Miljövänligt tvätt- och rengöringsmedel

Inlägget innehåller annonslänkar

mulieres1.jpg

Ni vet att jag tycker om att testa nya produkter, men vad ni kanske inte vet är att jag (nästan) tycker det är lika kul att testa nya städprylar. Olika tvättmedel och diverse rengöringsprodukter inom den mer hållbara kategorin är sådant jag gärna letar extra efter. Min tanke är att om man ändå ska köpa något så trist som städprodukter kan de lika gärna vara vettiga, och inte minst fina. Därför blev jag extra glad när ett pressutskick från Mulieres (adlink) landade hos mig, innehållande deras sortiment av tvätt- och rengöringsmedel.

Köp Mulieres här (adlink)

4mulieres.jpg

Tvättmedel och multirengöring* finns i dofterna nordic forest, fresh citrus, rose garden (ej med på bild) och unscented (*adlink)

Tjusiga förpackningar va? I dagsläget säljer Mulieres (adlink) tvättmedel samt multirengöring för golv, disk, bänkytor, fönster, badrum m.m. Alla produkter är ekologiskt certifierade, baserade olivoljetvål, biologiskt nedbrytbara, fria från färgämnen och förpackningarna består av 70% mindre plast än vanliga förpackningar. Innehållet är dock i en plastpåse innanför kartongen + korken är av plast, så de är inte helt plastfria. För både tvätt- och rengöringsmedlet funkar korken som mått.


Vad tycker ni, vill ni se mer sådant här på bloggen?

 

Inlägget innehåller pressutskick & annonslänkar, läs mer om det HÄR


Mitt växthus

VÄXTHUSET-juli-2018.jpg

2015 byggde jag mitt växthus. En mörkgrön liten konstruktion med rött stengolv, som tillsammans med ett gäng pallkragar huserar det mesta av det jag odlar sommartid. Sedan växthuset byggdes har det år efter år tillkommit nya saker, ändrats om och byggts till för att tillslut landa i vad det är idag, tre år senare. Egentligen hade jag tänkt visa resultatet först när det kändes 100% färdigt, men i ärlighetens namn vet jag inte om det någonsin kommer göra det. Men det är nog just det som är det fina med den här typen av projekt: att det är i ständig utveckling. Så, här har ni det! Mitt växthus!

växthus10.jpg

Egentligen började hela växthusprojektet med att jag skaffade ett par pallkragar som jag laserade i en nästan bäcksvart färg. Där odlade jag rädisor, sallad och gräslök, men insåg ganska snabbt att det inte skulle räcka för det jag ville odla framöver. Kort därefter började jag kika på olika växthusalternativ, och efter en hel del letande och ännu mer jobb och slit stod där tillslut mitt lilla växthus, som ger utrymme åt både växter och en plats sitta ner när den värsta värmen har lagt sig.

växthus3.jpg

zinkhyllor & terrakottakrukor, IKEA / sopset & sjögräskorg, Rusta / spaljé & odlingslåda, egengjorda

Sedan växthuset byggdes har saker och ting som sagt tillkommit. Nytt för i år är exempelvis zinkhyllorna, odlingslådan, cafésetet och de svävande amplarna i taket.

växthus23.jpg

Tack vare den supertidiga starten på sommaren har en hel del redan skördats, vilket är anledningen till att det ser lite tomt ut i hyllan. Hittills har jag hunnit skörda all hinkpotatis och fler gurkor än vad jag hinner med, men har kvar tre olika tomatsorter, långsmal chili, basilika, timjan, oregano, rosmarin, mynta, citronmeliss, kalamondin och ännu mer gurka att se fram emot. Det mesta är satt från frö, med undantag för kalamondinen och ett par kryddor från mataffären som jag planterade ut efter att de använts. Många kryddor som köps i kruka trivs toppen i växthus, känns 100ggr bättre än att slänga.

Utanför växthuset har jag som tidigare nämnt ett gäng pallkragar. Där växer rädisa, sockerärta, polkabeta, majrova, rättika, gräslök, grönkål, några olika salladssorter, jordgubbar och bondböna, men det tänker jag att jag visar en annan dag.

växthus25.jpg
växthus19.jpg

Odlingsbänk & solcellslampor, IKEA / Svävande amplar, Plantagen.

Har du ett växthus, pallkragar eller någon annan typ av odlingsplätt? En fin balkong, altan eller kanske en kolonilott? Dela gärna med dig i kommentarerna, jag är så nyfiken på era utemiljöer!

växthus7.jpg

Klädkammaren - före/efter

Trots att en klädkammare lätt bortprioriteras måste jag säga att det har varit bland de roligaste rummen att fixa i vår lägenhetsrenovering. Att ha ett extrarum att ägna helt åt förvaring för ytterkläder, städsaker och övriga prylar är verkligen toppen i en lägenhet, så för att utnyttja ytan optimalt har rummet fått genomgå en liten förvandling.
 
