DIY // gör om en pärm

Du har säkert märkt att jag tycker om att återanvända material och göra om gamla saker i mina DIYs, och idag är inget undantag. En väldigt enkel men rolig grej att göra är att klä om sina pärmar, för att göra dem lite finare och få dem att passa in i sin inredning. Många pärmar ser ganska trista ut, och det är sällan man har flera likadana. Om du har pärmar i olika storkelar och former kan det vara extra fint att klä in dem i samma papper, antingen hela pärmen eller bara bokryggen, så att de tillsammans bildar en fin helhet när de står placerade ihop. Lite av samma princip som förvaringslådorna jag gjorde av gamla skokartonger - de måste inte vara identiska för att forma en helhet.
 
Jag började med att måla om insidan på min pärm, både för att täcka den gula färgen som var där innan och den text som stod. Nu i efterhand ser jag att jag borde ha målat utsidan i täckande vitt, eftersom pappret inte var tillräckligt tjockt för att helt och hållet gömma trycket under, men det kan jag leva med.
 
När det hade torkat mätte jag ut en rektangulär form ur vanligt inslagspapper som jag skar till det mått som passar utsidan + ett par cm runtom för invik. Kom ihåg att räkna in de veck som blir på utsidan, bäst är nästan att mäta pärmen när den är stängd så att alla veck slätas ut. 
Sedan limmade jag hela pärmens utsida med vanligt limstift, placerade pappret över och pressade ut alla luftbubblor med baksidan av en linjal. Efter det vek jag in kanterna och limmade fast dem också. Svårare än så är det inte! 
 
Pappret jag använde heter "TUVA" och kommer från Lagerhaus.
 
 

Triangle △ nails

Idag sportar jag en enkel men effektfull manikyr, gjord med Essies spin the bottle som bas (recension hittar du HÄR) och deras the perfect cover up som små trianglar. Den här typen av lackning trivs jag extra bra i - där själva grunden är enkel, men där man låter en enkel geometrisk form göra det hela lite mer intressant. Trianglarna har jag gjort med hjälp av nageltejp!
 
 

DIY // ljusstake i betong

När jag var i farten och grejade med ett annat gjutprojekt fick jag en spade betong över. Istället för att låta materialet gå till spillo passade jag på att gjuta några ljusstakar: en för stearinljus och två för värmeljus. Kanske inte mitt mest somriga DIY, men jag tycker faktiskt att levande ljus är mysigt året om. Dessutom är det betydligt enklare att blanda till betong under sommaren än mitt i kalla vintern. Medan det huvudsakliga gjutprojektet brinner klart tänkte jag att vi kunde kika på hur man superenkelt kan gjuta egna ljusstakar:

 
Till detta DIY behöver du:
- betong eller brandsäker lera
- gjutformar
- stearinljus
- värmeljus
 
Jag använde några glassbägare och en plastburk som gjutformar, men du kan såklart använda vilken typ av form du vill. Tänk bara på att använda något som är lätt att klippa/skära isär, så att du lätt kan få bort formen sedan när betongen har härdat.
 
Blanda till betongen enligt anvisningarna på förpackningen, häll massan i dina formar och tryck sedan ner de ljus du vill använda. Jag använde standardmått på värmeljus och stearinljus, så att måttet passar de flesta ljus. Jag lät mina sitta kvar tills betongen härdat helt för att försäkra mig om att betongen inte skulle sjunka ihop och göra hålen mindre. Efter lite drygt ett dygn skar jag bort formarna för att släppa in mer luft, så att den lättare härdar hela vägen igenom.
 
Vill du förhindra att det bildas luftbubblor i betongen är det en god idé att på något sätt vibrera massan innan den stelnat. Personligen gillar jag när betongen inte blir helt slät på såhär små föremål, men det är ju en smaksak.
 
Klart! Vill man kan man fila till kanterna för att få rundare avslut, men jag valde att låta dem vara lite grövre.
 
Det andra gjutprojektet är lite större och involverar bl.a. hönsnät... Kan du gissa vad det ska bli?
 
 

DIY // hyllor mot taket

Förvaringsmöjligheter är det ständig brist på i mitt arbetsrum. Utöver att det är lågt i tak och att rummet har en svår taklutning, är rummet ganska långsmalt och generellt sett svårmöblerat. Detta utesluter nästan helt möjligheten att inreda med fina bokhyllor, så därför försöker jag utnyttja väggarna i den mån det går. För att utvinna mer förvaring, och samtidigt få taknivån att upplevas som högre, har jag utnyttjat utrymmet mot taket på var sida om dörröppningen - ytor som annars aldrig kommer till användning. Har man högre i tak än vad jag har tycker jag det är otroligt fint att sätta hyllor även över dörröppningen, och varför inte montera någon typ av belysning över? Så fint!
 
