DIY // minispaljé av grillpinnar

I inlägget om hur jag odlar nätmelon kunde man skymta en liten spaljé som de små växterna får luta sig mot. Jag tänkte visa hur jag gjort den! 
 
Du behöver:
- limpistol och limstavar
- någon form av tång
- grillpinnar
- lite tejp (som inte kom med på bilden)
 
"Krukan" som jag har planterat i är ett rengjort mjölkpaket, som jag klippt till och målat svart.
 
Börja med att värma upp limpistolen, så att den är klar att använda när det blir dags att limma. Sedan är det dags att bryta till de bitar som ska bilda mönstret. Jag valde att bryta grillpinnarna i bitar om 6cm, för att få en fin lutning mellan grundpinnarna. Räkna ut hur många du behöver till just din spaljé, jag använde 16st. Det underlättar väldigt mycket om man har en tång som man kan placera där man vill få brytet, för bryter man för hand är det svårt att få det tillräckligt exakt, vilket också resulterar i att spaljén lätt blir ojämn. 
 

Placera sedan ut fem hela grillpinnar med det avstånd du önskar. Tänk på att lägga spetsarna nedåt, mot den ände som kommer sitta i jorden. För att få rätt avstånd mellan pinnarna, och för att förhindra att de flyttar sig under tiden man limmar, tejpade jag fast ändarna mot underlaget. Sedan limmade jag på de kortare pinnarna i ett fiskbensmönster, och här har jag gått på ögonmått. Vill man kan man såklart mäta mer exakt!
 
När limmet torkat knipsade jag av de limtrådar som bildats av smältlimmet
 
Klart! Självklart kan man göra vilket mönster man vill, det måste inte vara fiskben. Se bara till att pinnarna inte hamnar för tätt eller glest isär!
 
 

DIY // gör ett skrivbord av en dörr

Det här känner du kanske igen? Skrivbordet från bilden i min header är en plats där mycket av innehållet i bloggen blir till, så jag tänkte att det kunde passa bra att visa lite mer av platsen där jag spenderar en stor del av min tid. Faktum är att det inte alls är ett skrivbord från början, utan en gammal dörr som jag köpte för 250:- på en loppis som sålde hundratals gamla dörrar. Just denna har en färg på var sida, kul om man vill variera!
 
Om du själv funderar på att göra ett skrivbord av en dörr - tänk på att använda en dörr som stått torrt, och där träet fortfarande är friskt. Tänk också på att många dörrar är djupare än vissa bordsskivor, inte bara bredare. Detta är något jag personligen älskar, eftersom det genererar mycket mer arbetsyta, men det kan vara värt att nämnas.
 

Däremot är det ganska opraktiskt att använda en spegeldörr som den är, med tanke på att ytan inte är slät. Därför måttbeställde jag en glasskiva från en glasmästare, med samma mått som dörren, som jag lade uppepå. Berätta för glasmästaren vad skivan ska användas till, så att kanterna kan fasas med fina, mjuka avslut. Priset för att måttbeställa glas varierar såklart beroende på storlek och vart du handlar, men jag har för mig att denna kostade runt tusenlappen. Lite saftigt, men bordet är ju trots allt större än vanliga skrivbord, och ytan slits inte i första taget.
 
Det bästa och viktigaste med glasskivan är såklart att bordet blir jämnt, med den fina bonusen att det blir lättare att torka av än andra bordsskivor. Skulle jag spilla färg eller något annat som missfärgar, hamnar det på glaset och jag kan lätt torka bort det. Nackdelen är att glaset reflekterar ljus från takfönstret, vilket jag slarvigt nog inte tänkte på innan. Detta stör ibland när man sitter vid bordet och ljuset faller på från fel håll.
 

 
Dörren vilar på två bockar som jag har köpt på IKEA, av modellen VIKA Artur (som verkar heta FINNVARD idag) för 300:-/st. Trots att de är förvånansvärt lätta är de otroligt stadiga, och det fiffiga med dessa är att de är höj- och sänkbara. Dörren+glasskivan blir väldigt tunga, så jag brukar inte ändra höjd särskilt ofta, men möjligheten finns om jag av någon anledning vill arbeta ståendes eller bara reglera sitthöjden. Dessutom kan man, om man har en lättare bordsskiva, luta bockarna. Riktigt smart när man ritar.
 