I brist på bättre bilder (SÅ svårt att fota i ett litet rum, helt utan fönster och med en enda ljuskälla) tänkte jag visa förändringen i före/efterbilder. Först kikar vi på hur det såg ut innan:
 
Gamla trähatthyllor i skeva mått och olika djup, ingen direkt väggförvaring, håliga, nikotingula betongväggar och en mörkbrun plastmatta på golvet. Varken fint eller praktiskt, om du frågar mig. 
 
Vi rev ut allt, spacklade igen alla stora hål, sprickor och ojämnheter samt spärrmålade och målade väggar och tak helvita.
 
Dessutom har jag lagt in en mjuk, grå heltäckningsmatta på golvet. Först var jag inne på att lägga samma ljusa golv som resten av lägenheten här inne, men eftersom jag ville prova på att lägga matta och dessutom ge rummet en lite varmare känsla föll valet på det. I vanliga fall spyr jag lite åt heltäckningsmattor, hehe, men här inne känns det faktiskt helt rätt med en mjuk, grå färg mot allt det vita.
 
För att skapa ett så varierbart förvaringssystem som möjligt satte vi upp skensystem på både höger och vänster sida av klädkammaren. Vi använde "ALGOT" från IKEA, just eftersom det har mängder av lådor, hyllor och liknade att kroka på för att lätt kunna förändra och anpassa förvaringen utifrån hur rummet används.
 
Vänster sida är tänkt till ytterkläder medan högersidan är tänkt för förvaring av större städprylar såsom strykbräda, dammsugare och tvättkorgar. Bredvid det vänstra skensystemet gjorde vi en pelare av tre trådbacksställningar som vi placerade ovanpå varandra, också från IKEA. Toppen för lakan, handdukar, rengöringsprylar och liknande.
 
Högst upp på båda sidorna sitter hyllplan för att maximera förvaringen och utnyttja takhöjden.
 
Plats för halsdukar och liknande i lådorna och skoförvaring längst ner.
 
Det enda som är kvar nu är att byta ut belysningen och eventuellt komplettera med fler lådor och hyllor till skensystemet. 
 
 

Min tavelvägg

En målbild jag hade med vår lägenhetsrenovering var att sätta ihop en tavelvägg. En enkel, sammanhängande samling motiv som blandar personlighet med avskalade naturbilder. Därför har jag i samarbete med Desenio sammanställt en tavelvägg där jag har blandat några av deras posters med ett par egna motiv.
 

Jag valde att utgå från postern med skogsmotiv, och byggde sedan tavelväggen utifrån den med tavlor i mindre storlekar. Dessa ville jag komplettera med en bild på min katt och akvarelltavlan som du kanske minns att jag har målat själv. För att kunna se min idé framför mig satte jag snabbt ihop ett litet kollage i Photoshop:
 
Detta underlättade verkligen när det kom till val av motiv. Att se alla bilder framför sig gjorde det enklare att se om något såg knepigt ut. Dessa föll valen på!
 
Att sätta ihop en tavelvägg kan vara klurigt, därför kommer här mina bästa tips för att göra det hela lite enklare:
 
- Tänk på helheten. Väg in mönster, tema och färgskala när du väljer motiv, men kom ihåg att alla bilder inte måste matcha perfekt för att ge en fin helhet. Välj det du tycker om! Blir det inte som du tänkt dig går det alltid att byta ut.
 
- Häng gärna tavlorna lite lägre. Jag ser SÅ ofta tavlor som sitter alldeles för högt. Jag brukar tänka att en tavla ska sitta i ögonhöjd, för det är ju faktiskt där man tittar. Dessutom upplever jag att takhöjden känns rymligare när tavlor sitter lägre.
 
- Använd de bakgrunder som medföljer ramarna som mall. Detta är ett toppensätt att få en uppfattning om hur tavlornas storlek kommer se ut i förhållande till varandra. Tejpa upp bakgrunderna på väggen, backa en bit och känn efter. Sitter de för högt, för lågt, för långt isär? Flytta runt dem tills du känner dig nöjd. Kom ihåg att lägga till ramens tjocklek när du mäter, och använd gärna en lasermätare eller ett vattenpass för att få allt linjärt.
 
- När du mäter fram vart skruvarna ska sitta: låt bakgrunderna sitta kvar! Ta måttet på skruvarnas avstånd från ramen, rita upp det direkt på bakgrunden och tryck till för att göra en markering på väggen. På så sätt får du skruvens rätta placering direkt.
 
- Använd ett fäste anpassat till din vägg. Ganska givet, men se till att den skruv du använder är rätt lämpad till din vägg. Jag har betongväggar, vilket kräver borr+plugg+skruv. Är du osäker kan du alltid fråga i byggvaruhandeln.
 

