Att stamma upp elefantöra

pilea-peperomioides.jpg

Mitt absolut mest lästa inlägg här på bloggen är, lite otippat, hur man tar sticklingar från elefantöra. Sedan jag publicerade inlägget för några år sedan har jag fått mail, kommentarer och frågor om just elefantöra. En sådan är hur man får sin planta uppstammad.

Elefantöra, eller Pilea Peperomioides som den egentligen heter, har faktiskt en typ stam naturligt. När plantan är liten och nära jordytan syns det knappt, men medan plantan blir högre och toppen förflyttas uppåt träder en stamliknande bas fram undertill. Med tiden sker detta naturligt, men med några knep kan man öka förutsättningarna:

elefantöra2.jpg

Ljusförhållande

Det absolut viktigaste för att elefantöra ska växa på höjden är att den lever under rätt ljus- och vattenförhållanden. Jag har märkt att mina elefantöron trivs bäst i östfönster under majoriteten av året, alternativt en bit in i rum med soliga fönster. Med andra ord: undvik direkt sol, med undantag för vintertid då de gärna står lite ljusare. Tänk på att placeringen påverkar hur mycket och ofta du behöver vattna, men en bra tumregel är en gång i veckan eller när bladen slokar. Helle mer sällan än för ofta.

Omplantering

För att elefantöron ska växa överhuvudtaget är det a och o att de planteras om. Jag har några småplantor som jag har valt att behålla i mindre krukor, och även om de håller sig fina blir de inte större än vad krukan tillåter. Plantera därför om under våren i vanlig blomjord.

rätt typ av kruka

När vi ändå talar om omplantering är det viktigt att välja en kruka med dränering, så att vatten inte samlas i botten och dränker rötterna. En kruka med hål i botten + fat eller en tät kruka + innerkruka funkar utmärkt. 

Öka krukstorlek successivt

Visst är det lockande att plantera om sitt elefantöra i en stor, fin kruka direkt, men min erfarenhet är att elefantöron trivs bäst med att öka max 2 krukstorlekar åt gången. Planterar du i en stor kruka direkt kommer plantan lägga massa energi på att utöka rotsystemet snarare än att växa på höjden. Dessutom ökar risken för övervattning eftersom rötterna inte hinner absorbera den vattenmängd jorden bär.

elefantöra4.jpg

Rotera

Beroende på placering tenderar elefantörats blad att dra sig åt ljuset. För att undvika att alla blad inkl. stam drar åt ett håll och blir krokig kan det vara bra att vrida plantan då och då. På så vis fördelas ljuset och plantan får en jämnare form.

Plocka bort vissna blad

Jag tror det är oundvikligt att få vissna blad då och då. Om din planta får solblekta, gula eller missfärgade blad är mitt råd att plocka bort dem, de kommer inte repa sig och stjäl snarare energi från plantan. Vanligtvis är det de äldre, nedre bladen som vissnar, så att plocka bort dessa kommer dessutom bidra till att mer av stammen syns = tydligare uppstamning. 

Stötta stammen

När ditt elefantöra börjar få lite höjd kan det vara en bra idé att stötta den mot några blompinnar. Min växt är ganska tung i toppen, och behöver därför extra stöttning för att inte tippa och gå av.

 

Har du något bra tips på hur man får sitt elefantöra att trivas så bra som möjligt? Dela gärna med dig i kommentarerna!