Sammanlagt kostade kalaset alltså ca 1850:-, men köper du en slät dörr, bordsskiva eller något annat material och skippar glasskivan blir priset såklart mycket lägre. Jag har haft bordet i några år nu, och jag är lika nöjd än idag. Bra mått, delvis återvunnet, superfin färg och rätt funktion. Heja!
 
 
 

Att odla cantaloupe

Ett lite annorlunda odlingsprojekt är att försöka få grodd på melonkärnor. Jag har gjort ett försök med cantaloupe (nätmelon), som faktiskt gick vägen! Jag provade två olika metoder: att torka kärnorna någon vecka och sedan plantera, samt att få grodd på kärnor täckta i vatten. Hittills är det det sistnämnda som gett resultat.
 
Jag började med att gröpa ur kärnorna ur melonen, och sköljde dem noga i en sil för att få bort alla melonrester. Får man inte bort resterna finns det stor risk att det börjar mögla, vilket vi såklart inte vill! Ta vara på alla kärnor du kan hitta, för av alla de jag använde var det endast ett fåtal som det faktiskt blev något av. Sedan klippte jag av ena långsidan av ett mjölkpaket, med ett djup på ett par cm, där jag lade kärnorna och fyllde på med vatten. Ett vanligt fat funkar också utmärkt, så länge kärnorna täcks helt. Det är viktigt att kärnorna ständigt är täckta med vatten, annars blir de fort uttorkade. Mjölkpaketet ställde jag sedan i ett miniväxthus i ett söderfönster, så att kärnorna hölls varma.
 
Efter ett tag började vita, tunna groddar sticka ut ur några av kärnorna. Dessa pillade jag försiktigt ner i såjord i den andra delen av mjölkpaketet (som jag målade svart), så att groddarna precis täcktes av jord. För att behålla fukten täckte jag dem med plastfolie, men såg till att det fanns luckor för luft att passera. Sedan dröjde det inte många dagar innan små skott stack upp! Efter ett tag började bladen släppa kärnskalet, men om man är försiktig kan man hjälpa till på traven och pilla bort dem själv. 
 
Såhär såg de ut precis innan de släppt skalen...
 

... och såhär ser de ut ännu några dagar senare. Som du ser är de ganska hängiga och ostabila, så det är en bra idé att stadga upp dem med något. När de är såhär små räcker nästan det med tandpetare, men eftersom de växer snabbt gjorde jag en liten spaljé som de kommer få klättra på. Mer om det i ett annat inlägg!

 
 
 
 

DIY // Nyckelring

För ett tag sedan bytte vi bil, till en sån här för att vara lite mer specifik. För att matcha vår Mini Cooper gjorde jag en nyckelring i samma färger som bilen.
 

Detta använde jag:

- Läderband med en tjocklek som är lagom till träkulorna
- Akrylfärger
- Pensel
- Träkulor
- Nyckel, eller vad du nu tänkt trä den på
+ sax och tandpetare
...men inte tejpen. Den skippade jag!
 
För att kunna måla runtom hela träkulan fäste jag en tandpetare med lite häftmassa inuti...
 
... blandade till de färger som minin har, av vitt + pyttelite gult och brunt...
 
... målade och lät dem torka ståendes i ett sudd... 

 
... och trädde på dem!
 
 

DIY // Grytunderlägg av klädnypor

Häromdagen hittade jag ett 40-pack oanvända klädnypor här hemma, och tänkte att det vore roligt att göra något av dem. Slutresultatet blev ett grytunderlägg! Det enda du behöver för att göra ett likadant är klädnypor och ett bra trälim som inte smälter vid kontakt med värme.
 
Börja med att plocka isär de två trädelarna från fjädern som håller ihop dem.
 
Vänd på ena trädelen och limma ihop de båda delarna med ryggarna mot varandra.
 