 
 

Vårt renoveringsobjekt

Låt mig presentera vårt renoveringsobjekt! Jag har ju hintat om att min sommar bestått av att bredspackla väggar, knacka fram tegel och måla element, utan att egentligen ge en ordentlig beskrivning om vad det faktiskt är vi renoverar. Därför tänkte jag att en genomgång av vårt renoveringsobjekt kunde sitta på sin plats.
 
Planen och inställningen med hela projektet har från början varit att vi vill göra så mycket som möjligt själva. Med andra ord har vi tagit proffessionell hjälp till sådant vi inte får eller kan göra själva (såsom el, tätskikt i badrum och rörmokeri) men utöver det har hela projekten gjorts på egen hand. Vi kikar!
 
Kök och hall före rivning.
 
Vår lägenhet är en trea på 67kvm med balkong, två sovrum, kök, vardagsrum, badrum, klädkammare och en hall som knyter ihop alla rum. Lägenheten byggdes i slutet av femtiotalet och hade nästan inte ändrat utseende sedan dess, med undantag för badrummet som fick en plastmatta någon gång på åttiotalet och att många rum målats och tapetserats om sisådär fem gånger. Dessutom hade den tidigare ägaren rökt inne i lägenheten vilket innebar nikotingula väggar och röklukt i prick allt. Mycket att riva och byta ut, med andra ord.
 
Badrum och vardagsrumsgolv efter rivning.
 
Men utöver att lägenheten behövde röksaneras, att alla ytskikt behövde fräschas upp och att den fasta inredningen revs, valde vi även att riva två väggar mellan hall, vardagsrum och det ena sovrummet. Detta är antagligen den största förändringen lägenheten kommer genomgå för jäklar vilken skillnad det gjorde för ljusinsläppet och lägenhetens helhet.
 
Vi var redan från början inställda på att vi ville öppna upp lägenheten mer, för trots att entrén är stor (nästan onödigt stor i en lägenhet som har klädkammare) blev den ganska mörk då den inte har ett enda fönster. Genom att riva väggarna har vi istället fått en stor, öppen yta som kommer delas in med en glasvägg längre fram. Fördelen med att nästan allt skalades bort och att ytorna blev friare var att vi mer eller mindre fick en tom grund att utgå ifrån, även om en del detaljer kommer få komma tillbaka framöver...
 
... för ihop med att mycket rent ut sagt var gräsligt fanns många av de finare tidstypiska detaljerna bevarade. Tickahandtag, runda strömbrytare med klickfunktion, redalådor och 15x15-plattor i köket.
 
Eftersom det mesta var inrökt har vi endast kunnas behålla ett fåtal av dessa saker, men kommer försöka återställa och återinföra det vi känner hör hemma i lägenheten. Allt handlar om att försöka hitta en balans mellan gammalt och nytt för att inte totalt köra över lägenhetens ursprungliga stil.
 
Det gamla sovrummet efter rivning av väggar och ommålning.
 
Efter rivningen bredspacklade vi alla väggar för att sedan utföra röksaneringen mot all röklukt. Detta innebar en ozonbehandling (utförd av behörig firma) som vi avslutade med två till tre lager spärrfärg på alla ytor. Efter det målade vi alla tak, väggar, element, dörrar, dörrfoder och fönster med "vanlig" färg anpassade för respektive område. Dessutom har vi knackat fram bakomliggande tegelväggar i kök och hall, men det tänkte jag att vi kikar mer på längre fram.
 
Köket före och efter rivning och spärrmålning. Här har vi även knackat fram den bakomliggande tegelväggen.
 

För att inte göra det här inlägget alltför mastigt tänker jag att jag framöver visar rum för rum, där jag går in mer i detalj hur planen ser ut och vad som har förändrats. Jag hoppas ni tycker detta är lika roligt och spännande som jag!
 
 
 

Jag renoverar

Hörrni, här görs inte många knop! Det beror på att jag och min pojkvän är mitt uppe i vår lägenhetsrenovering, vilket innebär att hela dagarna går åt till att riva, spackla, slipa, måla, måla och måla igen. Planera och göra alla inköp. Vi har verkligen sjukt jäkla roligt här, speciellt nu när allt slit böjar ge resultat och man kan se en bättre helhet, men tyvärr blir bloggen lite lidande eftersom energi till att sätta sig vid datorn inte riktigt infinner sig efter de tiotimmarspass som det oftast blir. Vi renoverar, åter till byggvaruhandeln hundraelva gånger, äter och sover. Ungefär så, haha. Jag vill mest kika in för att berätta att bloggen kommer återgå till sitt normala tempo inom kort, och då lovar jag att det dyker upp bilder och uppdatering kring vårt renoveringsprojekt. Under tiden får du gärna följa mig på INSTAGRAM där jag bjuder på lite sneak peeks.
 
Jag ser SÅ mycket fram emot att dela med mig här. Stay tuned!