Mitt växthus

VÄXTHUSET-juli-2018.jpg

2015 byggde jag mitt växthus. En mörkgrön liten konstruktion med rött stengolv, som tillsammans med ett gäng pallkragar huserar det mesta av det jag odlar sommartid. Sedan växthuset byggdes har det år efter år tillkommit nya saker, ändrats om och byggts till för att tillslut landa i vad det är idag, tre år senare. Egentligen hade jag tänkt visa resultatet först när det kändes 100% färdigt, men i ärlighetens namn vet jag inte om det någonsin kommer göra det. Men det är nog just det som är det fina med den här typen av projekt: att det är i ständig utveckling. Så, här har ni det! Mitt växthus!

växthus10.jpg

Egentligen började hela växthusprojektet med att jag skaffade ett par pallkragar som jag laserade i en nästan bäcksvart färg. Där odlade jag rädisor, sallad och gräslök, men insåg ganska snabbt att det inte skulle räcka för det jag ville odla framöver. Kort därefter började jag kika på olika växthusalternativ, och efter en hel del letande och ännu mer jobb och slit stod där tillslut mitt lilla växthus, som ger utrymme åt både växter och en plats sitta ner när den värsta värmen har lagt sig.

växthus3.jpg

zinkhyllor & terrakottakrukor, IKEA / sopset & sjögräskorg, Rusta / spaljé & odlingslåda, egengjorda

Sedan växthuset byggdes har saker och ting som sagt tillkommit. Nytt för i år är exempelvis zinkhyllorna, odlingslådan, cafésetet och de svävande amplarna i taket.

växthus23.jpg

Tack vare den supertidiga starten på sommaren har en hel del redan skördats, vilket är anledningen till att det ser lite tomt ut i hyllan. Hittills har jag hunnit skörda all hinkpotatis och fler gurkor än vad jag hinner med, men har kvar tre olika tomatsorter, långsmal chili, basilika, timjan, oregano, rosmarin, mynta, citronmeliss, kalamondin och ännu mer gurka att se fram emot. Det mesta är satt från frö, med undantag för kalamondinen och ett par kryddor från mataffären som jag planterade ut efter att de använts. Många kryddor som köps i kruka trivs toppen i växthus, känns 100ggr bättre än att slänga.

Utanför växthuset har jag som tidigare nämnt ett gäng pallkragar. Där växer rädisa, sockerärta, polkabeta, majrova, rättika, gräslök, grönkål, några olika salladssorter, jordgubbar och bondböna, men det tänker jag att jag visar en annan dag.

växthus25.jpg
växthus19.jpg

Odlingsbänk & solcellslampor, IKEA / Svävande amplar, Plantagen.

Har du ett växthus, pallkragar eller någon annan typ av odlingsplätt? En fin balkong, altan eller kanske en kolonilott? Dela gärna med dig i kommentarerna, jag är så nyfiken på era utemiljöer!

växthus7.jpg

A New Apartment

Tänk vilken lyx det egentligen är att kunna plocka ihop en fyllig sommarbukett i full blom, direkt från trädgården. Tänkte mest kika in för att berätta att det kommer bli lite mindre av den varan framöver, eftersom jag snart är utan trädgård. Åtminstone för ett tag, men det är för en god sak! Jag och min pojkvän har nämligen blivit med lägenhet! I sommar tar jag därför mitt pick och pack och lämnar västkusten för Linköping där vi kommer totalrenovera vår trea. Verkligen ALLT behöver bytas ut, och det är så fantastiskt jäkla roligt att äntligen få börja planera alltifrån glasväggar och kök till andra materialval. Sjukt taggad. Eftersom vi kommer göra det mesta själva tänkte jag dela med mig av bitar av resan här, och du som har kikat in här förut blir nog inte förvånad över att jag planerar in ett och annat DIY, hehe. Så, om du inte redan följer mig på Bloglovin' föreslår jag att du klickar dig in och gör det redan nu, för att inte missa något spännande (eller totalt ospännande, vad vet jag!). Det här blir kul!
 
 
 

Cat Safe Houseplants | 002

Många av er verkade uppskatta mitt inlägg om kattsäkra växter, därför tänkte jag att vi spinner vidare på ämnet och lyfter några fler hemmaväxter som ska vara säkra för katter. I det förra inlägget visade jag lite större plantor, men den här gången tänkte jag lyfta tre växter i lite mindre storlek. Del tre tänkte jag ägna åt suckulenter, så om du har något bra tips på kattsäkra sådana får du mer än gärna lämna en kommentar.
 