För att limmet ska binda fast båda sidorna är det bra att sätta dem i press. Har du inte tillräckligt många klädnypor över till att pressa ihop alla par kan du binda ihop dem med ett gummiband, tejp eller pressa dem mellan böcker. Se bara till att trädelarna ligger parallellt och jämnt i båda ändarna.
 
När du har gjort tillräckligt många för att forma hela cirkeln, limmar du ihop dem två och två, sedan fyra och fyra osv. tills alla sitter samman. För att hålla ihop dessa större partier använde jag maskeringstejp som kan hålla samman fler bitar samtidigt än vad klädnypan klarar. Tyvärr blev det ingen bild på detta men förhoppningsvis förstår man principen.
 
Jag tycker den passar fint ihop med glasunderläggen i trä jag gjorde för ett tag sedan. Är väldigt såld på trärena material för tillfället. Tekannan kommer från IKEA ifall någon är nyfiken!
 
 

Att odla kastanjer: omplantering

Läs först:
 
Dags för omplantering! Känner du igen krukorna?
 
Såhär fina rotsystem utvecklade de medan de bodde i toarullarna.
 
I samband med omplanteringen bytte jag från såjord till vanlig blomjord som är luftigare. Glöm inte lecakulor i botten, viktigt med dränering!
 
Sedan fick de flytta tillbaka till den södersoliga fönsterbrädan. Tänk på att vattna ordentligt när du precis planterat över, så rötterna inte står i torr jord!
 
 

DIY // kattnaglar

... eller playstationkontroller, beroende på vilket håll man föredrar. Detta är en gammal lackning som jag gjorde med Depends gellack, innan jag skickade tillbaka flaskorna. Depend tvingades ju tyvärr sluta sälja sina gellack p.g.a. allergirisken, eftersom många fick svåra komplikationer. Läskigt med de reaktioner vissa fick, och riktigt synd att de inte kunde ersätta de allergiframkallande ingredienserna. Jag gillade verkligen gellacken! Tycker dessutom att det var riktigt generöst av dem att ta tillbaka och ersätta allas produkter, även om man inte fått reaktioner. Det visar på seriositet!
 
 

DIY // målade terrakottakrukor

Jag tycker verkligen om att måla saker. Hur man med enkla medel kan förändra något på nolltid, speciellt när det inte gör så mycket om man skulle ångra sig eller råkar göra fel. Därför är billiga krukor perfekta! Egentligen gillar jag enkelheten i vanliga terrakottakrukor, men kände att det blev lite väl enformigt med så många likadana. Därför fick några av mina krukor ny skrud:
 
Jag valde att hålla mig till svart och vitt för att behålla det enhetligt, men gav dem olika mönster för att skapa variation.
 
Jag måste även slå ett stag för den här svarta akrylfärgen. Endast en strykning behövs, den fäster bra, torkar snabbt och ger en matt yta när den torkat. Det är samma färg som jag använde till äggmålningen vid påsk. Jag köpte den på Clas Ohlson, men gissar att den finns lite här och var. Däremot ångrar jag nästan såhär i efterhand att jag inte använde griffelfärg istället, tänk vad fiffigt att kunna skriva vad man odlar. Nåja!
 
 

DIY // målade terrakottakrukor

Jag tycker verkligen om att måla saker. Hur man med enkla medel kan förändra något på nolltid, speciellt när det inte gör så mycket om man skulle ångra sig eller råkar göra fel. Därför är billiga krukor perfekta! Egentligen gillar jag enkelheten i vanliga terrakottakrukor, men kände att det blev lite väl enformigt med så många likadana. Därför fick några av mina krukor ny skrud:
 
Jag valde att hålla mig till svart och vitt för att behålla det enhetligt, men gav dem olika mönster för att skapa variation.
 
Jag måste även slå ett stag för den här svarta akrylfärgen. Endast en strykning behövs, den fäster bra, torkar snabbt och ger en matt yta när den torkat. Det är samma färg som jag använde till äggmålningen vid påsk. Jag köpte den på Clas Ohlson, men gissar att den finns lite här och var. Däremot ångrar jag nästan såhär i efterhand att jag inte använde griffelfärg istället, tänk vad fiffigt att kunna skriva vad man odlar. Nåja!