Materialtips inför halloween: flytande latex

 

Vi fortsätter med min serie MATERIALTIPS INFÖR HALLOWEEN! En riktigt smart produkt, som jag vet att många använder runt halloween, är flytande latex. Flytande latex är en mjölkig produkt som exempelvis kan användas för att skapa olika hudtexturer, sår, användas som lim och fästgrund eller för att skapa proteser (exempelvis använde jag latex till hornen i min hjortsminkning). Användningsområdena är antagligen lika många som det finns användare, men det finns en del säkerhetsaspekter att ha i åtanke innan och under tiden du använder latex. Några av dem tänkte jag gå igenom här, men du får mer än gärna lämna en kommentar om du tycker att jag har missat något viktigt!

 
Läs även:
 
- Först och främst: alla tål inte latex. Latex är en stark produkt som innehåller ämnen som inte är helt ovanliga att få allergiska reaktioner av, så innan du applicerar latex på ett större område är det superviktigt att först göra ett allergitest, exempelvis i armvecket. Följ alltid instruktionerna som står på just din flaska.
 
- Latex fastnar i hår, så täck alltid ögonbryn, hårfäste och liknande med någon produkt innan användning, och undvik ögonområdet helt.
 
- Det är ingen idé att använda fina penslar till latex, de kommer bli förstörda. Använd topsar eller engångssvampar som du lätt kan slänga efter användning.
 
- Arbeta i god ventlilation, allra helst utomhus (speciellt om du använder starkare latex för proteser, läs mer på nästa punkt). Ett tips är att hälla upp den mängd latex du har tänkt använda i en skål, och låta ångorna avdunsta några minuter innan användning, för att minska risken för de besvär som ångorna kan orsaka (t.ex. irriterade ögon). 
 
- En annan viktig sak jag vill belysa är att det finns olika typer av latex för olika ändamål. Dels finns det den typ av latex som är ämnad för sårsminkningar, zombiehud osv, med andra ord en produkt som är godkänd att användas på huden (om du inte är allergisk, förstås). Utöver det finns det en starkare typ av latex med högre ammoniakhalt, som inte alls är till för huden utan rentav kan skada den. Denna typ av latex är mer hållbar och används till proteser, gjutformar och andra föremål som används till annat än just hud och ansikte.
 
Till min hjortsminkning gjorde jag egna horn där jag bl.a. använde flytande latex.
 
Det finns säkert många fler typer av latex än vad jag har nämnt, men detta är de varianterna som jag känner till och kan utgå ifrån. Det jag egentligen vill säga med detta inlägg är: var försiktig. Det är jätteviktigt att du använder rätt typ av latex till rätt användningsområde, och att du läser noga på etiketten innan användning just för att undvika skador. Exempelvis är den avlånga flaskan i inlägget inte avsedd för användning på huden, medan den bredvid (med den större etiketten) ska vara okej att använda på huden. Jag lämnar länkar till de olika flaskorna som jag har nedan, så att du själv kan bilda en uppfattning kring vilken typ av latex som är hudvänlig/inte hudvänlig för att passa bäst till just ditt ändamål:
 
 
 
Har du använt flytande latex någon gång? Jag skulle jättegärna vilja se resultatet! Lämna gärna en länk i kommentarsfältet så ska jag kika!