Maria Nila: True Soft + Sheer Silver

... och priset för de snyggaste hårprodukterna jag någonsin skådat går till denna serie! Maria Nila Care (tidigare Maria Nila Palett) är en hårvårdsserie som är uppdelad i fem kategorier, med de gemensamma egenskaperna att de är producerade i Helsingborg, är veganska, innehåller UV-skydd och färgbevarande ämnen men är sulfat- och parabenfria. Varje kategori är anpassad och utformad för specifika hårtyper, och innehåller på så vis unika ingredienser för just den serien. Jag har schampot och balsamet ur True Soft (för torrt hår) som innehåller arganolja + silverschampot ur Sheer Silver som innehåller björnbärsextrakt för att motverka gula skiftningar i blonda hår.
 
Det fina med den här serien är att man kan plocka ur de olika kategorierna för att utforma just sin egen hårvårdsrutin, man måste alltså inte hålla sig till en enda kategori. Det måste man i och för sig inte annars heller, men ofta är innehållet i matchande schampo/balsam anpassade för att komplettera varandra. Mitt hår blir lätt torrt, så för mig är det viktigt att mina produkter innehåller återfuktande ämnen och är fria från uttorkande sulfater. Dessutom tenderar mitt hår att dra åt det lite varmare hållet emellanåt. Kombinationen torrt hår + varma toner gör därför att jag kombinerar produkter ur både True Soft och Sheer Silver, vilket har fungerat bra för mig.
 
Vad jag gillar med produkterna ur True Soft (utöver alla de fina egenskaperna jag nämnde ovan) är att de känns milda mot hår och hårbotten samtidigt som de ger en riktig ren känsla, samt att de återfuktar utan att tynga ner hårstråna.  Jämför jag med L'anzas Healing Moisture-serie, som jag har använt utan avbrott i snart fem års tid (!) så vågar jag nästan påstå att jag gillar True Soft lite, lite mer just eftersom håret känns lättare. Åtminstone nu under våren då jag inte behöver riktigt lika mycket av den tyngre fukt som kanske krävs under vintern. Både schampo och balsam har fräscha, fruktiga dofter som jag faktiskt gillar väldigt mycket.
 
Det negativa är att schampot inte känns speciellt drygt. Jag brukar vanligtvis använda väldigt lite schampo och fokusera det mot hårbotten, men upplever att jag behöver mer mängd av detta schampo än vanligt. Om du har väldigt torrt och skadat hår lär True Soft inte ge tillräckligt med fukt, då skulle jag snarare kika på deras Structure Repair, eller helt andra produkter. Mitt bästa tips är alltid att fråga din frisör.
 
4.5/5
 
Det är nu jag önskar att det fanns doftskärmar, för denna lila klick doftar verkligen helt otroligt. Jag skulle säga att Sheer Silver schampo tillhör den mildare skaran silverschampon. Det är inte riktigt lika kraftfullt som t.ex. Matrix So Silver, men känns betydligt mer skonsamt och lämnar inte alls den där sträva känslan i håret som annars kan uppstå. Trots att det är ett silverschampo känns det med andra ord snällt mot håret och gör jobbet.
 
4/5

Till vänster ser du de gamla förpackningarna, till höger de nya. Jag tycker faktiskt att de gamla var snäppet finare, men då petar jag i detaljer. Innehållet är i stort sett samma, med undantag för vissa ingredienser som har tagits bort/lagts till i och med namnbytet. Säg till om du undrar vilka, så kan jag kolla upp det mer i detalj.