Kanske det allra bästa med den här typen av förvaring är att man kan göra det superbilligt. Både hyllplanen och konsolerna har jag köpt på IKEA. Hyllplanen minns jag tyvärr inte namnet på, men konsolerna heter EKBY VALTER och är i minsta storleken (18cm) för att inte bygga alltför mycket på djupet. Hyllplanen har jag för mig kostade runt femtiolappen, konsolerna kostar 15:-/st. Och just det! För att få det hela att smälta in bättre målade jag konsolerna vita, då de bara säljs i björk och svart. Oavsett färg är de massiva.
 
Trähand - HAY, storlek medium. Glasvas - loppis. Påsen har jag sytt och innehåller frisyrmemoryt jag gjorde för ett tag sedan.  Anteckningsblock - IKEA, är dessa som jag gjort mer personliga. Metalläpple - The Body Shop, från den äppelserie som såldes i julas. Den vänstra hyllan rymmer ett tredimensionellt "&" från Panduro som jag har målat svart, en bok om arkitektur som jag har fått i present och väckarklockan från IKEA som ju finns i mååånga hem.
 
 

DIY // förvaringslåda av skokartong

I den mån det går försöker jag alltid återanvända material när jag pysslar. Ett superlätt sätt att ta tillvara på saker som annars slängs är att skapa egna förvaringlådor av gamla skokartonger, som ju ofta har riktigt bra mått för förvaring av vardagsprylar. Att måtten skiljer sig från kartong till kartong tycker jag inte gör något, tvärt om! Använder man dessutom samma papper bildar mönstret en fin helhet. Mitt papper är ett grövre inslagspapper med palmmönster från Lagerhaus, men jag har även klätt kartonger av överblivna tapetbitar och tidningspapper. Klädda lådor tycker jag även är jättefina att lägga presenter i. Dels känns det lite mer arbetat än vanligt presentpapper (som ju ändå bara slängs) och dessutom kan ju mottagaren använda boxen till annat efteråt. 
 

Den här boxen hade en öppning i sidan, vilket gör det extra lätt att se vad man har i boxen. Istället för att bara skära ett hål för öppningen, och därmed riskera att man skär sig varje gång man lyfter lådan, vek jag in flikar som avslut på insidan.

 
Om du är nyfiken på hur man gör diamanten på hyllan har jag gjort en videotutorial på det här:
 
 
 

Skapa omålade linjer med nageltejp

Jag har fått några frågor kring den nageltejp jag använder till mina manikyrer, så jag tänkte att vi skulle kika närmare på det! Den senaste tiden har jag gjort några lackningar med tomma mellanrum, och till dessa brukar jag använda jag en tunn, tunn nageltejp, som likt en maskering kan placeras där man vill få omålade linjer. Självklart kan man använda tejpen som en del av designen, men mitt huvudsyfte är helt enkelt att få fram skarpa, omålade streck.
 
Min tejp kommer från Ebay och kostade ca en tjugolapp inkl. frakt för trettio rullar (!) i olika färger. Tyvärr hittar jag inte länken till just de jag köpte, men om du söker på "nail tape" kommer det upp massor med likvärdiga sökträffar. Nackdelen med att handla på Ebay är att leveransen kan ta väldigt lång tid, dessutom känns det lite onödigt rent miljömässigt att frakta en så liten pryl över halva jordklotet. Jag vet att H&M sålde nageltejp för något år sedan, men är osäker på om de fortfarande har kvar det i sitt sortiment. Kika!
 
Här och här är två manikyrer där jag har använt nageltejp som maskering. I inlägget under detta (och bilden högst upp) har jag använt vanlig plasttejp för att skapa en bredare linje. Vill man inte köpa nageltejp, men ändå få till tomma linjer, funkar det alltså nästan lika bra att klippa till vanlig tejp till tunna bitar. Däremot är det pilligare och kan vara svårt att få rakt, och ha också i åtanke att vanlig tejp fäster hårdare än nageltejp och därmed kan dra med sig baslacket när du pillar bort tejpen. Var försiktig!
 
 

Matta negative space-naglar

Jag har helt snöat in mig på negative space-manikyrer. Det är relativt enkelt att få till, kan varieras i oändlighet och gör det möjligt att kombinera flera nyanser i samma lackning, utan att färgerna för den delen smälter ihop. Idag körde jag på en bredare omålad linje, och använde vanlig tejp (till skillnad från denna och denna lackning där jag använde nageltejp), som jag klippte till den bredd jag önskade.
 
