DIY // virkad kattigloo

När jag fick se att temat för månadens Monthly Makers var "textil" visste jag direkt vad jag ville skapa. Jag har nämligen klurat ganska länge på att virka ihop denna, och med tanke på att jag redan hade material tillgängligt i form av mina mina garnnystan av lakan passade det extra bra. Yepp. Jag har gjort en igloo till min katt:
 
Till en igloo behöver du:
- garn från två/tre enkellakan
- stor virknål (minst 7mm)
- konstgjort fårskinn
- sax
- ev. skumgummi
 

Jag har inte följt något färdigt mönster (därför är den lite ojämn här och var), utan har istället kombinerat olika standardformer. Eftersom jag höftat lite när jag har måttat har jag inga exakta direktioner att dela med mig av, men jag gjorde ungefär såhär: Jag började med att virka grunden utifrån samma princip som för en rund matta, för att sedan fortsätta virka uppåt i en cylinderform (med avbrott för ingången).

 
Sedan minskade jag några maskor på varje varv för att få ett rundat tak. När själva formen var klar virkade jag två varv runt ingången för att göra den stadigare och lite mindre. Eftersom min igloo inte riktigt håller uppe sig själv klippte jag till en båge av skumgummi. Denna är placerad inne i igloon och bär upp taket.
 
Insidans "golv" har jag klätt med IKEAs fuskfäll TEJN, som jag klippte om till en cirkel för att passa insidan.
 
 
VILL OCKSÅ KUNNA KRYPA IN HÄR.
 
 
 

DIY // hur man gör en HIMMELI [VIDEO]

Ett pyssel som jag ofta återkommer till är att göra egna himmeliformationer. Trots att det kanske ser invecklat ut är det faktiskt väldigt enkelt att knåpa ihop själv när man väl förstått principen. Har du några minuter över tycker jag definitivt att du bör testa att göra en egen, längre ner har jag en video där jag visar hur du går tillväga ⇣. Det roliga är att himmelis kan göras av saker som du med stor sannolikhet redan har hemma.
 
Du behöver:
- 12 sugrör
- snöre
- eventuella dekorationer (jag använde träkulor)
 
Mitt tips är att använda sugrör av papper, eftersom de är hårdare och på så sätt håller formen bättre än vanliga plastsugrör. Jag har även använt träkulor för att göra övergångarna mellan de olika formarna lite finare, men detta är såklart valfritt.
 
Hur går det till?
Egentligen handlar det om att forma trianglar genom att tvinna ihop sugrörens ändar med motsvarande hörn på föregående triangel. Eftersom det är lite klurigt att förklara tekniken i bild och text har jag spelat in en tutorial som du kan kika på här ovan. 
 
När du väl har fått kläm på tekniken börjar det roliga: att göra dem personliga. Vad jag gillar med himmelis är att de verkligen kan kombineras i oändlighet, och att du själv får bestämma precis hur du vill att just din himmeli ska se ut. Om du vill kan du göra en jätteinstallation med massa olika former, eller göra som jag och låta dem vara enkla och lite mindre i storlek. Tänk bara på att oavsett hur stor du vill göra din himmeli, så måste alla tolv sugrör vara lika långa för att behålla proportionerna.
Denna video är gjord i samarbete med Fyndiq.se som står för allt material. Sugrören jag har använt hittar du HÄR!
 

IsaDora - 517 urban green & 519 dark romance

Ännu en situation där jag inte kunde välja färg, och istället valde två. Lacken känner du kanske igen härifrån och kommer båda från IsaDoras höstkollektion Rock & Romance, som jag tänkte visa mer av snart. Stay tuned, för det är verkligen en fantastisk samling produkter.

 
 
 

Att odla cantaloupe: en fjärde uppföljning

Läs först:
 
Dags för ännu en uppföljning kring nätmelonerna, dock en kortare sådan. Sist jag visade hur mina cantaloupeväxter har artat sig fick du se att de grymt nog har börjat bära frukt. Totalt har jag fyra små frukter, lite större än tennisbollar, som får mer och mer mönster för varje dag som går. Tre av dem ser mer eller mindre likadana ut: ljusa, klotrunda, har längsgående fåror och massa små nätformationer över hela skalet...
 
... till skillnad från den fjärde som jättemörk, slät och mer oval - hade det inte varit för nätmönstret som tillslut har börjat sprida sig även på denna, hade man lätt kunnat missta den för en vanlig vattenmelon. Även om de ser olika ut, och verkar ha stannat av i tillväxten något, ser jag verkligen fram emot att skära upp dem när de blivit mer mogna.
 
 

DIY // garnnystan av lakan

Det här med virkning går verkligen i perioder för mig. Under vinterhalvåret brukar jag lägga mer tid på det än under sommaren, men egentligen är ju virkning den perfekta sommarsysslan för mig som lätt blir uttråkad i solen. I samband med att jag bytte till en större säng fick jag flera gamla enkellakan över, och några av dessa har jag återbrukat och gjort eget virkgarn av. Det enda du behöver för att göra en egen boll är egentligen bara ett rentvättat, struket lakan och en tygsax. Jag använde ett vanligt enkellakan med standardmått från IKEA, vilket gav en boll på ca 12cm/diameter. Såhär gick jag tillväga:
 
Börja med att stryka ditt rentvättade lakan. Det måste inte bli superslätt (tyget kommer ändå skrynkla sig när du rullar ihop det), men för just klippningens skull underlättar det om tyget är någorlunda slätt. Klipp sedan bort alla sömmar runtom lakanet och lämna kanterna råa.
 
Klipp sedan ett snitt ca 1-2 cm från kanten. Bredden som lämpar sig för just ditt garn beror på vilken virknål du tänker använda. Större virknål = bredare remsa. Riv sedan längsmed lakanets långsida, men (!) stanna ett par cm innan slutet. Du ska med andra ord inte riva av remsan, utan låta hela tyget hänga ihop i ett stycke.
 
Gör sedan ett nytt snitt precis intill där du just stannat, med samma bredd som din första remsa. Tänk dig en u-sväng! Riv sedan på samma sätt genom hela lakanet tills du når slutet. Snurra ihop tyget till en boll, och du är klar!
 
Skulle du råka dra av remsan hela vägen behöver du inte oroa dig, det går lätt att sy/knyta ihop ändarna igen. Fördelen med att låta remsan löpa i ett stycke är dels att du slipper knutar, och dessutom går det betydligt snabbare än om du skulle sy ihop alla remsor med varandra. Så länge du tar det lite försiktigt när du virkar "u-svängen" ska det inte vara några problem med hållbarheten.
 
 
 

DIY // sammanfattning från kategorin [2]

Dags för ytterligare en DIY-sammanfattning! Här kommer ett urval av de saker jag har skapat under sommaren. Är du nyfiken på att se hur man gör något nedan och vill komma till det inlägget, är det som vanligt bara att klicka på den understrukna texten under bilden. Mitt senaste sammanfattningsinlägg samt direktlänk till DIY-kategorin finner du här:
 
 
Vad har du skapat under sommaren? Du får gärna lämna en kommentar nedan med en länk till ditt bästa DIY-projekt, eller så kan du tagga mig i din bild på instagram där du hittar mig på @SOFIAMILK. Vill gärna se!
 
 
Skapa ett slutet ekosystem i en vanlig glasburk
 
 
Bind en blomkrans av tygblommor, med en papperskasse som bas
 
Ge en väggklocka lite färg och nya visare
 
 
Utnyttja väggens förvaringsmöjlighet med hyllor mot taket
 
 
Klä om en pärm med inslagspapper
 
Måla rutor på en anslagstavla i kork
 
 
Skapa hängande förvaring av hinkar och ståltråd
 
Vilket av sommarens pyssel är din favorit?
 
 

DIY // hängande krukor

Det har ekat lite tomt på DIY-fronten här på bloggen det senaste, vilket beror på att det projekt jag pysslar med just nu tar lite längre tid än förväntat. Det jag grejar med hör hemma i växthuset - för just det! Den här sommaren har jag och min familj byggt ett växthus, som i skrivandets stund mest agerar uterum eftersom jag inte riktigt har hunnit komma i ordning med alla växter. Inte mig emot, jag trivs som fisken i vattnet i min lilla inglasade oas där det är vindstilla dygnet runt. Jag ska visa er mer när jag kommit mig lite mer tillrätta.

 
Under tiden tänkte jag visa en detalj från växthuset som jag gjort av förzinkade krukor, för förvaring för småprylar. På växthusets ena långsida har jag nämligen fäst ett armeringsnät som jag har målat svart, som framöver ska användas som spaljé. Eftersom växterna inte fyller hela nätet i dagsläget passar jag istället på att utnyttja ytan till detta supersimpla pyssel:
 
Du behöver:
- hink/kruka med en kant längst upp
- ståltråd
- avbitare
- kombitång eller liknande att tvinna tråden med
... och dubbelhäftande tejp, som inte kom med på bild
Egentligen är det väldigt straightforward hur man går tillväga. Börja med att mäta ut ståltråden längsmed krukans omkrets, men lägg till några centimeter i var ände för fästet. Vira sedan tråden runt krukan och fäst den med supertunna remsor av dubbelhäftande tejp, detta för att förhindra att krukan skruvar sig.
 

Tvinna sedan ihop ändarna på tråden med hjälp av kombitången (eller vad du väljer att använda).

 
Sedan är det bara att fästa krukan där du vill ha den. Easy peasy! Jag använde en tunn ståltråd för att göra fästet så diskret som möjligt. Jag valde att binda den runt den horisontella delen i det kryss som bildas, mest för att förhindra att den skaver på baksidan av järnet. Om du inte vill använda ståltråd, och är villig att borra hål i din kruka, kan du istället hänga den på en vanlig S-krok. Det blir inte lika osynligt, men fint ändå!
 
Och du! Du kommer väl ihåg att följa mig på BLOGLOVIN'?
 
 

Att odla cantaloupe: en tredje uppföljning

Läs först:
 
Nästan exakt en månad har passerat sedan jag sist visade mina cantaloupeväxter. Och h-e-r-r-e-g-u-d, aldrig i mitt liv har jag sett något växa så snabbt som dessa rangliga växter har gjort. Efter den senaste uppdateringen har jag satt dem i ny jord och större krukor, gett dem massvis med vatten och låtit dem stå i husets soligaste fönster. Det gav resultat:
 
De har nämligen blommat helt galet mycket!
 
Och det roligaste av allt: det har börjat växa meloner!! Helt ärligt trodde jag inte att jag skulle lyckas få fram så mycket som en blomma, så att se dessa gröna små klumpar är verkligen roligt.
 
Men först backar vi bandet lite. Senast jag visade plantorna såg de ut såhär.
 
Ungefär två veckor senare såg de ut såhär. Lägg märke till minispaljén, som ser så himla liten ut här jämfört med innan. Ber om ursäkt för den fruktansvärt kassa mobilbilden, men av någon anledning hittar jag verkligen inte de lite tydligare bilderna jag tog under tiden. Som du ser täcker de växterna hela fönstren, och har dessutom börjat snudda vid taket.
 
Och idag, ca en månad efter senaste uppdateringen och ungefär tre månader sedan sådd, har de fått blad som är större än min hand och producerar frukt. Viktigt att komma ihåg är att melonplantor inte är självpollinerande, utan måste pollineras för hand om de (som mina) växer inomhus, och därmed inte kan få hjälp av bin.
 
POLLINERING:
För att kunna få frukt på dina plantor måste de alltså pollineras. Eftersom mina som sagt växer inomhus har jag handpollinerat dem, men för att kunna göra det är det först och främst viktigt att kunna skilja på hon- och hanblommor. Hanblommor kommer du få massor av, men det dröjer betydligt längre innan du börjar se honblommor på dina växter. Mina växter hade först en blomning med enbart hanblommor, som föll av, för att sedan blomma igen med både hon- och hanblommor. På bilden ovan ser du att honblomman har som en liten bubbla bakom själva blomfästet, där hanblomman endast har stjälk. Det är den här bubblan som senare kommer bli en frukt.
Detta är ju första gången jag odlat melon och pollinerat själv, och var inställd på att pollineringen skulle vara det svåraste steget, men helt ärligt är det mycket enklare än vad det låter. Man kan pollinera på olika sätt, och jag vet att många använder en liten pensel, snurrar runt stråna i hanblommans pollen och liksom målar dit det på honblommans mitten. När jag provade detta fastnade nästan inget pollen alls. Istället tycker jag att det är betydligt enklare att göra som på bilden ovan, där jag har skalat av hanblommans gula blad, för att sedan "dutta" den gula mitten mot honblommans motsvarighet. För att försäkra mig om att något pollen skulle fastna upprepade jag detta med 2-3 hanblommon per honblomma.
 
Om pollineringen gått rätt till kommer bubblan bakom honblomman växa sig större, i takt med att de gula bladen skrumpnar ihop. Visst ser det lite ut som det där melontuggumit som fanns förr, som hade en rosa, ihålig insida och var fylld med små svarta frön? Minns att det såldes i typ badhus och bowlinghallar. Vet någon av er vilket jag menar?
 
 

DIY // måla nycklar med nagellack

Om du har svårt att hitta rätt nyckel på nyckelknippan, eller bara vill göra dina nycklar lite finare, kan det vara en kul idé att måla dem. Mina har jag målat med vanligt nagellack, som faktiskt håller bättre än förväntat.
 
Prickarna målade jag dit med ett dotting-tool. Tänk på att nyckelns yta måste vara rengjord och helt torr för att lacket ska fästa ordentligt.
När prickarna var på plats lät jag dem torka ordentligt...
 
... och trädde sedan på nycklarna på en rem. Klart! Ett tips är att måla sin nyckel i en färg som påminner om dit den passar, t.ex. färgen på husets brevlåda, dörr eller fasad. Då blir det lättare att komma ihåg vilken färg som leder till vilket lås. Skulle dina nycklar mot förmodan hamna i fel händer får tjuven åtminstone inte facit direkt, som om det exempelvis stod "stugan" på.
 
 
Jag har även gjort en nyckelknippa till bilnyckeln. Vill du se mer av den kan du kika HÄR!
 

Galaxy nails [VIDEO]

Mitt bidrag till månadens rymdtema hos Monthly Makers får representeras av dessa galaxinspirerade naglar. Även om det kanske känns lite 2010 känner jag mig riktigt ball med nebulosor i miniatyr på naglarna. Eftersom effekten på den här typen av manikyr ibland försvinner på bild klippte jag ihop en kort video på min youtubekanal där du kan se mönstret lite bättre:
 
Färgskiftningarna har jag fått fram genom att gradvis bygga upp olika nyanser (vitt, blått, lila, rosa och gult) på en svart bas, med hjälp av en avklippt sminksvamp. Sedan målade jag dit små vita prickar för att likna stjärnor, lade ett glitterlack över och avslutade med topplack. Är detta något som skulle vara intressant att se en tutorial på, eller framgår principen ändå? Let me know!
 

 
 
 

DIY // rutig anslagstavla i kork

För lite drygt ett år sedan gav jag två anslagstavlor ett rutmönster, väldigt likt pallen jag målade om för ett tag sedan. Egentligen tycker jag att korktavlor är ganska tråkiga och intetsägande, och mest ser röriga ut om de fylls med massa lappar. Istället för att låta dem vara bruna och enkla, gjorde jag dem lite roligare med hjälp av lite färg.
 
Vill du se en skakig instagramfilm på hur jag gick tillväga, kan du kika här nedan!
 
 

🔸#corkboard #DIY

Ett filmklipp publicerat av Sofia Thelin (@sofiamilk) Jun 21, 2014 kl. 10:58 PDT

Tavlorna kommer ursprungligen från IKEA, heter VÄGGIS och kostar 39:-/st.