DIY // gör ett skrivbord av en dörr

Det här känner du kanske igen? Skrivbordet från bilden i min header är en plats där mycket av innehållet i bloggen blir till, så jag tänkte att det kunde passa bra att visa lite mer av platsen där jag spenderar en stor del av min tid. Faktum är att det inte alls är ett skrivbord från början, utan en gammal dörr som jag köpte för 250:- på en loppis som sålde hundratals gamla dörrar. Just denna har en färg på var sida, kul om man vill variera!
 
Om du själv funderar på att göra ett skrivbord av en dörr - tänk på att använda en dörr som stått torrt, och där träet fortfarande är friskt. Tänk också på att många dörrar är djupare än vissa bordsskivor, inte bara bredare. Detta är något jag personligen älskar, eftersom det genererar mycket mer arbetsyta, men det kan vara värt att nämnas.
 

Däremot är det ganska opraktiskt att använda en spegeldörr som den är, med tanke på att ytan inte är slät. Därför måttbeställde jag en glasskiva från en glasmästare, med samma mått som dörren, som jag lade uppepå. Berätta för glasmästaren vad skivan ska användas till, så att kanterna kan fasas med fina, mjuka avslut. Priset för att måttbeställa glas varierar såklart beroende på storlek och vart du handlar, men jag har för mig att denna kostade runt tusenlappen. Lite saftigt, men bordet är ju trots allt större än vanliga skrivbord, och ytan slits inte i första taget.
 
Det bästa och viktigaste med glasskivan är såklart att bordet blir jämnt, med den fina bonusen att det blir lättare att torka av än andra bordsskivor. Skulle jag spilla färg eller något annat som missfärgar, hamnar det på glaset och jag kan lätt torka bort det. Nackdelen är att glaset reflekterar ljus från takfönstret, vilket jag slarvigt nog inte tänkte på innan. Detta stör ibland när man sitter vid bordet och ljuset faller på från fel håll.
 

 
Dörren vilar på två bockar som jag har köpt på IKEA, av modellen VIKA Artur (som verkar heta FINNVARD idag) för 300:-/st. Trots att de är förvånansvärt lätta är de otroligt stadiga, och det fiffiga med dessa är att de är höj- och sänkbara. Dörren+glasskivan blir väldigt tunga, så jag brukar inte ändra höjd särskilt ofta, men möjligheten finns om jag av någon anledning vill arbeta ståendes eller bara reglera sitthöjden. Dessutom kan man, om man har en lättare bordsskiva, luta bockarna. Riktigt smart när man ritar.
 
Sammanlagt kostade kalaset alltså ca 1850:-, men köper du en slät dörr, bordsskiva eller något annat material och skippar glasskivan blir priset såklart mycket lägre. Jag har haft bordet i några år nu, och jag är lika nöjd än idag. Bra mått, delvis återvunnet, superfin färg och rätt funktion. Heja!