Den mörka, blågrågröna färgen är Essies the perfect cover up, som tyvärr kommer från en äldre kollektion. Som vanligt är den vita färgen blanc, även den från Essie.
För att få ytan matt avslutade jag med matte top coat från H&M. Ett fint topplack som gör nagelytan helmatt, men som tyvärr inte behåller den matta ytan mer än ett par dagar. För 29:- tycker jag ändå att det gör jobbet över förväntan. Om du är sugen på att testa matta naglar, men är osäker på om du kommer gilla det och därför inte vill lägga pengar på ett dyrare lack, är detta ett kanonbra budgelalternativ.
 
 

DIY // gör om en väggklocka

Under en tid (hehe) har jag funderat på att knåpa ihop en väggklocka. Jag har klurat på material, hur man lättast får tag i ett urverk utan att behöva köpa en hel klocka och vilket typ av fäste som skulle passa. Tillslut insåg jag att det i slutändan skulle bli betydligt dyrare att göra en egen klocka än att köpa en ny, så planen på den egengjorda väggklockan rann ut i sanden - tills jag hittade den här halvtrista klockan på vinden med den perfekta basen till mitt klockprojekt. Jag hade helt glömt bort att jag hade den, men med sitt trötta shabby chic-motiv kände jag att det inte var mer än rätt att göra den mer personlig.
 
Utöver en gammal klocka behöver du verktygen och materialet på bilden ovan. Dessutom använde jag en liten färgroller för att ge basen samma textur som den vägg där klockan ska hänga. Om du inte har tänkt byta ut visarna kan du skippa träbitarna och superlimmet. 
 
Jag började med att skruva isär urverket från klockan. Det är lite pilligt, så var försiktig. Försök komma ihåg i vilken ordning alla delar ska sitta, så det blir enklare att montera ihop allting sen när du är klar. Ett tips är att fästa alla lösa bitar på en tejpbit i den ordning som de sedan ska monteras tillbaka, så att ingen liten del försvinner. Sedan målade jag så många lager som behövdes för full täckning, och lät torka helt.
 
Med lite inspo från Pinterest kom jag fram till en att jag ville måla min klocka i ett enkelt halvmånemönster - halva vit och halva neongul. Skulle jag tröttna på det gula är det ju bara att måla över! När den vita basen hade torkat helt mätte jag ut mitten och maskerade tvärs över diametern. För att linjen skulle hänga helt vågrätt utgick jag från fästet på baksidan när jag mätte.
 
Eftersom det nästan är omöjligt att maskera cirkulärt ritade jag istället en tunn blyertslinje att följa, ca en cm från kanten. För att hålla samma mått hela vägen lutade jag ett finger mot kanten samtidigt som jag drog linjen, och följde på så vis den redan befintliga formen.
 
Eftersom den gula färgen är lite transparent lade jag färgens kant ett par mm innanför strecket, så att jag i efterhand kunde sudda bort blyertsen. För att få färgkanten någorlunda skarp målade jag med en platt pensel och lät änden på stråna löpa längsmed linjen.
 
Medan färgen torkade formade jag till visarna. Detta är antagligen den knepigaste delen, men det var också den som var roligast att göra. Eftersom jag tyckte att de gamla visarna var lite för snirkliga och i fel stil knipsade jag helt enkelt av dem, men sparade ett par cm för att ha något att fästa de nya visarna på.  De nya visarna klippte jag till av tunna träbitar som jag formade till en lagom bredd. Tänk på att runda av inåt i den ände där visaren ska fästas, så att avslutet smälter in under fästet och inte ser rakt avklippt ut. Ändrana knipsade jag av till pilar. Sedan fäste jag de nya visarna på de gamla med superlim, lät torka, och målade sedan alla synliga smådelar vita.
 
Efter det monterade jag tillbaka urverket, fäste dit alla smådelar samt de nya visarna, och klockan var klar. Det gula är faktiskt ännu mer neon i verkligheten, så himla svårt att fånga på bild. Den färg som min kamera plockade upp är aningen varmare, och halvmånen ser nästan ut som en citronskiva istället, vilket ju inte är helt fel det heller!
 
Förresten! Om du har gjort/inspirerats av något av mina DIYs, eller bara vill visa mig något, får du mer än gärna tagga mig på Instagram @SOFIAMILK och #sofiamilk. Jag tycker det är så himla kul att se vad ni pysslar med!
 
