämn och avtorkningsbar yta valde jag att lacka bordet, men vad jag inte var beredd på var hur många lager (och slipomgångar) som skulle krävas får att få det tillräckligt tjockt. Detta gjorde det antagligen till det mest tidskrävande momentet. Tiden varierar såklart beroende på lacktyp, men jag lackade det säkert tio gånger innan jag var nöjd med yta och tjocklek. Som tur är var torktiden överkomlig. 
 
För att få till fina avslut och minska risken att smulor och annat att trillar ner sågade jag till lister av kvartstav i samma träslag. Dessa lackade jag separat och fäste sedan med samma trälim som trianglarna. 
 
Klart! Om du bestämmer dig för att göra en liknande variant vill jag tipsa om att använda en så tunn plywood som möjligt, då mitt brickbord blev onödigt tungt p.g.a. tjockleken på den spillbit jag använde. I sommar lär det få flytta ut i växthuset för att lättare bära ut fika, då hade det underlättat om brickan vägde mindre. Så länge får det agera sängbricka inomhus, och till det funkar det ju utmärkt.

 
 

Om du är nyfiken på fler DIYs jag har gjort i trä kan du kika här: