DIY // garnnystan av lakan

Det här med virkning går verkligen i perioder för mig. Under vinterhalvåret brukar jag lägga mer tid på det än under sommaren, men egentligen är ju virkning den perfekta sommarsysslan för mig som lätt blir uttråkad i solen. I samband med att jag bytte till en större säng fick jag flera gamla enkellakan över, och några av dessa har jag återbrukat och gjort eget virkgarn av. Det enda du behöver för att göra en egen boll är egentligen bara ett rentvättat, struket lakan och en tygsax. Jag använde ett vanligt enkellakan med standardmått från IKEA, vilket gav en boll på ca 12cm/diameter. Såhär gick jag tillväga:
 
Börja med att stryka ditt rentvättade lakan. Det måste inte bli superslätt (tyget kommer ändå skrynkla sig när du rullar ihop det), men för just klippningens skull underlättar det om tyget är någorlunda slätt. Klipp sedan bort alla sömmar runtom lakanet och lämna kanterna råa.
 
Klipp sedan ett snitt ca 1-2 cm från kanten. Bredden som lämpar sig för just ditt garn beror på vilken virknål du tänker använda. Större virknål = bredare remsa. Riv sedan längsmed lakanets långsida, men (!) stanna ett par cm innan slutet. Du ska med andra ord inte riva av remsan, utan låta hela tyget hänga ihop i ett stycke.
 
Gör sedan ett nytt snitt precis intill där du just stannat, med samma bredd som din första remsa. Tänk dig en u-sväng! Riv sedan på samma sätt genom hela lakanet tills du når slutet. Snurra ihop tyget till en boll, och du är klar!
 
Skulle du råka dra av remsan hela vägen behöver du inte oroa dig, det går lätt att sy/knyta ihop ändarna igen. Fördelen med att låta remsan löpa i ett stycke är dels att du slipper knutar, och dessutom går det betydligt snabbare än om du skulle sy ihop alla remsor med varandra. Så länge du tar det lite försiktigt när du virkar "u-svängen" ska det inte vara några problem med hållbarheten.