Att stamma upp elefantöra

pilea-peperomioides.jpg

Mitt absolut mest lästa inlägg här på bloggen är, lite otippat, hur man tar sticklingar från elefantöra. Sedan jag publicerade inlägget för några år sedan har jag fått mail, kommentarer och frågor om just elefantöra. En sådan är hur man får sin planta uppstammad.

Elefantöra, eller Pilea Peperomioides som den egentligen heter, har faktiskt en typ stam naturligt. När plantan är liten och nära jordytan syns det knappt, men medan plantan blir högre och toppen förflyttas uppåt träder en stamliknande bas fram undertill. Med tiden sker detta naturligt, men med några knep kan man öka förutsättningarna:

elefantöra2.jpg

Ljusförhållande

Det absolut viktigaste för att elefantöra ska växa på höjden är att den lever under rätt ljus- och vattenförhållanden. Jag har märkt att mina elefantöron trivs bäst i östfönster under majoriteten av året, alternativt en bit in i rum med soliga fönster. Med andra ord: undvik direkt sol, med undantag för vintertid då de gärna står lite ljusare. Tänk på att placeringen påverkar hur mycket och ofta du behöver vattna, men en bra tumregel är en gång i veckan eller när bladen slokar. Helle mer sällan än för ofta.

Omplantering

För att elefantöron ska växa överhuvudtaget är det a och o att de planteras om. Jag har några småplantor som jag har valt att behålla i mindre krukor, och även om de håller sig fina blir de inte större än vad krukan tillåter. Plantera därför om under våren i vanlig blomjord.

rätt typ av kruka

När vi ändå talar om omplantering är det viktigt att välja en kruka med dränering, så att vatten inte samlas i botten och dränker rötterna. En kruka med hål i botten + fat eller en tät kruka + innerkruka funkar utmärkt. 

Öka krukstorlek successivt

Visst är det lockande att plantera om sitt elefantöra i en stor, fin kruka direkt, men min erfarenhet är att elefantöron trivs bäst med att öka max 2 krukstorlekar åt gången. Planterar du i en stor kruka direkt kommer plantan lägga massa energi på att utöka rotsystemet snarare än att växa på höjden. Dessutom ökar risken för övervattning eftersom rötterna inte hinner absorbera den vattenmängd jorden bär.

elefantöra4.jpg

Rotera

Beroende på placering tenderar elefantörats blad att dra sig åt ljuset. För att undvika att alla blad inkl. stam drar åt ett håll och blir krokig kan det vara bra att vrida plantan då och då. På så vis fördelas ljuset och plantan får en jämnare form.

Plocka bort vissna blad

Jag tror det är oundvikligt att få vissna blad då och då. Om din planta får solblekta, gula eller missfärgade blad är mitt råd att plocka bort dem, de kommer inte repa sig och stjäl snarare energi från plantan. Vanligtvis är det de äldre, nedre bladen som vissnar, så att plocka bort dessa kommer dessutom bidra till att mer av stammen syns = tydligare uppstamning. 

Stötta stammen

När ditt elefantöra börjar få lite höjd kan det vara en bra idé att stötta den mot några blompinnar. Min växt är ganska tung i toppen, och behöver därför extra stöttning för att inte tippa och gå av.

 

Har du något bra tips på hur man får sitt elefantöra att trivas så bra som möjligt? Dela gärna med dig i kommentarerna!