 

Blanda foundation på en kakelplatta

Nu när solen tillslut börjat kika fram har jag, precis som många andra, blivit för brun för min vinterfoundation. Istället för att lägga pengar på flera foundations i olika nyanser, i takt med att man blir brunare, har jag endast införskaffat en nyans som är betydligt mörkare än min vinterfoundation, men som har samma underton för att utifrån dessa två kunna blanda till den nyans som passar mig. För att göra ihopblandningen enklare och slippa kladdiga handryggar använder jag en kakelplatta, nästan på samma sätt som en målarpalett. Det fiffiga med just kakelplattor är att dess yta är glaserad, vilket gör den lätt att göra ren. Dessutom absorberar den inte något av produkten, för blandar man på baksidan av handen kommer huden oundvikligen absorbera en viss mängd produkt, vilket känns både slösaktigt och gör det svårt att färgmatcha mot ansiktet (man har sällan samma färg på handen som ansiktet). Kakelplattan rengör jag sedan med en mild handtvål och spritar efteråt.

 
(Min recension på Lumene Longwear Blur Foundation hittar du förresten HÄR.)
Självklart kan du blanda vilket smink du vill på plattan, det måste inte vara foundation. Lättast är att blanda produkter som är feta/flytande (concealer, läppstift, primer, teatersmink/blod, you name it).
 
 

DIY // personligt anteckningsblock

Idag vill jag tipsa om IKEAs anteckningsblock VÄLBEKANT, som säljs i svart och naturbrunt. Det smarta med dessa är att de har helt tomma fram- och baksidor, vilket ju är fint i sig, men som också ger möjligheten att själv markera vad just sitt block innehåller. Kanon för oss som gärna sätter egen prägel på våra prylar. Utöver omslaget gillar jag den lite mindre storleken, formatet och det faktum att de kostar ynka 9:-/st.

Framsidorna till mina block har jag målat med tusch, vit gelpenna och akrylfärg. Texten till SOFIAMILK-blocket har jag målat dit genom en mall som jag gjorde utifrån samma teckensnitt som jag använder här på bloggen. Jag skrev helt enkelt ut ett papper med text i lagom storlek, skar ut bokstäverna, placerade mallen över blocket och duttade i akrylfärg i mellanrummen med en skumstencilpensel. Tänk på att fästa mallen med ett par tejpbitar så att den inte flyttas runt när du målar.
 
Värt att nämna är att sidorna är helt olinjerade, något jag personligen gillar till de ändamål jag använder blocken. Att de är olinjerade kan nämligen vara lätt att missa när man köper dem, eftersom de säljs plastförpackade.
 
 

DIY // personligt anteckningsblock

Idag vill jag tipsa om IKEAs anteckningsblock VÄLBEKANT, som säljs i svart och naturbrunt. Det smarta med dessa är att de har helt tomma fram- och baksidor, vilket ju är fint i sig, men som också ger möjligheten att själv markera vad just sitt block innehåller. Kanon för oss som gärna sätter egen prägel på våra prylar. Utöver omslaget gillar jag den lite mindre storleken, formatet och det faktum att de kostar ynka 9:-/st.

Framsidorna till mina block har jag målat med tusch, vit gelpenna och akrylfärg. Texten till SOFIAMILK-blocket har jag målat dit genom en mall som jag gjorde utifrån samma teckensnitt som jag använder här på bloggen. Jag skrev helt enkelt ut ett papper med text i lagom storlek, skar ut bokstäverna, placerade mallen över blocket och duttade i akrylfärg i mellanrummen med en skumstencilpensel. Tänk på att fästa mallen med ett par tejpbitar så att den inte flyttas runt när du målar.
 
Värt att nämna är att sidorna är helt olinjerade, något jag personligen gillar till de ändamål jag använder blocken. Att de är olinjerade kan nämligen vara lätt att missa när man köper dem, eftersom de säljs plastförpackade.
 
 

Att odla cantaloupe: en andra uppföljning

Jag tänkte att det var dags att kika till nätmelonplantorna igen. De har sedan länge växt ur sina små muggar och mjölkkartonger, är rangliga och sköra men otroligt fina i min mening. Utöver att ha växt till sig generellt har de även bildat små klängtrådar (?) som hjälper dem att kroka tag i spaljén.
 
Läs först:
 
För prick tjugo dagar sedan såg de ut som högerbilden ovan...
... och idag är de såhär långa och fina.
 
Egentligen tycker jag nästan de är som allra finast i just det här stadiet, med sina halvstora blad, klargröna färg och tunna, skruvade trådar. Hittills har de stått inomhus, men kommer få flytta in i det nya växthuset så snart det är på plats.