Läs först:
 

Many of you seemed to appreciate my blogpost about cat safe houseplants, therefore I thought it would be a good idea to carry on and mention a few more. In the previous blogpost I showed you plants that were on the larger side of the spectrum, but this time around I thought I would focus on plants that are slightly smaller. Part three of this little series will be dedicated to succulents, so if you have any tips on cat safe succulents you are more than welcome to leave your suggestions in the comment section below.
 
Fredsgrönska (Peperomia Obtusifolia), kanske mer känd som American Rubber Plant eller Baby Rubber Plant. Förhållandevis lättskött växt då bladen kan bära på mycket vätska.
 
American Rubber Plant (Peperomia Obtusifolia), also known as Baby Rubber Plant. A plant with relatively low maintenance since the leaves can carry plenty of water.
 
Radiatorört (Peperomia Argyreia), även kallad Watermelon Peperomia eftersom bladen liknar små vattenmeloner. Hur kul? Detta är en ny växt i min lilla samling och jag gillar den massor.
 
Watermelon Peperomia (Peperomia Argyreia). How cute is this one? The name is, of course, inspired by the watermelon-like pattern on the leaves. Super pretty. This is a new addition to my little collection and I like it alot.
 
Calathea Makoyana (Calathea Makoyana). Som jag nämnde i föregående inlägg verkar hela Calatheasläktet vara kattsäkert. Detta är en lite mindre variant med helt lila undersida.
 

Calathea Makoyana (Calathea Makoyana). As I mentioned in my previous post, the entire Calathea family seems to be cat safe. This is a slightly smaller version where the bottom is entirely purple.
 
 
 
Informationen om just dessa plantor har jag hittat via ASPCAs Poison Control, där du lätt kan söka upp om dina växter är okej eller inte (där kan du även se om dina plantor är säkra för hundar och andra djur). I've based all my info in this post from the ASPCA Poison Control. If you want to check if your houseplants are safe for your cat, dog or any other pet, I highly suggest you look it up on their website. Good luck!
 
 
 

Att odla Kalebass

Det här ser kanske ut som en helt vanlig gurk- eller melonplanta, men är faktiskt början till en ganska knepig sak. Jag försöker nämligen odla Kalebass för första gången - en frukt som inte huvudsakligen odlas för att ätas, utan snarare för att kunna göra skålar, vaser, instrument (!) och andra föremål av. Knepigt, eller hur? 
 
När Kalebassens frukt blir tillräckligt stor plockas den för att sedan torka inomhus. Efter det ska man alltså exempelvis kunna göra skålar av dem. Innan min mormor berättade för mig om den här frukten hade jag aldrig hört talats om den, men den har tydligen odlats i tusentals år just för sitt hårda skal. Helt ärligt är jag skeptisk till om jag kommer lyckas få fram något vettigt av den, men jag är för nyfiken för att inte testa.
 
Har du odlat Kalebass tidigare? Isåfall, hur blev resultatet?
 
 

Cat Safe Houseplants | 001

Något som cirkulerat i mitt huvud det senaste är det här med hemmaväxter och hur säkra de egentligen är för våra husdjur. Det var först för ett par år sedan när jag kom över en artikel om giftiga växter som det slog mig att jag kanske har växter hemma som kan vara farliga för min katt. Jodå, en hel del av mina växter visade sig vara giftiga och har därför fått åka ut, hamna på höga hyllor eller placeras i rum som hon inte är i. När jag insåg att valet av hemmaväxter skulle bli begränsat började letandet efter växter som är säkra, fina och lätta att få tag i. Inte helt enkelt, då många fina och populära växter (t.ex. Monstera, Garderobsblomma och Benjaminfikus för att nämna några) faktiskt är giftiga. I det här inlägget tänker jag därför visa tre exempel på växter som ska vara säkra för katter och samtidigt tillföra lite grönska till din inredning.
 
On my mind lately: cat safe houseplants. It wasn't until a few years ago when I came across an article about cat safe houseplants that it hit me: the plants in my home might be unsafe and possibly poisonous to my cat. Sure enough, several of my plants proved to be harmful and have since then been thrown out, relocated to higher shelves or placed in rooms where she never enters. When I realized that my selection of houseplants would be limited, my search for plants that are harmless, pretty and easy to get a hold of began. Not the easiest thing, since many of the common houseplants (such as Monstera, Zamioculcas and Ficus Benjamina to mention a few) are in fact poisonous. In this post I will therefore show you three plants that should be safe for cats and simultaneously add some greenery to your interior.
 
Kentiapalm (Howea Forsteriana), även kallad Förmakspalm. En jättefin, tålig palmväxt med luftrenande egenskaper och långa, gröna blad. Den enda risken jag skulle kunna se med Kentiapalmen är att bladen är lite vassa, vilket ju inte är helt optimalt om en katt skulle råka tugga i sig en bit. Min palm står på en pall såpass högt att hon inte kommer åt själva bladen, men det kan vara bra att ha i åtanke gällande alla typer av långsmala blad då det alltid finns en risk att katten skär sig eller att bladen fastnar i magen. Ett alternativ till Kentiapalmen är Guldpalmen, som också ska vara okej för katter.
 
Kentia Palm (Howea Forsteriana). A beautiful palm tree with air purifuing agents and long, green leaves. Bare in mind that there are always risks when it comes to long, pointy leaves since your pet might get cut in the stomach if the leaf is eaten, which is why mine is placed on a stool to elevate the plant. An option for the Kentia Palm could be the Arcea Palm, which is cat safe aswell and equally as pretty.
Kalatea (Calathea Medallion). Har en grön ovansida med jättefin lilaröd undersida. Så fina kontraster. Detta är en ny växt hemma hos mig som jag tycker är lite småkul.
 

Calathea (Calathea Medallion). The Calathea has a vibrant shade of burgundy on the bottom which creates a beautiful contrast to the bright green leaves. A new addition that I find quite funny.
Kalatea (Calathea Orbifolia). Som jag har förstått det är alla olika Kalateor kattsäkra. Därför kände jag för att skaffa en till, huvudsakligen med tanke på att de kommer i så många fina mönster. Både denna och den lila ovan är från IKEA, och ska precis som Kentiapalmen vara luftrenande.
 
Calathea (Calathea Orbifolia). As I've understood it, all Calatheas are cat safe. Therefore I wanted to get another one, mainly because they come in so many beautiful patterns. Both this one and the purple one above are from IKEA, and are air purifying just like the Kentia Palm.
 
 
 
 
 

Min katt brukar inte visa särskilt stort intresse för växter överlag (med vissa undantag) så egentligen är jag inte särskilt orolig över att hon skulle få i sig något farligt. Men (!) jag väljer helt klart det säkra före det osäkra, vilket jag uppmanar alla er djurägare därute att också göra. Informationen om just dessa plantor har jag hittat via ASPCAs Poison Control, där du lätt kan söka upp om dina växter är okej eller inte (där kan du även se om dina plantor är säkra för hundar och andra djur). Om informationen i inlägget av någon anledning skulle ändras eller om du vet med dig att någon av växterna ovan trots allt skulle vara farliga, får du mer än gärna lämna en kommentar så ska jag både plocka bort växten från inlägget och här hemma.
 
Har du några kattsäkra växter hemma hos dig? Isåfall får du mer än gärna lämna en kommentar med artnamn!
 
 
I've based all my info in this post from the ASPCA Poison Control. If you want to check if your houseplants are safe for your cat, dog or any other pet, I highly suggest you look it up on their website. Good luck!